Ronde.ro

Cele mai bune 10 suplimente și beneficiile lor

Vineri, 29.sept..2017 00:00 Nutritie, Sanatate Lasă un răspuns 1 vizualizari
  1. Vitamina B12 – aceasta este extrem de importantă pentru sănătatea creierului, a nervilor, a sângelui, dar și în controlul ADN-ului. Nici plantele nici animalele nu produc B12, această vitamină se găsește în tractul gastrointestinal al oamenilor, dar și al animalelor. Când ingerezi produse animale, Vitamina B12 este asimilată fără să vrei. Când spălăm produsele, spălăm și Vitamina B12. După anumite estimări, 50% dintre vegani și 10% din vegetarieni au deficiență de B12.

  1. Vitamina D – promovează sănătatea oaselor, a creierului și a inimii, reglează tensiunea arterială, controlează nivelul glcozei din sânge. Un studiu făcut pe 65 000 de participanți a demonstrat că veganii au deficit de Vitamina D, dar în schimb au fier, magneziu, Vitamina C și Vitamina E. Expunerea la Soare pentru 20-30 de minute pe zi îți  furnizează necesarul de Vitamina D.

  1. Omega-3 – se găsește în pește, în special sardine și somon. Dacă ești vegan, atunci este bine să îți iei doza necesară din algele marine, deoarece creierul și inima îți vor mulțumi. Necesarul zilnic este între 250 mg – 450 de mg. Asta presupune să reduci sau să limitezi alimentele bogate în Omega 6, care duce la apariția inflamațiilor. Omega 6 îl găsești în: ulei de porumb, de floarea soarelui, de soia. Cel mai bine este să reduceți consumul de ulei, mai ales la gătit, și să introduceți în regimul alimentar semințe de in ( nu mai mult de 1-2 lingurițe pe zi), alune, semințe de chia și legume verzi ( în special cele cu frunze: spanac, salată, salată kale).

  1. L – carnitina – se regăsește în carne și are un rol important în împrăștierea acizilor grași pentru a ajuta producția de energie din inimă și mușchi. Dacă însă, ați eliminat carnea din dieta dumneavoastră, este indicat să introduceți în alimentație suplimente cu L-carnitină.

  1. Taurină – este aminoacidul cel mai abundent din organism. Și, totuși, cred că te duce cu gândul la băuturile energizante. Taurina este foarte importantă pentru buna funcționare a sistemului imun cardiac, pentru auz, pentru echilibrul electroliților și pentru buna acțiune a insulinei. De regulă, regăsim Taurina în fructe de mare și carne. Necesarul zilnic este de 500 mg pe zi.

Sănătatea oaselor

  1. Vitamina K2 – în combinație cu vitamina D, ajută la întărirea oaselor și la menținerea sănătății inimii. Această vitamină trimite calciul în oase și nu în artere. Corpul nostru poate procesa vitamina K1, care se regăsește în legumele cu frunze închise la culoare, în vitamina K2, dar nu se știe precis care este cantitatea procesată. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de K2 se micșorează, așa că este bine să suplimentăm cu: varză murată, kefir pe bază de plante, kimchi vegan.

  1. Calciu – nu trebuie adăugat ca supliment, deoarece el se regăsește în toate legumele ( cu frunze) verzi. Decât să bei lapte, mai bine mănânci spanac, de exemplu.

  1. Iod – un adult sănătos are nevoie de 150 de micrograme de iod pe zi. Din păcate, atunci când singura modalitate de a asimila iod este din sare, nu este o idee foarte bună pentru că vom consuma prea mult sodiu. Cele mai bune surse de iod sunt agele marine: nori, dulse și alaria.

  1. Fier – pentru femei este ideal să crească absorbția de fier când sunt la menstruație și să combine alimente bogate în vitamina C și fier. Bărbații, în schimb, trebuie să evite excesul de fier, deoarece ei sunt predispuși la hemocromatoză. De aceea înainte de a lua suplimente cu fier este bine să îți faci niște analize.

  1. Seleniu – este important pentru majoritatea reacțiilor chimice din organism: are proprietăți antioxidante, stimulează imunitatea, contribuie la sinteza hormonului tiroidian. Dacă ai un deficit de Seleniu, atunci este bine să introduci în dieta ta: alune braziliene, semințe de Floarea Soarelui, pește ( ton, sardine, somon), fructe de mare, ciuperci, ceapă, germeni de grâu, orz, orez brun și ovăz. Doza recomandată pentru un adult este de 55 micrograme pe zi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!