Ronde.ro

Fructele de iarnă – beneficii şi proprietăţi terapeutice

Miercuri, 10.feb..2016 10:53 Diete, Sanatate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Chiar dacă anotimpul geros este pe terminate, încă ne putem bucura de acele fructe de iarnă care ne ajută să ne menţinem sănătoşi. Datorită provocărilor pe care sistemul nostru imunitar le întâlneşte în această perioadă cu temperaturi scăzute, avem nevoie de şi mai multe vitamine şi nutrienţi care să ne ajute să luptăm împotriva viruşilor şi a toxinelor din organism, acumulate de pe urma meselor bogate în proteine.

Fructele de iarna - beneficii si proprietati terapeutice 2

Fructele de iarnă sunt în mare proporţie fructe de import şi sunt cu atât mai valoroase cu cât în ţările din care vin, sunt culese într-o perioadă în care la ei aceste alimente se află la cote nutriţionale maxime.

Lista fructelor de iarnă

  • Merele – se găsesc tot anul pe piaţă, însă iarna valorile lor nutriţionale sunt extrem valoroase datorită cantităţii de fibre conţinute, care ajută digestia şi păstrează funcţiile stomacului optime
  • Portocale
  • Ananas
  • Lămâi şi lime
  • Grepfruit
  • Kiwi
  • Rodii
  • Banane
  • Kaki – este un aliment nou pe piaţa românească, dar care îşi face loc printre preferinţele consumatorilor datorită aromelor inedite de mango, piersică şi pepene galben. Este considerat un fruct-curcubeu atât datorită aromelor cât şi valorilor nutriţionale pe care le deţine
  • Mango
  • Nuca de cocos
  • Fructe uscate – care de asemenea reglează indicele glicemic şi ajută digestia
  • Fructe congelate – zmeura, căpşunele, murele, vişinele etc. sunt fructe de care ne putem bucura acum datorită metodei de păstrare pe care magazinele şi hypermarket-urile au găsit-o pentru a le conserva proprietăţile nutriţionale 

Fructe eficiente împotriva răcelii

Contrar concepţiei cum că supa de pui este cea mai bună pentru o răceală, beneficiile ei sunt de fapt reduse. Căldura supei şi grăsimea de pui ajută într-adevăr plămânii să decongestioneze mucoasa care este în surplus atunci când răcim şi să eliminăm practic pe această cale virusul care ne-a îmbolnăvit iniţial, dar asta nu ajută sistemul imunitar să devină imun la acest virus şi practic, putem răci din nou în scurt timp.  Alimentele care combat de fapt eficient răceala sunt fructele şi legumele sub orice formă – consumate în forma lor naturală sau suc. Cele mai eficiente fructe şi legume atunci când suntem răciţi sunt:

  • Lămâi
  • Portocale
  • Kiwi
  • Morcovi
  • Mere
  • Grepfruit

Reţete de smoothie pe timp de răceală:Fructele de iarna - beneficii si proprietati terapeutice 3

  • 2 portocale
  • 2 mere
  • 1 morcov

Stoarce-ţi sucul acestor fructe şi beţi dimineaţa pe stomacul gol, sau înainte masa de prânz. Astfel, puteţi scăpa de răceală mai eficient decât cu ajutorul medicamentelor şi datorită faptului că este dulce şi gustos poate fi consumat cu uşurinţă şi de către cei mici. Pentru un plus de sănătate, adăugaţi în blender şi câteva frunze de pătrunjel. Conţin numeroşi antioxidanţi.

Tratament de întărire a sistemului imunitar pe timp de iarnă: – consumaţi dimineaţa un pahar de limonadă cu apa călduţă (nu rece!) şi miere.

  • Stoarceţi sucul unei lămâi, adăugaţi apă calduţă şi 2 linguriţe de miere.

Dacă vi se pare prea acru, folosiţi doar jumătate de lămâie. Beţi acest suc în fiecare dimineaţă pe timp de iarnă, iar sistemul dvs. imunitar va deveni din ce în ce mai puternic şi veţi răci mult mai greu.

Spor la sănătate!


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!