8 motive pentru care vara te simți mai energic și mai fericit

Sâmbătă, 12.Aug.2017 00:09 Fericire Lasă un răspuns 1 vizualizari

Vara ne simțim mai energici, mai plini de viață în general. Nu știu dacă este din cauza căldurii sau a concediului care se apropie, dar clar avem mai mult chef de viață.

Zilele sunt mai lungi, Soarele dogorește corespunzător acestei perioade. Este exact ceea ce avem nevoie pentru suflet.  Iubim vara pentru că ne oferă nenumărate motive, printre care ar fi și acestea.

8 motive pentru care vara este anotimpul sufletului

  1. Lumina Soarelui tratează depresia – iarna, marea majoritate a oamenilor trec printr-o astenie sezonieră datorată lipsei lumini solare, și implicit lipsei de vitamina D. Această astenie este de 4 ori mai comună la femei decât la bărbați. Pe lângă lipsa vitaminei D, iarna abilitatea creierului de a produce  serotonină este mai scăzută. Vara în schimb, creierul produce mai multă serotonină datorită luminii solare. Așa că avem toate motivele să ne bucurăm de venirea verii, mai ales dacă ne scapă de astenie.
  1. Avem tendința  de a mânca mai multe legume  și fructe- nimic nu se compară cu fructele sau legumele proaspete.  Știm cu toții că fructele și legumele sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, care îți refact sistemul imunitar, creierul, și implicit starea emoțională. Nimic nu este mai bun decât o felie de pepene roșu de la frigider, mai ales dacă te-ai și tocmit  pentru el la piață.
  1. Vitamina D – știu că am mai zis, și mă repet, dar vitamna D este vitamina luminii. Este extrem de importantă pentru organism, deoarece îți controlează starea, sistemul imunitar și creierul. Fiecare celulă din organismul tău are nevoie de vitamina D, pentru a funcționa optim. Nu zice nimeni să te ”prăjești” la Soare ci doar, să îți iei doza optimă de vitamina D.
  1. Petreci mai mult timp în natură – cu cât petrecem mai mult timp în natură cu atât corpul și mintea noastră se vindecă mai ușor. În timpul lunilor friguroase, tindem să stăm închiși în casă, tocmai pentru că frigul nu ne permite să ne petrecem mai mult timp în natură. Chiar dacă în perioada sărbătorilor de iarnă mai plecăm la munte, câteva zile, nu este același lucru. Un studiu publicat în Academia Națională de Științe arată că 90 de minute petrecute în afara orașului îți reduc numărul de gânduri negative, comparativ cu 90 de minute petrecute într-un oraș. Așa că ieși în natură ori de câte ori ai ocazia, și mai ales vara.
  1. Nu mai stai închis între 4 pereți – în general, aerisirea într-o cameră, și mai ales iarna nu se poate face în mod optim. De aceea, virușii tind să se înmulțească iarna.
  1. Dormi mai bine – când razele Soarelui îți ating pleoapele, creierul primește un mesaj să producă melatonină, care este hormonul somnului. Când soarele apune corpul tău produce mai multă melatonină pentru ca tu să te poți odihni. În timpul iernii, lumina Soarelui nu poate opri producerea de melatonină în timpul zilei, astfel că în timpul nopții se produce mai puțină melatonină, ceea ce ne face să dormim mai prost.
  1. Anotimpurile ne modifică generic – un studiu publicat în revista Nature, arată că 25 % din ADN se modifică pe măsură ce trecem de la un anotimp la altul. Studiul arată că ADN-ul se modifică iarna pentru a face față infecțiilor și virușilor; iar vara se modifică exact  genele care echilibrează nivelul zahărului din organism, ceea ce ne ajută să dăm jos grăsimea acumulată pe timpul iernii.
  1. Sistemul imunitar ”ia foc” (într-un sens bun) – expunerea la Soare ne domolește sistemul imunitar supra-activ, ceea ce poate explica faptul că psoriazisul –care este o boală autoimună- poate fi tratat prin expunerea la Soare. Leucocitele se înmulțesc odată cu expunerea la Soare, ceea ce protejează sistemul imunitar împotriva infecțiilor.

Așa că, bucurați-vă de Soare! În doze moderate, este sănătate curată!

Alexandra Dănciulescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *