Dieta daneza: beneficii, riscuri, plan de slabit, retete
Dieta daneza, cunoscuta in randul nutritionistilor si sub numele de „dieta de 13 zile” sau „dieta Spitalului din Copenhaga”, este un regim alimentar care, asa cum sugereaza partial si numele, promite o pierdere de 13 kilograme in doar 13 zile.
In cele ce urmeaza vom discuta despre dieta daneza, de la beneficiile care o recomanda, la principii de functionare si posibile riscuri, urmand ca, la final, sa iti prezentam si cateva retete pe care le poti folosi ca sursa de inspiratie. Te invitam, asadar, sa descoperi un articol complet despre dieta daneza si despre rolul ei in lupta cu kilogramele nedorite.
Ce este dieta daneza?
Asa cum aminteam mai sus, dieta daneza este un regim alimentar despre care sustinatorii ei spun ca stimuleaza organismul intr-un mod foarte eficient, astfel ca, la finalul regimului, cand persoana revine la obiceiurile alimentare obisnuite, nu se va ingrasa la loc. Odata cu aceste beneficii vin la pachet, insa, si riscurile asociate cu un regim alimentar foarte agresiv pentru organism, deci nu intamplator expertii recomanda ca aceasta dieta sa fie urmata doar sub stricta supraveghere a unui medic nutritionist.
In plus, dieta daneza nu le este recomandata persoanelor care sufera de diverse afectiuni si nici celor care desfasoara activitati fizice solicitante. Motivul acestei interdictii este este unul destul de simplu: dieta daneza presupune un consum de doar 1.000 de calorii in fiecare zi, ceea ce inseamna un aport de calorii general foarte redus, care poate afecta starea generala a organismului (in general, organismul are nevoie de 2.000-2.500 de calorii zilnic pentru a functiona in parametri normali).
Dieta daneza: beneficii
Pe langa faptul ca te ajuta sa pierzi un numar semnificativ de kilograme intr-un timp relativ scurt, sustinatorii acestui regim de slabit spun ca acele kilograme pierdute nu se vor depune la loc, iar noua greutate va putea fi mentinuta timp de doi ani.
Alte beneficii:
- ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular;
- estompeaza celulita;
- imbunatateste metabolismul;
- te ajuta sa iti cresti stima de sine intr-un timp foarte scurt.
Dezavantaje ale dietei daneze
Asa cum aminteam la inceput, medicii recomanda ca dieta daneza sa fie urmata sub strica supraveghere, iar motivul este unul cat se poate de simplu: regimul alimentar are si unele dezavantaje care il pot transforma intr-unul periculos.
Principalul inconvenient al dietei daneze este faptul ca, fiind atat de restrictiva, nu ii ofera organismului toate substantele de care are nevoie. Acest lucru poate duce, in unele cazuri, la dificultati de concentrare, la o slabiciune accentuata resimtita la nivelul organismului si chiar la tulburari ale somnului (insomnii).
Alte dezavantaje si riscuri ale dietei daneze:
- poate provoca socuri calorice: aceasta dieta duce la pierderea apei si grasimii din organism intr-un timp foarte scurt si tocmai de aceea ea este considerata de o parte a nutritionistilor drept un program alimentar foarte agresiv. In general este recomandat sa fie urmata doar o data la doi ani, nu mai des.
- poate slabi sistemul imunitar: specialistii atrag atentia ca, fiind vorba de o dieta foarte saraca in calorii, poate contribui la cresterea riscului de imbolnavire a organismului.
- poate provoca boli de rinichi si boli ale intestinelor.
- priveaza organismul de vitaminele si mineralele care ii sunt necesare pentru a functiona in parametri optimi si tocmai de aceea medicii recomanda consumul unor suplimente care sa atenueze aceste neajunsuri.
Dieta daneza si rolul ei in lupta cu celulita
Dieta daneza poate avea rezultate bune si pentru persoanele care isi doresc sa scape de celulita.
Alimentatia si sanatatea pielii merg mana in mana, iar aceasta dieta include multe alimente care sunt benefice in lupta impotriva celulitei. Mai precis, vorbim despre alimentele bogate in fibre, potasiu si vitamina C, dar si de cele bogate in proteine.
In plus, dieta daneza prevede si un consum mare de apa, care ajuta, de asemenea, in lupta impotriva celulitei. Un alt avantaj al acestui regim este si interdictia de a consuma sucuri acidulate, sare, alcool, precum si alimente bogate in carbohidrati si grasimi, care favorizeaza, de regula, aparitia si mentinerea celulitei.
De asemenea, ea functioneaza si ca o adevarata metoda de detoxifiere, lucru care ajuta, evident, metabolismul sa arda mai repede celulita. Nu in ultimul rand, numarul caloriilor variaza de la o zi la alta, prin urmare unii nutritionisti cred ca un alt avantaj este si faptul ca aceasta variatie activeaza anumite gene care pot functiona pe post de catalizatori ai arderii grasimilor.
Meniu pentru dieta daneza
In ce consta dieta daneza, mai precis? Potrivit nutritionistilor de la Fitness Republic, primul pas catre acest regim de slabire este sa elimini din dieta zilnica urmatoarele produse:
- guma de mestecat;
- alcoolul;
- uleiul pentru gatit (cel vegetal este, totusi, admis);
- bauturile carbogazoase;
- dressing-ul pentru salata;
- sarea, piperul si condimentele;
- indulcitorii precum zaharul si mierea (exceptie face prezenta zaharului intr-o singura zi din planul alimentar, dupa cum vom arata mai jos);
- alte alimente care nu sunt prevazute explicit in planul de dieta.
De asemenea, rezultatele dietei daneze vor fi mult mai bune daca nu inlocuiesti alimentele si produsele recomandate cu altele similare. Singura exceptie de la aceasta regula este pestele (codul recomandat in dieta poate fi inlocuit cu pastrav sau calcan). Medicii mai recomanda si consumul a cel putin doi litri de apa zilnic, precum si respectarea cu strictete a meniului.
Mai jos prezentam meniul standard, cu mentiunea ca, inainte de a-l urma, este recomandat sa te sfatuiesti cu un medic nutritionist.
Ziua 1
- Mic-dejun: o cafea neagra (fara a adauga zahar sau lapte) ;
- Pranz: doua oua fierte si o mancare simpla din spanac (dieta clasica nu specifica un anumit gramaj, poti sa il consumi fara restrictii, insa fara a depasi 400 de grame);
- Cina: 200 de grame de friptura de vaca la gratar sau cuptor + o salata preparata din legume proaspete si condimentata cu un strop de ulei vegetal.
Ziua 2
- Mic-dejun: o cafea neagra si o felie de paine cu unt;
- Pranz: 200 de grame de sunca cu indice foarte mic de grasime + un iaurt natural, nepasteurizat;
- Cina: 200 de grame de friptura de vita + o salata si un fruct, in functie de preferinte.
Ziua 3
- Mic-dejun: o cafea neagra si o felie de paine cu unt;
- Pranz: doua oua fierte si o salata cu rosii si fasole verde;
- Cina: o felie de sunca cu un indice mic de grasime si o salata (preparata doar din salata verde si castravete).
Ziua 4
- Mic-dejun: o cafea fara zahar si o felie de paine cu unt;
- Pranz: o mancare de morcovi sau cativa morcovi consumati in stare cruda (dati pe razatoare) + branza;
- Cina: o salata de fructe (poti opta pentru fructele preferate, alege orice iti place) si un iaurt simplu, nepasteurizat.
Ziua 5
- Mic-dejun: un morcov (gatit sau crud, dat prin razatoare) cu lamaie si o cafea neagra, fara zahar;
- Pranz: 200 de grame de cod la cuptor sau la gratar (insa, asa cum aminteam mai sus, poti opta si pentru pastrav sau calcan) si o rosie proaspata;
- Cina: 200 de grame de friptura la gratar sau la cuptor + o salata.
Ziua 6
- Mic-dejun: o cafea neagra si o felie de paine cu unt;
- Pranz: 200 de grame de friptura de pui la gratar sau la cuptor;
- Cina: doua oua fierte si morcovi.
Ziua 7
- Mic-dejun: in aceasta zi vei renunta la cafea neagra, pe care o inlocuiesti cu un ceai de lamaie;
- Pranz: 200 de grame de friptura de vita si un fruct la alegerea ta;
- Cina: orice iti doresti sa mananci (aceasta este una dintre putinele exceptii admise de aceasta dieta foarte stricta, asa ca te incurajam sa profiti si sa te bucuri de o cina care sa contina mancarea ta preferata).
Ziua 8
- Mic-dejun: o cafea careia ii poti adauga zahar;
- Pranz: doua oua fierte si o mancare pe baza de spanac (fara a depasi, insa, o cantitate de 400 de grame);
- Cina: 200 de grame de friptura.
Ziua 9
- Mic-dejun: o cafea neagra si o felie de paine cu unt;
- Pranz: 200 de grame de friptura la gratar si o salata;
- Cina: 200 de grame de sunca cu un indice foarte mic de grasime.
Ziua 10
- Mic-dejun: o cafea neagra si, din nou, o felie de paine cu unt;
- Pranz: doua oua fierte + o salata cu rosii si fasole verde;
- Cina: 200 de grame de sunca si o salata (preparata doar din salata verde si castraveti).
Ziua 11
- Mic-dejun: o cafea neagra si o felie de paine cu unt;
- Pranz: cativa morcovi fierti sau consumati in stare cruda (dati pe razatoare), alaturi de branza;
- Cina: o salata de fructe si un iaurt natural, nepasteurizat.
Ziua 12 si ziua 13 (meniul este identic)
- Mic-dejun: o cafea neagra si paine cu unt;
- Pranz: o rosie si 200 de grame de friptura de pui;
- Cina: doua oua fierte si morcovi.
Top 3 retete in dieta daneza
In cele ce urmeaza iti propunem sa parcurgem impreuna trei retete care te pot ajuta sa urmezi mai usor aceasta dieta. Mai precis, iti propunem o reteta de peste la cuptor, precum si doua alternative care iti pot fi utile mai ales daca iti doresti sa urmezi o dieta daneza modificata, cu precadere o dieta daneza vegetariana sau o dieta daneza de post.
- Cod la cuptor
Aceasta este o reteta foarte simpla si gustoasa, care poate fi integrata cu usurinta in acest regim de slabire si nu numai.
Ingrediente:
- 4 fileuri de cod;
- rosie;
- lamaie;
- putin cimbru;
- lingurita de ulei vegetal.
Mod de preparare:
- Pregateste patru bucati generoase de hartie de copt, dupa care aseaza cate un fileu pe fiecare dintre aceastea;
- Stropeste fiecare bucata de peste cu un strop de ulei vegetal;
- Taie rosia in bucatele foarte mici si presara-le deasupra pestelui;
- Procedeaza la fel cu lamaia;
- Presara putin cimbru pe deasupra, suficient cat sa dea culoare si aroma;
- Strange hartia de copt la capete pana formezi un pachet;
- Transfera pachetele obtinute astfel in tava de copt;
- Lasa la cuptor 20 de minute.
Dupa 20 de minute vei scoate tava din cuptor si vei lasa cateva minute la racit. Iti recomandam sa servesti acest preparat alaturi de o salata sanatoasa sau simplu, ca atare. Efectul vizual al acestui preparat este, cu siguranta, unul foarte placut, prin urmare poti folosi aceasta reteta si cu alte ocazii, pentru a-ti impresiona oaspetii sau, de ce nu, pentru a ii bucura pe pofticiosii din familie.
- Salata de fructe cu mango
Aceasta reteta este una foarte simpla si gustoasa, iar la final iti vom prezenta si o alternativa, pentru cazul in care nu esti un mare iubitor/o mare iubitoare a fructelor de mango.
Ingrediente:
- 200 de grame de capsuni;
- 2 kiwi;
- 2 portocale;
- un mango;
- un strugure;
- cateva afine.
Mod de preparare:
- Curata o portocala, taie-o in felii si pune feliile rezultate intr-un vas mare;
- Curata fructul de mango, taie-l felii si adauga feliile peste portocale;
- Taie cea de-a doua portocala si stoarce sucul in vas, peste feliile de fructe;
- Decojeste kiwi-ul, taie-l in felii si adauga feliile peste restul fructelor;
- Spala capsunele si procedeaza la fel ca mai sus;
- Adauga boabele de strugure si afinele;
- Adauga mierea (poti folosi si sirop de agave in cazul in care nu iti place mierea);
- Lasa la frigider o ora si apoi serveste.
Asa cum am aminteam mai sus, iti oferim si o alternativa: salata de fructe pe baza de ananas. Pentru aceasta salata alternativa vei avea nevoie de acelasi fructe si in aceeasi cantitate, insa vei inlocui fructul de mango cu ananas. In plus, iti recomandam sa adaugi si o banana, care ii va da salatei tale de fructe un gust cu adevarat special, racoros, de vara.
Aceste retete pentru dieta daneza pe baza de fructe sunt ideale mai ales pentru persoanele care vor sa urmeze o dieta daneza vegetariana sau o dieta daneza de post.
- Spanac cu usturoi si lamaie
Aceasta reteta poate fi preparata oricand si, asemenea celor cu fructe, este foarte potrivita si pentru perioadele de post.
Ingrediente:
- 1 kg de spanac;
- 30-35 grame de faina;
- 500 ml de apa pentru oparirea spanacului;
- 2-3 catei de usturoi;
- 3 linguri de ulei vegetal;
- 2 linguri de suc de lamaie.
Mod de preparare:
- Spala spanacul in cateva ape si scurge-l bine;
- Umple un vas cu apa si pune spanacul la fiert (insa nu il opari mai mult de un minut sau doua);
- Scoate spanacul, pune-l intr-o sita si raceste-l sub un jet de apa rece;
- Toaca-l potrivit, nu foarte marunt;
- Prepara sosul alb astfel: pune uleiul vegetal intr-o tigaie, la foc mic, adauga faina si amesteca un minut, pana obtii o crema omogena. Ulterior adauga apa in care a fiert spanacul si amesteca continuu timp de cca. 10 minute, pana observi ca sosul capata o consistenta cremoasa;
- In sosul alb adauga spanacul si amesteca pana se omogenizeaza. Daca remarci o densitate prea mare a compozitiei, poti corecta asta prin adaugarea unei jumatati de polonic de apa, preferabil apa in care a fiert spanacul;
- Adauga usturoiul, nu inainte de a-l fi dat in prealabil prin razatoare;
- Adauga si sucul de lamaiie;
- Fierbe mancarea inca 5 sau 6 minute si serveste-o fie aburinda, fie rece, in functie de preferinte.
Mentinere dupa dieta daneza: ce trebuie sa faci
Pentru ca vorbim de un regim drastic, in care numarul de calorii care ajunge in organism este unul foarte mic, trebuie sa ai mare grija cum te mentii dupa incheierea acestei diete.
Ce pasi trebuie sa urmezi:
- Nu face o trecere brusca de la alimentele din meniul danez la cele pe care le consumai inainte de aceasta dieta. Medicii recomanda sa cresti cu doar 100 sau 200 de calorii pe zi aportul zilnic, urmand ca, pas cu pas, sa ajungi la aportul normal.
- Site-ul Fericita Azi sustine ca acest regim este unul al mentinerii, prin urmare trebuie sa gasesti un echilibru alimentar si sa te cantaresti zilnic pentru a a te asigura ca numarul de kilograme ramane constant.
- In primele zile dupa incheierea dietei incearca sa fii mai active(a), acest lucru iti va ajuta organismul sa nu perceapa perioada de tranzitie ca pe un un soc.
- Consuma multe legume pe baza de apa (dovlecei, castraveti, ardei grasi etc.) si incearca sa bei doi sau chiar trei litri de apa zilnic.
- Renunta la alimentele procesate (mezeluri) si la cele foarte bogate in grasimi.
- Alege intotdeauna sa consumi proteine proaspete (prezente in carnea de curcan, de ex.).
Concluzii
Asadar, daca decizi sa urmezi aceasta dieta nu uita sa te consulti in prealabil cu medicul nutritionist. De asemenea, dupa incheierea regimului este indicat, asa cum am mentionat si mai sus, sa cresti aportul caloric treptat, pentru a nu-ti da metabolismul peste cap. Revino treptat la numarul de calorii normal si nu uita ca in tot acest timp sa ramai cat mai activ(a) si sa practici sport.
Un alt sfat util, potrivit Doc.ro, ar fi sa nu uiti ca pe tot timpul acestui regim sa iei multivitamine pentru a contrabalansa aportul redus de vitamine si minerale.
Nu in ultimul rand, este vorba despre o dieta de 13 zile, prin urmare nu incerca sa o extinzi. Daca faci asta, efectul ar putea fi cel invers.
Incearca si tu acest regim alimentar si apoi revino la acest material pentru a ne spune in comentarii care au fost rezultatele pe care le-ai obtinut. Succes!