Anul nou chinezesc 2016 – anul maimuţei de foc!

În noaptea acesta de luni, 8 februarie 2016 în China se sărbătoreşte anul nou, un moment marcat de numeroase tradiţii ce leagă natura umană de mediul înconjurător şi care relevă aspecte importante asupra modului în care chinezii privesc lumea.
De ce se sărbătoreşte anul chinezesc în februarie?
Chinezii nu sărbătoresc anul nou în fiecare an în aceeaşi zi. Calendarul chinezesc, asemeni celui occidental se bazează pe fazele Lunii şi de aceea începerea anului nou poate avea loc într-un interval mai larg de timp, de regulă, cuprins între finalul lunii ianuarie şi debutul lunii februarie. De exemplu, anul trecut, anul nou a fost sărbătorit în China pe 19 februarie, iar în 2014 pe 31 ianuarie. Acest fenomen validează ceea ce spuneam mai sus şi anume că firea chinezilor se ghidează mai mult după legile naturii decât după legile nescrise şi uneori nefondate ale societăţii în care convieţuiesc oamenii.
Chinezii sărbătoresc anul nou în funcţie de acest calendar încă din 2637 î.Hr atunci când a fost fondat de împăratul Huan Ti care a instituit, astfel, primul ciclu din zodiacul chinezesc.
Care sunt ciclurile zodiacului chinezesc?
Faţă de cel european, zodiacul chinezesc se bazează pe 5 cicluri a câte 12 ani, iar un ciclu complet se realizează după 60 de ani. Astfel, în zodiacul chinezesc o zodie durează 1 an şi poartă numele unui animal.
Semnificaţiile animalelor din zodiacul chinezesc
Fiecare an în China este dominat de o zodie şi toţi oamenii născuţi în acel an sunt marcaţi de aceeaşi zodie, spre deosebire de cel european unde avem 12 zodii într-un an care se schimbă lunar. Conform legendei, această atribuire a animalelor datează de pe vremea lui Buddha, care, înainte de a părăsi acest Pământ a chemat la el toate animalele să ia parte la un ritual de rămas bun. Doar 12 au venit, iar mulţumirea lui pentru ele a fost consemnarea lor în zodiacul chinezesc în funcţie de ordinea sosirii lor.
Ordinea animalelor în zodiacul chinezesc:
Anul chinezesc 2016 este anul Maimuţei de Foc
Pe lângă atribuirea unui anumit animal, anului chinezesc îi corespunde şi un anumit element, asemeni celor din zodiacul european precum: apă, pământ, aer şi foc, dar şi metal. În tradiţia chineză natura se bazează pe 5 elemente naturale precum cele enumerate anterior.
Anul maimuţei de foc este caracterizat de schimbare, revoluţia acţiunilor şi a ideilor. Un an energic, cu numerose beneficii pentru cei care pot ţine pasul cu viclenia şi inteligenţa maimuţei. De asemenea, este un an care poate fi plin de bogăţii pentru aceia care ştiu să profite de anumite ocazii, însă nu şi pentru aceia care sunt neîndemânatici, leneşi sau care nu au dispoziţia necesară de a face faţă provocărilor. Inteligenţa, vitalitatea şi competiţia sunt cuvinte cheie ale acestui an chinezesc. Trebuie să avem mare grijă, însă, la schimbările care se produc, la ocaziile care intervin în viaţa noastră, mai ales la nivel profesional deoarece anul maimuţei este un an în care certurile şi divergenţele de opinii îşi fac loc la orice pas. Din fericire, complementaritatea semnului (foc) cu elementul natural al apei face ca acest an să se termine paşnic, cu bine, influenţat fiind de înţelepciunea şi calmul specific zodiilor chinezeşti de apă. Aşadar, aceia care sunt dispuşi să intre în jocul maimuţei vor avea numai de câştigat, iar aceia care aşteaptă să se scalde în ape mai puţini tulburi, este de preferat să stea pe tuşă şi să nu se implice în acţiuni periculoase care depăşesc firea lor precaută.