6 ritualuri de a te de-stresa

De-a lungul anilor, am avut tot felul de job-uri mai mult sau mai puțin stresante. Fie că sunt eu mai conștiincioasă din fire, sau pentru că așa se nimerește să fie natura job-ului, sunt tot timpul stresată. Din păcate, îmi iau de muncă și acasă, și nu sunt mulțumită dacă lucrurile nu stau cum vreau eu.
Cred că tuturor ni se întâmplă aceste lucruri. Din job-ul plăcut și relaxant de la început, ajungem să nu mai dormim nopțile, să nu mai avem o dietă corespunzătoare, să ne enervăm din lucruri mărunte, să nu avem siguranța zilei de mâine. Prin urmare, ajungem să ne stresăm mai mult decât este cazul.
Din păcate, stresul te va ajunge imediat și se va manifesta sub forma unor slăbiciuni fizice: dureri de cap, tensiune, probleme cu pielea, ulcer, palpitații, și asta pentru a enumera doar câteva dintre ele.
La un moment dat, am ajuns în punctul în care NU MAI PUTEAM. Așa că am decis să găsesc o alternativă.
Ritualuri pentru a te de-stresa
- Relaxare – odată cu era tehnologiei, marea majoritate lucrează mult mai mult decât înainte; ba chiar, muncesc și de acasă. Datorită acestui stres continuu, corpul și mintea ta o vor lua puțin câte puțin razna. Cea mai bună metodă de relaxare ( dacă ai și un pic de verdeață în jurul tău) este să te plimbi puțin prin natură, să te descalți și să mergi prin iarbă. Dacă nu ai cum să beneficiezi de acest lucru, atunci stropește-te cu puțină apă caldă ( să te relaxeze) sau rece ( ca să te trezească), ascultă cântecul preferat, sau fă o pauză de la calculator din 20 în 20 de minute.
- Mișcare – în loc să iei liftul urcă pe scări, coboară o stație mai devreme șimergi pe jos până la muncă, în loc de sălile de ședințe plimbă-te cu colegii în timpul ședințelor. Și, ține minte: orice exercițiu alegi este important să îți placă!
- Alege alimente care elimină cortizolul din organism – în timpul stresului se elberează 3 hormoni primari: adrenalina, cortizolul și norepinefrina. Cortizolul este unul din factorii care duc la ngrășare. În loc să ne ducem către alimente procesate, cum ar fi: chips-urile sau dulciurile, să ne îndreptăm către snack-uri sănătoase: alune neprăjite, un fruct, un baton organic, biscuiți integrali, sau legume crude.
- Pune în funcțiune sistemul limfatic și mirosul – folosind uleiuri esențiale putem controla tensiunea, pulsul, respirația, memoria, stresul. De-a lungul timpului, uleiurile esențiale au rolul de a ne vindeca emoțional, mental și fizic. Uleiul de levănțică, trandafiri, portocală, bergamotă, lămâie și santal, te scapă de anxietate, stres și depresie.
- Preso-punctură – există câteva puncte pe întreg corpul, pe care dacă le presezi te poți relaxa. Astfel, dacă nu ai timp să te duci la un profesionist, poți încerca chiar tu acest lucru.
- Meditația – aceasta se practică de mii de ani. Este considerată o terapie alternativă medicinei și este metoda cea mai bună pentru a te elibera de stres.
Știu că pare destul de dificil, mai ales dacă ești stresat și încărcat de la muncă, dar încearcă și poate, o s-mi dai dreptate!.
Alexandra Dănciulescu