esteto.ro

Oniromanţia este ştiinţa sau arta esoterică de a interpreta visele

Luni, 12.Oct.2015 14:09 Dictionar de vise Lasă un răspuns 1 vizualizari

Cum erau interpretate visele şi simbolurile din vis acum mult timp?

Oniromantia este stiinta sau arta esoterica de a interpreta visele 2

Cei vechi considerau că zeii pot comunica  muritorilor frânturi din ceea ce  avea să se întâmple sau răspunsuri  la frământările lor prin intermediul  visului. Înţelepţii kabbalişti spuneau că în timpul somnului, sufletul omului  se desprinde de trup pentru a  călători în lumea de dincolo, lăsând  în urmă o fărâmă cât pentru a  întreţine bătăile inimii şi respiraţia.  Acolo putea să converseze cu îngerii sau cu sufletele altor oameni,  fie adormiţi ca şi el, fie drepţii şi  sfinţii tradiţiei, care îl puteau ghida. Întors în trup, omul îşi aminteşte  vag ceea ce sufletul său ar fi aflat şi  întâlnit, şi asta printr-un limbaj  anume, alegoric, adică limbajul  simbolurilor. Sufletele nu cunosc  nicio limbă şi este de înţeles că dacă  am vorbi cu sufletul nostru sau dacă  am vorbi cu sufletul cuiva, am face  acest lucru prin intermediul simbolurilor,  simţurilor şi emoţiilor, nu  prin vorbe. 

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să coreleze aceste  simboluri cu ceea ce li se întâmpla  peste zi sau cu ceea ce doreau să  afle. Astfel, dacă cineva visa un pat  în flăcări, însemna că soţia îl  înşeală, iar dacă visa un copil  însemna că va câştiga ceva. Este  important de ştiut că nu toate aceste  simboluri din vise înseamnă acelaşi  lucru pentru toţi oamenii. În funcţie  de era în care au trăit, de civilizaţia  în care s-au născut şi de credinţele  cu care au fost învăţaţi, oamenii au  ajuns să considere anumite semne  ca însemnând ceva cu totul diferit  faţă de alţii. Dacă visa un copil normal că îl considera un câştig, copiii  fiind nu numai binecuvântarea  părinţilor şi un sprijin la bătrâneţe, ci şi o viitoare sursă de venit.

Superstiţii şi mituri legate de interpretarea viselor

M-a întrebat cineva ce înseamnă  dacă visezi un şarpe… Greu de spus.  Dacă am întreba o femeie de la ţară  ne-ar spune că înseamnă răutate  ascunsă sau pericol neştiut. De  unde vine credinţa asta? Din întâlnirile  pe care oamenii le au cu şerpii  la ţară: şerpii sunt  de multe ori  veninoşi şi nu ştim  când muşcă, pentru  că stau ascunşi  sub pietre, în iarbă  sau pe sub case  sau mobilier. Dacă întrebăm un creştin  devotat, a visa un  şarpe înseamnă că  cineva ne minte  sau ne amăgeşte.  Este uşor să ne  dăm seama că  acest simbol  provine din povestea  şarpelui din Grădina Edenului.  Dacă nu a întâlnit şerpi la viaţa lui,  îl va asocia cu ceea ce ştie el mai  apropiat.

Dar şerpii, după cum amintea  şi Iisus, erau şi un simbol al  înţelepciunii. Grecii îl considerau  un animal sacru şi semnifica vindecarea, iar semnul zeului medicinei, Asklepios, toiagul pe care este  încolăcit un şarpe, a rămas până  astăzi o emblemă clasică a medicinei.  Dacă am fi întrebat un om din Grecia Antică ce înseamnă şarpele în vis, ne-ar fi spus probabil că înseamnă vindecare. Exemple sunt  foarte multe. Visele jocă un rol important şi în Biblie: Iosif are mai  multe vise profetice, iar darul de a  interpreta visele îl face să ajungă  vizirul Egiptului. Dar ce simboluri visează Iosif de ştie să le interpreteze?  În casa tatălui său visează  snopi de grâu, şi ştie că acei snopi îi simbolizează pe fraţii lui, pentru că aceştia păstoreau şi munceau la câmp, adunând grâne, iar în Egipt  visează vaci şi ştie că vaca  simbolizează anul, cunoscând ce  anume însemna vaca pentru  egipteni.

Nu putem interpreta un vis  prin ceea ce spune altul sau prin  ceea ce spune o tradiţie străină

Oniromantia este stiinta sau arta esoterica de a interpreta visele 3Să zicem că un om din Grecia  Antică este bolnav şi îşi aşteapă vindecarea.  Visează un şarpe, şi  întreabă un creştin, ce înseamnă lucrul  acesta? Creştinul îi va spune  ceea ce înseamnă pentru el, adică  înşelăciune, şi ştiind că şarpele este  simbolul medicinii, omul nostru ar  intra la bănuieli cum că doctorul  său îl înşeală sau îl minte, când de  fapt visul său semnaliza vindecarea.  Dacă dorim să cunoaştem interpretarea  viselor noastre trebuie să  fim înţelepţi şi să căutăm în noi  înşine ce înseamnă acel lucru.  O pâine poate însemna Sfânta Anafură pentru un  preot, bunăstare şi hrană  pentru omul sărac şi  sărăcie pentru un om bogat  obişnuit cu mâncăruri fine  şi scumpe. Un copil poate  însemna o bucurie pentru o  femeie căreia îi plac copiii,  dar pentru o adolescentă  nepregătită să devină  mamă poate fi un adevărat  motiv de îngrijorare. Nu trebuie  să aflăm de la alţii  semnificaţia unui vis, trebuie  să o aflăm de la noi  înşine. Putem  asculta sfatul  unuia care se  pricepe şi ştie  să afle în mod  corect ce anume  înseamnă  pentru noi, dar  cel mai bine este să  medităm singuri la  semnificaţia lui.  Cărţile de vise s-au  născut din jurnalul  de vise, o practică  pe care v-o recomand  dacă doriţi  să deprindeţi oniromanţia.  Odată ce visăm ceva (şi  reţinem ceea ce am  visat), transcriem  cât de bine putem  visul nostru într-un  caiet. Odată cu trecerea  timpului vom observa anumite asocieri  între vis şi ce se întâmplă în viaţa reală.  Încet încet, ne vom construi un dicţionar de  vise foarte util, la care putem apela ori de  câte ori sufletul nostru doreşte să ne spună  ceva. Vise plăcute! 

Asterion


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *