arleto.ro

De ce visăm urât și avem coșmaruri?

Sâmbătă, 26.Noi.2016 14:17 Dictionar de vise, Spiritualitate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Visele sunt un izvor de dezvoltare dar și o pârghie care scoate uneori la suprafață cele mai adânci temeri. Este dificil, după un vis în care lucrurile par să nu aibă legătură cu realitatea și în care suntem implicați emoțional și totul pare așa real să nu fim bulversați. Uneori apar în vis personaje necunoscute, legile realității nu mai sunt valabile, zburăm, ne luptăm, suntem cu totul alte persoane decât în viața noastră și totul pare atât de intens, încât senzațiile și sentimentele ne urmăresc mult timp după ce ne-am trezit.

Ce avem de făcut?

În primul rând este important să ne liniștim, să căutăm prin mijloacele specifice fiecăruia și testate anterior, relaxarea, calmarea, ieșirea din emoțiile care ne copleșesc. Putem respira adânc, să ne spunem că a trecut ce era mai rău, visul ne transmite un mesaj care ne va fi mai clar când depășim momentul. Nu încercați să dați semnificații visului când încă sunteți într-o stare emoțională dificil de gestionat, nu veți reuși. Doar liniștiți-vă, viața merge mai departe, nu s-a întâmplat nimic, a fost doar un vis.

Emoțiile apărute în vis și care poate vă copleșesc atunci, se vor estompa și sunt legate de trecutul vostru, de temerile inconștiente și diverse copmplexe. Dacă le căutați o explicație logică va fi greu, acceptați ce ați văzut și ați simțit, cu compasiune, nu e cazul să vă speriați. Amintiți-vă că sunteți adulți, maturi, știți să vă protejați, știți să aveți grijă de voi și să depășiți momentul.

Situații în care suntem predispuși să visăm urât:

 1. Dacă mâncăm mult sau greu înainte să ne culcăm, digestia se desfășoară mult mai lent iar enegia corpului pentru metabolism va fi redusă și pot apărea imagini de coșmar, o reacție a psihicului la încărcătura energetică. Acestea nu sunt semnificative în esență, pot fi compensatoare (când ne visăm că ținem mai mult la sănătatea noastră și adoptăm un regim de masă și viață echilibrat care să nu ne mai agreseze) sau refulări din inconștient ale emoțiilor și gândurilor noastre reale, pe care educația și societatea ne-a învățat că nu este moral, civilizat să le exprimăm în formă brută. Fiecare are un stil propriu de a regla conturile și de multe ori ne frustrăm singuri, încercând să-i menajăm pe cei din jur în detrimentul sănătății noastre.

 

 1. Atunci cand vizionăm un film de groază, vedem un reportaj dramatic sau lecturăm ceva negativ, este de așteptat ca visele să nu fie tocmai plăcute. Mintea se încarcă cu informatii negative și în timpul nopții apar sentimente pe care le-am negat încercând să urmărim ceea ce nu ne făcea cu adevărat plăcere. Ne place adrenalina, frica provocată de imagini și cuvinte înfricoșătoare, vrem să ne testăm limitele, să fim puternici și toate acestea refulează din inconștient în vis.

 

Aceste vise nu trebuie luate în considerare ca un mesaj sau simbol, mai mult decât o atenționare că nu facem față foarte bine la acest gen de senzații și poate ar fi mai bine să le evităm.

 

 1. Altă situație care aduce coșmaruri și spaimă în visele noastre este cea în care noi sau cineva apropiat are probleme de sănătate, ne facem griji, nu avem suficiente informații, așteptăm rezultatele unor analize sau teste și visăm lucrurile într-o variantă extremă, în sens negativ, generată de anxietatea oarecum firească în aceste situații. La fel se intamplă și în preajma unui examen, interviu unde avem mari așteptări de la noi sau cei pe care nu dorim să-i dezamăgim.

În concluzie, viața de astăzi este destul de solicitantă fără să mai adăugăm violențe și agresivitate, iar dacă vă plac filmele de groază si mâncărurile grele, măcar încercați să nu vă culcați imediat după aceste activități. Vise frumoase si liniștite!

Corina Ivan


4 comentarii

 • Magda says:

  Deobicei visele sunt mesaje de avertizare bune sau rele,si sunt reale.

 • Visez foarte urat,tot timpul alerg sau sunt alergat si nu am nicio scapare..singura scapare este atunci cand ma trezesc. Ce pot face in acest caz? Sincer imi este frica sa mai adorm

  • Gabriel Cîrstea says:

   Incearca sa iti ocupi timpul cu lucruri frumoase, iesi cu prietenii , relaxeazate si nu te mai gandi la ce e mai rau , incearca sa uiti si o sa vezi ca va fi mai ok

  • Loredana says:

   Mergi la un preot sa te spovedesti,iar daca te-ai mutat in alta locuinta odata cu aparitia acestor vise,la fel,cheama un preot sa citeasca in casa. Am cunoscut pe cineva care avea acelasi vis,facand asta totul s-a rezolvat:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *