dehaine.ro

Adevărul despre mişcarea Sahaja Yoga – II

Marți, 26.Ian.2016 16:29 Ezoterism Lasă un răspuns 1 vizualizari

Continuăm să dezbatem acest subiect despre organizaţia aşa-zis yogină numită Sahaja Yoga. Fără a fi câtuşi de puţin subiectivi, mergem pe calea informaţiei de primă mână în depistarea neregulilor. Trebuie menţionat că mare parte din informaţiile expuse aici fac parte din domeniul public, adunate pe site-ul www.sahaja-yoga.org, mărturii strânse de la foşti membri ai acestei organizaţii care au renunţat la ea şi mărturii ale celor direct implicaţi în scandalurile provocate.

Sri Mataji îşi manipulează adepţii prin filozofiile pe care le promovează

Din câte am văzut în articolul precedent, Mataji Devi, fondatoarea acestui curent mistic, nu numai că îşi ţine adepţii fermecaţi prin intermediul magnetismului şi manipulării mentale, însă denunţă toţi maeştrii autentici, fie mai tineri sau mai bătrâni decât ea, drept încarnările unor demoni periculoşi. Oricine intra în vizorul organizaţiei din motive mai mult sau mai puţin personale, devine duşman al oamenilor şi este demascat ca fiind fie profet mincinos, fie malefic. De acest tratament nu au scăpat nici învăţătorii cei mai bine priviţi ai Indiei, precum Swami Muktananda, Chandra Mohin-Osho sau Sai Baba, după modelul “dacă nu se pleacă în faţa noastră înseamnă că ne stau împotrivă”.

Mataji preia învăţăturile clasice şi le dă forma cea mai potrivită scopurilor ei.
Adevarul despre miscarea Sahaja Yoga - II 2

Din filosofia renunţării foloseşte caracterul pacifist, zicând „Nu gândi, doar predă-te”. Adică renunţă la a mai gândi. Departe de a fi un îndemn la folosirea minţii superioare şi conştiinţei pentru a reduce la tăcere mentalul uman plin de contradicţii, Mataji predă renunţarea efectivă la gândire pentru a-şi face discipolii cât mai susceptibili la controlul său. Nici măcar nu poate fi acuzată de spălare de creier de moment ce îşi îndeamnă discret adepţii să facă acest lucru pe cont propriu, pentru ca mai apoi să poată profita de pe urma dependenţei create.

În ce scandaluri s-a implicat Sri Mataji?

Există multe exemple de acest tip. Domnul E., un adept Sahaja Yoga din Geneva, a fost solicitat telefonic în iulie 1991 de către Alganesh, secretarul personal al Gurului, pentru a oferi un împrumut de 200 milioane de lire pentru cumpărarea reşedinţei de lux Palazzo Doria din Cabella Ligure, Italia. Aceasta a mulţumit donatorului în câteva ocazii, asigurându-l că soţul ei, Sir. P.C. Srivastava, avea să îi înapoieze suma cât mai rapid posibil. Suma de care dispunea domnul E. fusese destinată în principal şcolii din Dharamsala, India, însă bineînţeles, achiziţionarea reşedinţei luxoase era mult mai importantă decât copiii. După ce se îndrăgosteşte şi se căsătoreşte cu o altă membră, din pricina jignirilor aduse de Mataji celor doi, domnul E. ia decizia de părăsi comunitatea. În 1993 decide să întrebe de situaţia împrumutului, Mataji fiind înştiinţată oficial. Brusc, Mataji doreşte să-i reprimescă pe cei doi înapoi în organizaţie, chiar să binecuvânteze relaţia căreia i se opusese vehement în urmă cu doi ani. Problema banilor avea să fie rezolvată doar după ce reintrau în Sahaja Yoga. La scurt timp după, în urma insistenţelor, Sri Mataji a negat prin delegatul ei că ar fi primit vreo sumă de bani de la domnul E., lucru cu atât mai circumspect cu cât donaţia fusese completată, până la 200 de milioane de lire, cu 30000 de franci elveţieni din partea domnului Arneau de Kalbermatten, chiar delegatul personal care acum neagă faptul că ar fi donat suma! În urma tuturor încercărilor de a mai vorbi cu Mataji, chiar şi când acesta a căutat-o la Palazzo Doria, s-a izbit de acelaşi refuz complice din partea tuturor.

Scandalurile de acest tip, de donaţii exorbitante, de ofrande grase, de împrumuturi nerestituite şi de evaziune fiscală sunt deosebit de numeroase şi ar putea face obiectul câtorva cărţi. Nu numai atât, însă declaraţiile foştilor membri şi asociaţi despre ipocrizia şi falsitatea “Marii Zeiţe” întrupate sunt deosebit de numeroase, unde se pot adăuga acuzaţii de violenţă psihică şi ostilitate faţă de discipoli, scandaluri publice cu privire la molestarea minorilor în cadrul sectei şi intervenţia mărinimoasă a lui Mataji în favoarea pedofililor, toate crează un portret al acestei maestre autoproclamate, cu mult mai negru decât acela al oricărui maestru pe care ea încearcă să-l denigreze. În exterior o învăţătură pacifistă şi plină de armonie, în interior o sectă care învaţă mamele să îşi plesnească şi să-şi bată copiii pentru a-i scăpa de forţele demonice atunci când plâng, care învaţă soţii să-şi bată soţiile din exact aceleaşi motive, care predă xenofobia, antisemitismul, rasismul şi scuzarea Holocaustului pe criterii fanteziste: aceasta este, din păcate, Sahaja Yoga. Un învăţător care susţine că poate vindeca SIDA, însă condamnă pe cei care nu se vindecă, în ciuda eforturilor ei, că ei nu vor să se vindece, nu poate fi numit într-adevăr maestru.

Mihai Vârtejaru


Niciun comentariu

  • Ursu says:

    Tiganca asta e proasta de boune ,e o hoata ereditara,vorbeste din sex,scoate din minti,amesteca emotiile in scopul de a iti distrage atentia,probabiliza dumnezeirea,cere bani apoi face pe ea cand e vorba sa restituie.Fatarnica ticaloasa e psihopata.Prea proasta sa mai continui sa scriu despre ea.E uimitor ce bagaj genetic,atitudinal au prostii de o cred si venereaza.Filmul ortodox rus sekta analizeaza problematica sectelor.

    • Ursu says:

      Grasa umflata vorbeste din obraji ea vorbeste ea se crede desteapta,nu exceleaza in nmk decat in monologul fantezisto merituos cu ea,vrea sa fie sefa barbatilor,matriarhat ea nu intelege dobitoaca in ce lume traieste.Sta toata ziua cu fundul pe scaun.Cred ca are si handicap locomotor.Cred ca e marioneta sarlatanilor religiosi hotz si lucifer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *