Interpretarea şi semnificaţia cărţii de Tarot Marele Preot

Care este înţelesul cărţii de tarot Marele Preot?
Cea de-a șasea arcană după Nebun, însă a cincea carte numerotată este Marele Preot sau Papa. Este pentru Împărat ceea ce este Marea Preoteasă pentru Împărăteasă. Aceste patru cărți formează unul din misterele interioare ale Arcanei Mari, despre care niciodată nu s-a vorbit. Cele patru litere ale Tetragrammei și cele patru elemente sunt figurate în simbolismul celor două perechi ale puterii. Două sunt conducătoare prin tăria lor iar două sunt conduse, însă în ascuns, cele conduse conduc prin blândețe și înțelepciune, iar cele puternice le sunt supuse. Împăratul și Împărăteasa sunt Focul și Apa, cele două mari forțe elementale care aparent conduc prin puterea lor. Focul luminează dar și mistuie, precum un împărat poate fi un suflet luminat sau un tiran, iar apa dă viață și distruge, așa cum o împărăteasă poate fi mama unei dinastii nobile sau o soție tiranică. Supuși lor sunt Marele Preot și Marea Preoteasă, Aerul și Pământul. Deși sunt supuși, sfaturile lor și legătura lor cu divinul îi face indispensabili Împăraților, având astfel mai multă putere decât aceștia. Ce este apa fără pământul din care izvorăște și pe care se întinde marea? Ce este focul cu văpaia lui dacă nu are aer care să îl hrănească? Marele Preot este simbolul aerului, înălțimii, elevației și contemplației, priceperea Magicianului, cunoașterea Preotesei, dărnicia Împărătesei și influența Împăratului, ținute laolaltă de înțelepciune.
În poziție normală, semnifică autoritatea de orice fel, dar de cele mai multe ori cea ierarhică și inițiatică. Marele preot reprezintă experiența și implicit, înțelepciunea care decurge din aceasta, respectul, credința, seriozitatea, tradițiile și obiceiurile, ritualul și ceremonia și toate țintele venerației, fie ele de ordin mundan sau divin.
În poziție inversă, acesta semnifică manipularea și manevrarea. În loc de credință avem superstiție oarbă, în loc de înțelepciune avem dogmatism, în loc de tradiție avem fundamentalism și extremism, iar în loc de înțelepciune avem prejudecată și inflexibilitate. Reprezintă cardinalul sau episcopul bogat, corpolent, corupt și lacom, în loc de preotul cu har și umil, care aplică litera tradiției și înfierează greșeala în loc să fie un păstor bun pentru credincioși. Este abuzul de credință și de putere întruchipat, omul care nu rănește și care nu minte neapărat, dar folosește adevăruri spuse pe jumătate și vorbe bine întoarse pentru propriile-i scopuri.
Care este semnificaţia spirituală a acestei cărţi de Tarot?
În domeniul spiritual, această carte îl reprezintă pe maestru sau pe ghid, adeptul pe care fiecare inițiat îl caută pentru a-i deschide misterele superioare, deseori fiind chiar și maestrul interior a cărui voce trebuie să o asculte în rarele momente de liniștire. În poziție inversă, reprezintă falsul maestru, omul care caută propria mărire și admirația celor din jur, care manipulează pe cei ce se încred în autoritatea sa – chipurile, divină – și care caută mereu să îi facă pe cei mai slabi dependenți de sfatul, prezența sau influența sa.
Ce reprezintă din punct de vedere social cartea de tarot Marele Preot?
În domeniul social, Marele Preot indică deschiderea unor noi orizonturi și o componentă religioasă sau cel puțin spirituală necesară. Poate că viața noastră socială depinde de modul în care ne intregrăm comunității religioase din care facem parte sau pur și simplu, avem nevoie de mai multă credință pentru a ne găsi locul în societate. Beneficiem de favorurile persoanelor importante și chiar de prietenia celor sus-puși sau celor aflați în posturi cheie. În poziție inversată, suntem avertizați cu privire la falșii oameni de bine, la prietenii care de fapt numai prieteni nu sunt și la oamenii cu două fețe. Avem de-a face cu un sfat răuvoitor menit să ne schimbe deciziile sau să ne influențeze planurile, dorințele, sau chiar părerea despre sine.
Care este semnificaţia banilor din perspectiva acestei cărţi de Tarot?
În domeniul financiar, această carte anunță bunăstare și belșug, însoțite de veselie și multe oportunități. Toate merg bine atât timp cât păstrăm tradiția în care ne ducem munca și ne facem treaba într-un mod cât mai cinstit și mai onorabil. Cu cât împărtășim altora din belșugul nostru, cu atât crește bunăstarea noastră, iar știind să creăm în jurul nostru profit vom avea mai târziu parte de roadele pomului sădit de ceilalți cu semințele căpătate de la noi. Nimic din ceea ce dăm nu va fi pe de-a-ntregul pierdut, așa cum nimic din ceea ce avem nu este pe vecie al nostru. În poziție inversă avem de-a face cu o perioadă de pierderi în care este bine să agonisim și să nu facem risipă. Ne pierdem din vedere scopurile muncii noastre, ne pierdem credința și speranța și odată cu acestea, pierdem și rodul lor, și anume, bunăstarea. Cei care au pierderi financiare și bănuiesc trădarea cuiva apropiat au motive bune să creadă acest lucru, fiind cu siguranță trădați de cineva căruia îi acordă încredere.
Care este însemnătatea cărţii Marele Preot în plan emoţional şi sexual?
În domeniul erotic și emoțional, această carte reprezintă stabilitatea și siguranța. Dacă Marele Preot își face apariția, alături de alte cărți care semnifică iubirea, legătura, potrivirea și legalitatea, avem de-a face mai mult ca sigur cu o căsătorie. Poate avea legătură foarte bine cu o relație de lungă durată bazată pe credință, fidelitate, iubire sinceră și dedicare, dar neoficializată, aceasta valorând de o mie de ori mai mult sufletește decât o căsătorie religioasă și legală care ascunde interese meschine sau adulter. Cuvântul cheie aici este stabilitatea. În poziție inversă anunță instabilitate, egoism, manipulare, minciună, ascunzișuri și lipsă de sinceritate totală. Cuplul nu este pregătit pentru decizii mari sau schimbări radicale, fiind prea dezechilibrat pentru a rezista unor astfel de probe.
Ce reprezintă această carte de Tarot în raport cu starea de sănătate?
În domeniul sănătății, această carte reprezintă vitalitate deplină. Persoana în cauză se bucură de sănătate maximă și are o atitudine sănătoasă, fiind cuplată cu o credință pe masură. Omul trebuie să vadă sănătatea nu ca pe o lipsă a bolii și o evitare a necazului, ci ca pe o binecuvântare de zi cu zi pe care trebuie să o prețuiască, un fel de efect secundar al relației sale sănătoase cu Divinitatea. În poziție inversă anunță necazuri, de obicei de natură cronică, afecțiuni ale aparatului respirator și a jumătății superioare a trupului, în special capul iar în cele mai rele cazuri – și ce-i drept, rare – poate anunța boli care duc la deces.
Asterion