dehaine.ro

Ce legătură există între fericirea sau tristețea noastră şi ADN-ul fiecă...

Miercuri, 22.Iul.2015 15:46 Fericire Lasă un răspuns 1 vizualizari

Cine ar putea crede că în interiorul nostru ar putea fi scrise modelele noastre de comportament?

Iată că ştiinţa prin intermediul geneticii a reuşit să identifice în genomul uman acele coduri care sunt responsabile de starea de pesimism sau optimism. Este binecunoscută situaţia în care cineva care trece prin perioade de depresie are un comportament gen „a rămâne în carapace”, adică nu interacţionează cu alte persoane, această atitudine fiind un mecanism de apărare în faţa unor eventuale momente dificile. În cealaltă extremă se situează optimiştii care, indiferent ce se întâmplă, îşi păstrează atitudinea datorită faptului că ignoră pur şi simplu situaţiile neplăcute.

Pesimişti vs. Optimişti

Aici avem două întrebări interesante care apar: pesimiştii sunt oameni care ţin seama de existenţa situaţiilor neplăcute şi le acordă atenţie? Iar optimiştii îşi focalizează atenţia doar pe ceea ce-i interesează? Este foarte posibil să fie aşa, însă nu putem spune că optimiştii ar fi oameni care nu trec prin situaţii oarecum dificile uneori, la fel cum pesimiştii au parte de unele lucruri bune, dar cu toate acestea nu ştiu sau nu pot să se bucure de ele tocmai datorită a ceea ce este scris în codul genetic.

Am putea considera că din punct de vedere al ADN-ului toată existenţa indivizilor umani este prestabilită şi noi nu putem face nimic, decât să trăim tot ceea ce trăim? Este o întrebare foarte interesantă, mai ales că un asemenea aspect se leagă în mod direct de liberul arbitru al omului şi de destinul său.

5-HTTLPR este gena responsabilă cu fericirea noastrăCe legatura exista intre fericirea sau tristetea noastra si ADN-ul fiecăruia? 2

Însă cercetătorii britanici de la Universitatea din Essex au efectuat o serie de cercetări care au adus nişte rezultate interesante. Ei au pus în evidenţă faptul că gena numită 5-HTTLPR, responsabilă de secreţia serotoninei din creier, controlează în mod direct nivelul acestui hormon. Serotonina determină atât starea de somn, cât şi depresie dacă este secretată în cantităţi prea mari. Astfel cercetătorii au identificat trei variante ale acestei gene, din care două perechi ale sale sunt responsabile de apariţia stărilor de depresie şi ale tentativelor de sinucidere. Subiecţii umani care au fost testaţi în legătură cu mecanismul de acţiune al acestei gene au ales, în marea lor majoritate, imagini ale testului care corespundeau unor elemente agreabile şi liniştitoare, iar o mică parte a pacienţilor au ales imagini pe care le respingeau şi care prezentau chestiuni negative.

Aşadar acest cod ADN uman conţine în el multe taine şi ne putem întreba pe bună dreptate, dacă ne gândim la arborele genealogic propriu:

Ce moştenim, de la cine şi mai ales ce moştenim, dacă viaţa personală este aşa cum este?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *