arleto.ro

Alfabetul runelor – Algiz şi Sowilo

Luni, 28.Sep.2015 10:58 Divinatie, Rune Lasă un răspuns 1 vizualizari

Runa Algiz

Wróżbiarstwo i ezoteryka Runa Algiz 5 cm - amulet drewniany

 

Este cea de-a cincisprezecea din cele douăzecişipatru de rune ale alfabetului magic nordic şi cea de-a şaptea din aett-ul lui Heimdall. Sunetul pe care îl reprezintă Algiz (pronunţat Al-ghiz) este Z, sau un sunet intermediar între Z şi R, iar numele său înseamnă „elan” sau „cerb”. În trecut, această rună era asociată cu Heimdall, zeitatea tutelară a setului, zeul răspântiilor şi gardianul intrărilor. Heimdall este paznicul mereu atent, niciodată dormind, cel care poate auzi chiar şi iarba crescând şi frunzele căzând. Este zeul protecţiei şi testelor de orice fel.

Forma sa exprimă un om cu braţele ridicate sau o mână cu degetele răsfirate, dar şi un copac stilizat sau poate chiar coarnele elanului. Coarnele sunt simbolul protecţiei şi stăpânirii, iar mâna cu degetele răsfirate este un semn vechi cât lumea, la toate popoarele aproape, de protecţie împotriva răului sau influenţelor negative. Putem interpreta silueta omului cu braţele spre cer ca pe un preot sau un oracol ce are legătură directă cu lumea de dincolo, paznicul care cunoaşte tot ceea ce trece de o parte şi de alta a Porţii Vieţii.

În poziţie normală, Algiz reprezintă echilibrul, înţelepciunea, prudenţa şi protecţia. Este o rună bună într-un tiraj, anunţând o perioadă de stabilitate în progresul făcut, dar şi o rună care atrage atenţia asupra unor posibile scăpări. În funcţie de întrebarea pusă, protecţia şi prudenţa lui Algiz se pot manifesta sub diferite forme. În domeniul social, prevesteşte siguranţa situaţiei obţinute. Orice bun câştigat prin muncă cinstită este binemeritat, iar fructele muncii conţin în ele seminţele succeselor şi proiectelor viitoare. Ne păstrăm funcţia sau poziţia câştigată şi putem să respirăm uşuraţi dacă grijile noastre erau îndreptate în acest domeniu. Beneficiem de protecţie divină, şi vom continua să beneficiem de ea atât timp cât punem la loc de cinste moralitatea, corectitudinea şi înţelepciunea practică.

În domeniul financiar, această rună semnifică siguranţa şi certitudinea bunăstării. Ne este bine şi ar trebui să fim mulţumiţi cu ceea ce avem. Luxul nu este necesar nici supravieţuirii, nici fericirii, fiind doar o iluzie. Nu trebuie să ne comparăm situaţia financiară cu a celor care au mai mult, pentru a nu deveni geloşi, nici cu a celor care au mai puţin, pentru a nu deveni mândri. Trebuie să ne raportăm strict la cerinţele vieţii noastre şi la locul în care suntem acum.

În domeniul erotic, arată buna înţelegere în cuplu şi dinamica perfectă. Partenerii se completează unul pe celălalt, îşi cunosc nevoile, dorinţele şi aşteptările reciproc şi încearcă să şi le suplinească în mod cât mai armonios. Unul din parteneri, de obicei bărbatul, este mai protectiv, şi are tendinţa de a avea grijă de parteneră, în timp ce partenera suplineşte nevoia bărbatului de a proteja.

În domeniul sănătăţii, această rună aduce sănătate, echilibru şi seninătate. În cazurile extrem de rare, precum accidentele care pun viaţa în pericol sau comele prelungite, această rună semnifică legătura celui aflat în pericol cu lumea de dincolo. Poate fi runa morţii clinice sau experienţelor extracorporale. În rest, Algiz este semnul unei sănătăţi aflate în echilibru, cu mici afecţiuni fără de care omul nu ar fi om, precum migrene rare sau răceli pasagere. Vitalitatea este bună: nu există nici lipsuri majore din rezervele de energie, dar nici supraîncărcări şi puseuri energetice care să se manifeste brusc sau nesănătos.

În poziţie inversă, Algiz este întotdeauna semnul care avertizează, semnalul de alarmă la care ar trebui să fim atenţi. În funcţie de întrebarea pusă, pericolul despre care Algiz ne atrage atenţia se poate manifesta sub diferite aspecte. În domeniul social, Algiz inversat anunţă o situaţie precară. Procedăm geşit cu ceva, am rănit pe cei din jurul nostru în vreun fel, aşa încât devenim vulnerabili. Poziţia noastră se poate schimba şi sunt prevăzute probleme de acomodare. Nu ne plac noile schimbări, dar ele sunt necesare pentru a ne face să vedem unde am greşit. Trebuie să fim extrem de atenţi cu felul în care vorbim, gândim, acţionăm şi ne comportăm, pentru a nu viola legile bunei cuviinţe. Suntem ameninţaţi cu scoaterea de sub protecţia divină de care ne-am bucurat până acum, şi trebuie să reevaluăm acţiunile noastre, spre a cere în mod concret iertare pentru cele comise.

În domeniul financiar, această rună arată pierderea sau descreşterea. Dacă până acum am fost loviţi de noroc, trebuie să fim prudenţi în acţiuni şi înţelepţi în fapte, pentru ceea ce vine rapid poate dispărea la fel de rapid. Trebuie să ne facem provizii pentru trai, să plătim datoriile restante şi mai ales, să nu facem noi împrumuturi. Orice credite sau împrumuturi făcute sub semnul lui Algiz inversat, fie că sunt personale sau bancare, sunt total descurajate, ducând la situaţii din cele mai neplăcute. La fel de descurajate sunt proiectele ambiţioase, afacerile riscante şi jocurile de noroc. În această perioadă, avem doar de pierdut.

În domeniul erotic, această rună arată o pasă proastă, neînţelegere şi discordie. Cuplul nu comunică destul de bine, pot interveni tabuuri pe care unul din parteneri nu doreşte să le abordeze, în detrimentul celuilalt. Comunicarea are de suferit în acest caz, iar lucrurile se răcesc. Partenerii nu se mai protejează unul pe celălalt şi nu mai lucrează pentru plăcerea celui de lângă el, mai degrabă tind să se ocupe de propriile nevoi şi capricii, cu preţul unor certuri şi neînţelegeri.

În domeniul sănătăţii, poate indica un flux prost al energiei vitale în întreg organismul. Este recomandat un control pentru a stabili dacă ceva este în neregulă. Ne putem ridica tonusul general în momentul în care întreaga noastră fiinţă este aliniată cu cei din jurul nostru, cu natura şi nu în ultimul rând, cu partea spirituală. Algiz inversat este semnul clasic al rupturii de Dumnezeu şi al răzvrătirii, al uitării originii celeste şi supraumane a spiritului uman, rădăcină a multor boli.

Runa Sowilo

Alfabetul runelor - Algiz si Sowilo 3Este cea de-a şaisprezecea din cele douăzecişipatru de rune ale alfabetului magic nordic şi runa care închide ciclul lui Heimdall, cel de-al doilea set de opt. Sunetul pe care îl reprezintă este S, iar numele său Sowilo (înrudit cu latinul Sol), înseamnă „Soare”. Un alt nume al acestei rune este Sig sau Sigel (Siegel). În trecut, Soarele era unul dintre punctele focale ale veneraţiei, cel mai luminos obiect celest vizibil, de care depindea ciclul natural cât şi cel uman. Forma sa exprimă puterea şi lumina, străfulgerarea, dar este în acelaşi timp şi o simplificare a celui mai vechi simbol solar: svastica.

Sowilo este o rună simetrică şi astfel, nu poate avea o poziţie inversată. Este o rună profund pozitivă într-un tiraj, amplificând de multe ori forţa altor rune cu care se găseşte alături. În funcţie de întrebarea pusă, succesul, forţa, puterea şi energia anunţate de Sowilo se pot manifesta sub diferite forme.

În domeniul social, prevesteşte atingerea scopurilor şi ascensiune socială. Beneficiem de un mare succes şi avem trecere la şefi, suntem plăcuţi de colegi şi dobândim autoritate şi putere de decizie. Sowilo este o rună a conducătorilor, ceea ce înseamnă o posibilă avansare în grad sau promovarea într-o poziţie de conducere. Trebuie să fim însă atenţi cum ne comportăm într-o astfel de postură, având grijă să ne asumăm pe deplin responsabilităţile care vin de pe urma ei.

În domeniul financiar, avem parte de succes şi belşug. Urmează o perioadă de creştere şi de câştig, timp în care putem investi şi putem face investiţii, chiar şi din cele mai riscante. Suntem „pe val” iar norocul este la el acasă. Putem avea parte de surprize plăcute, câştiguri neaşteptate şi binefaceri nebănuite. Ne sunt returnate datoriile şi ne refacem financiar dintr-o perioadă de pierdere sau stagnare, ceea ce tinde să ne ridice moralul. În domeniul erotic, runa Soarelui este cât se poate de benefică. Lucrurile merg bine, relaţia evoluează, sunt eliminate tabuurile şi se nivelează asperităţile preexistente. Există bună înţelegere în cuplu şi mult optimism pentru viitor. Se pot face planuri de familie şi poate interveni chiar şi un copil. Dinamica sexuală este foarte bună, ambii parteneri fiind satisfăcuţi. În domeniul sănătăţii, această rună aduce multă vitalitate, poftă de viaţă, energie şi echilibru. Schimbările pozitive din viaţă se reflectă în mod automat asupra sănătăţii, şi viceversa. Suntem în deplin avânt, dispunem de o energie bună, de putere de muncă, de optimism şi de o jovialitate rară, care spre norocul celor din jur, este contagioasă. Sunt acele perioade în care radiem pur şi simplu, şi nimic nu pare a ne sta împotrivă.

Asterion


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *