Ronde.ro

Tătăneasa – Efecte terapeutice și proprietăți

efect terapeutic tataneasa
Vineri, 04.mai.2018 17:05 Sanatate, Terapii complementare si Alternative Lasă un răspuns 1 vizualizari

Tătăneasa (cunoscută și sub denumirea științifică de Symphytum officinale) este o plantă utilizată în medicina chineză încă din timpul Evului Mediu pentru efectele sale curative. Ultimele cercetările efectuate însă demonstrează că aceasta conține alcaloizi de pirolizidină (compuși chimice ce pot afecta ficatul) ceea ce înseamnă că aceasta ar trebui folosită doar externă.
Înainte de aceste descoperiri, planta a fost folosită mii de ani pentru a trata afecțiunile stomacului, pentru a ameliora durerile menstruale, dar și pentru a vindeca angina pectorală. Aceasta este o plantă perenă și crește pe soluri argiloase, prin zăvoaie, pe pajiști, în mlaștinile din luncile râurilor curgătoare. Se poate utiliza în scopuri terapeutice, atât partea superioară a plantei cu flori și frunze, cât și rizomul cu rădăcini.

Pentru ce era recomandat tratamentul cu tătăneasă

Părerile sunt împărțite, unii susțin că un tratament intern cu tătăneasă este chiar eficient pentru a ameliora anumite afecțiuni, în timp ce alții consideră că utilizarea sa poate pune în pericol sănătatea organismului, așadar remediile pe bază de tătăneasă sunt destul de controversate. Iată pentru ce afecțiuni se recomanda deseori tratamentul cu tătăneasa :

Gastrită hiperacidă, ulcer gastric și duodenal

Această plantă reduce aciditatea, are un rol de protecție, favorizează cicatrizarea. Astfel, se ia o jumătate de linguriță de pulbere de tătăneasă de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Se poate consuma în combinație cu încă o jumătate de linguriță de pulbere preparată dintr-o plantă aromatică. Poți alege mușețel – recomandat pentru persoanele iritabile, sunătoare sau valeriană – pentru persoanele anxioase, mentă sau lavandă – pentru cei colerici, iar pentru depresivi, se recomandă obligeană sau busuioc.

Afecțiuni ale gâtului sau ale plămânilor

Dacă ai probleme cu tusea sau ai infecții la nivelul gâtului, pneumonie sau bronșită, poți lua tătăneasă pentru ameliorare.
Astfel, se mestecă încet o bucățică de tătăneasă (2-3 cm pe zi de rădăcină) timp de un sfert de oră – măcinată în prealabil, iar mai apoi se înghite. Tătăneasa este recunoscută pentru capacitatea de a stimula secrețiile toxice din arborele bronșic și plămâni și pentru faptul că are abilitatea de a reface țesuturile infectate.

Infecții intestinale, diaree, dizenterie

Se recomandă consumul extractului apos din tătăneasă, obținut prin macerare și decocție – aproximativ un pahar înainte de masă cu 15 minute. Tătăneasa normalizează tranzitul intestinal și facilitează activitatea sistemului digestiv.

Infecții urinare și renale

Tătăneasa poate fi administrată și în cazul infecțiilor urinare și renale sau a pietrelor la rinichi. Se consumă sub formă de extract apos, împreună cu alte plante – ienupăr (pentru a combate infecțiile), merișor și mesteacăn( anti-litiazice) – câte o linguriță rasă.
Indiferent de problemele cu care te confrunți, este important să ții un regim alimentar sănătos și să eviți fumatul și consumul de alcool.

Cum pregătești o compresă eficientă de tătăneasă

În funcție de afecțiunile pe care dorești să le tratezi, ai putea utiliza ulei de tătăneasă, cremă, tinctură sau chiar decoct. Pentru a beneficia de efectele sale, poți pregăti o compresă specială pe bază de tătăneasă. Timp de câteva minute, lasă câteva tulpini de tătăneasă să se înmoaie în apă fierbinte, iar mai apoi strecoară amestecul, aruncând apa. Înfășoară tulpinile de tătăneasă într-o bucată de tifon. Substanțele active ale acestei plante vor acționa mult mai bine.

Extractul apos de tătăneasă

Două linguri de pulbere de tătăneasă se lasă la macerat într-o cană cu apă de seara până dimineață, apoi se filtrează. Pulberea umezită se fierbe timp de un minut, după care se lasă la răcit. Astfel, cele două extracte se vor combina, iar preparatul se utilizează conform indicațiilor.

Unguentul de tătăneasă

Pentru a obține acest produs, avem nevoie să amestecăm 5-6 linguri de unt (ținute la rece în prealabil) cu 2 linguri de pulbere de tătăneasă – măcinată fin. Preparatul astfel obținut este indicat pentru uz extern și se va aplica pe zonele afectate de 3-4 ori pe zi.
O altă modalitate de a prepara alifie din tătăneasă pentru a trata răni este un amestec din șase rădăcini proaspete de plantă (spălate și tăiate fin) care se prăjește la foc puternic în 250 grame de untură de porc. Mixul se lasă peste noapte, iar a doua zi va fi încălzit, presat și filtrat cu ajutorul unei bucăți de pânză. Preparatul se va păstra la frigider în mici recipiente.

Vinul de tătăneasă

Un alt preparat cu efecte terapeutice excelente pentru a trata bolile de plămâni este vinul de tătăneasă. La un litru de vin alb, natural, se vor adăuga 5 rădăcini proaspete de plantă, bine spălate și tocate mărunt și fin. Amestecul obținut se lasă 5-6 săptămâni.

Pastă din pulbere de tătăneasă

Se combină 1-2 linguri de pulbere de tătăneasă cu apă călduță, iar pasta va fi întinsă pe regiunile afectate și se va lăsa să acționeze aproximativ 3 ore. Dacă pielea suferă arsuri termice, se va prepara pasta de tătăneasă cu zer, iaurt sau smântână și nu cu apă.

Ce efecte adverse poate avea consumul de tătăneasă

Specialiștii susțin că această plantă nu ar trebui să fie administrată decât la indicațiile medicului și nu după ureche deoarece pot exista riscurile apariției unor efecte adverse, cum ar fi hepatoxicitatea și toxicitatea pancreatică.
De altfel, proprietățile sale astringente, anti-inflamatorii, cicatrizante și emoliente fac ca tătăneasa să fie o plantă foarte apreciată în fitoterapie.

Sursa foto: draxe.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!