arleto.ro

Semnificația runei Berkana întruparea energiei feminine

Sâmbătă, 27.Mai.2017 00:00 Rune, Spiritualitate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Nume alternative:  Berkano, Beorc, Bairkan, Bjarkan.

Fraza cheie: ” Acum este momentul să pui în practică toată înțelepciunea și cunoașterea care ai acumulat-o până acum”.

Semnificație:  Mesteacăn

Echivalentul runei vikinge și semnificație: Dezvoltare, mesteacăn, renaștere.

Divinație: Noi începuturi.

I Ching: Forță colectivă.

Echivalent în Tarot: Judecată- 20- XX.

Litera corespondentă: B.

Culoarea asociată: Verde închis.

Plantă asociată: Mantia Doamnei.

Piatră: Granat.

Pom asociat: Mesteacăn.

Zeități asociate:

 • Freya- zeița dragostei și fertilității, și cea mai frumoasă dintre zeițe.
 • Frigg- soția lui Odin, zeița cerului, a căsniciei și fidelității.
 • Hel – zeița morții și conducătoarea tărâmului morții.
 • Nerthus – asociat cu zeița fertilității sau cu un zeu hermafrodit.
 • Holda – zeița agriculturii.
 • Berchta – zeița animalelor și a lucrurilor ascunse.
 • Idunna – zeița tinereții eterne.
 • Zeița Pământului.

Se folosește pentru:

 • Vindecare ( răni infecțioase)
 • Concepție
 • Noi începuturi
 • Promovează siguranța și secretomania.

Interpretarea relației: fertilitate, copii, proiecția eului personal al părintelui asupra copiilor.

Calitatea și culoarea folosite în vindecare

Albastru– ajută cu sarcina, nașterea și cu orice boală a uterului sau a pântecului. De asemenea, poate ajuta la durerile menstruale și orice simptome legate de acest lucru.

Talisman – Berkana poate fi purtată pentru a preveni și vindeca infecțiile. Mai poate fi folosită și pentru a avea recolte bogate.

Etalarea runelor Berkana dreaptă și inversată

Berkana dreaptă – fertilitate, sănătate, noi începuturi, naștere, concepție, bogăție, claritate, grijă, protecție, dezvoltare fizică și mentală, prosperitate, tinerețe, vigoare, frumusețe, purificare, primăvară, eliberare, putere de regenerare, reînnoire, creștere personală, lumină, abilități creatoare.

Runa Berkana reprezintă ”renaștere și energie feminină”, a doua rună din a doua familie de rune, reprezintă  a 18-a rună din cele 24. Berkana este o rună a nașterii.

Berkana este runa Mesteacănului, și la fel ca el, această rună are puterea să fie flexibilă ără să se rupă. În tradițiile străvechi, mesteacănul sau crengi din el, erau folosite pentru prosperitate sau pentru a încuraja concepția. Ramurile mesteacănului  reprezintă fertilitatea. În folclorul European, crengi de mesteacăn erau puse la tocul ușii iubitului sau iubitei, pe 1 Mai, în case sau grajduri, pentru a promova fertilitatea.

Tinerii, femeile sau vitele erau lovite peste picioare cu crengi de mesteacăn pentru a promova prosperitatea și fertiltatea. Se spune că vrăjitoarele zburau pe mături făcute din mesteacăn. Acest concept își are originea în ritualurile de fertilizare, unde ”dansatorii” alergau pe mături printre grâne, iar în funcție de cât de sus  săreau la fel de înalte se făceau și grânele în sezonul care urma.

În mitologia Nordică, Berkana reprezenta mai multe zeități simultan: Freya, Frigg, Hel, Nerthus, Holda și Berchta. Această rună este runa feminității și reprezintă abilitatea de a naște, de a fi mămoasă, cât și sexualitatea sânilor.

Berkana este runa în care găsim întrupată energia feminină  din bărbat și femeie, chiar dacă aceste calități se caută în femeie.

Berkana reprezintă drumul Mamei, al vindecătorului, al moașei, al nașterii după moarte. Rana Berkanei este aceea a menstruației, iar chinul este acela al nașterii. Mesteacănul vindecă prin hrană, curățare și iubire. De obicei se planta înainte de a construi o casă, pentru a proteja acea casă și familia care locuia acolo.

De asemenea, Berkana duce la înflorire și coacere, vorbește despre viață, moarte, renaștere și reînnoire. Acțiunile Berkanei sunt suave.

Într-o etalare a runelor, dacă tragi Berkana înseamnă că trebuie să uiți trecutul și să apreciezi oportunitățile care îți apar în cale. Ți se deschid ”multe uși”, dar trebuie să fii hotărât și discret. Trebuie să profiți de această perioadă.

Acum este momentul să îți faci planuri, dar să nu te aștepți la rezultate imediate. Ai nevoie de răbdare și hărnicie. Berkana îți arată că o întâlnire îți va aduce romantism, erotism, dorință, promisiuni  că vei avea succes și vei prospera.

Atunci când ai ales această rună, există un sentiment de protecție, și o creștere pe toate planurile: emoțional, fizic, mental și spiritual.

 Berkana inversă – reprezintă probleme familiale sau domestice, anxietate, abandon, neglijență, pierderea controlului, înșelăciune, sterilitate, stagnare.

Dacă runa Berkana este trasă invers, atunci îți poate indica că ai fost neglijent în acțiuni și acum nu te afli într-o poziție confortabilă. Acum este momentul să analizezi situația și să rectifici problemele.  Această etalare îți poate indica conflicte în familie, fie cu rudele apropiate sau mai distante, sau se referă la relația cu prietenii. Înainte de a da vina pe alții analizează-ți acțiunile și emoțiile tale!

Planurile sau ideile  care ai crezut că sunt bune s-ar putea dovedi o pierdere de timp. Nu dispera, asta nu înseamnă decât că trebuie să privești lucrurile din alt punct de vedere.

Sursă: http://elderfutharkrunes.blogspot.ro/search?q=berkana


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *