3 cele mai bizare locuri din România

România e plină de mistere și de legende, dar poată că una dintre cele mai interesante dintre acestea a luat naștere la Bozioru, undeva la circa 50 de kilometri de Buzău.
1. „Uriașii adormiți” de la Bozioru
În comuna Ulmet, localnicii povestesc despre „pietrele vii”. Este vorba despre trovanți, adică formațiuni din piatră de diferite dimensiuni, legate prin ciment carbonatic. Ceea ce este bizar la aceste pietre este forma lor extrem de diversă, dar mai ales faptul că își schimbă dimensiunea o dată la 1200 de ani.
Fizica ne învață că pietrele scad în dimensiune odată cu trecerea timpului, din cauza procesului de eroziune, dar și a fenomenului de îngheț-dezgheț. Totuși, trovanții de la Bozioru cresc!
Încă din cele mai vechi timpuri se spune că aceste pietre aveau puteri magice. Forma lor bizară i-a făcut pe mulți să creadă că sunt ouă de dinozaur sau chiar OZN-uri eșuate.
Bătrânii locului spun că acești trovanți nu sunt altceva decât uriași ce au adormit timp de sute de ani.
Unele pietre cu formă sferică sau ovală au rămas suspendate în vârf de deal, motiv pentru care au primit numele de „Babele de la Ulmet”!
2. Lacul Dracului din Cheile Nerei
Undeva prin Caraș-Severin se află Cheile Nerei, prin Munții Anina. Pe aici se află un lac carstic, pe care oamenii l-au numit Lacul Dracului. Acesta s-a născut mai întâi în subteran, dar după ce tavanul peșterii de aici s-a prăbușit, lacul a ieșit la suprafață. Ceea ce este cu adevărat spectaculos aici este chiar culoarea apei, care variază de la verde la albastru, trecând prin zeci și zeci de nuanțe, în funcție și de culoarea cerului oglindit.
Legenda spune că aici s-ar fi aruncat chiar dracul, după ce a pierdut un pariu cu un bătrân. Necuratul a pierdut, iar ciuda l-a făcut să se arunce aici și așa a luat naștere numele locului. Localnicii au multe povești despre acest loc. Unii spun că cine se avântă aici riscă să trăiască fenomene bizare. De exemplu, nicio vietate nu se apropie de apele acestui lac, iar oamenii care își fac curaj să intre în apele lacului nu mai ies de acolo.
În plus, se spune că Lacul Dracului nu are fund și vietățile ce beau apă de aici paralizează.
3. Troița Miresei din Dâmbovița
Era 24 septembrie 1936 atunci când Margareta Ica Ștefănescu a murit într-un tragic accident de mașină. Avea 26 de ani și tocmai se măritase cu fiul marelui arhitect Ion Mincu. Venea cu familia de la București, cu destinația Câmpulung, unde aveau lolc pregătirile de nuntă. Mașina în care se afla mireasa s-a lovit de un cap de pod, Margareta murind pe loc.
De atunci circulă o legendă potrivit căreia șoferii pot vedea cum o tânără în rochie albă ar bântui locul. Un element ce întreține această legendă este faptul că mulți tineri necăsătoriți și-au pierdut viața aici, în urma unor accidente de mașină. După tragicul accident, se pare că tatăl tinerei a visat-o de mai multe ori. Margareta i-a transmis astfel ideea construirii unei case pentru ea. Bărbatul, văzând că visul se tot repede, a decis să construiască o biserică. Aici stă și trupul Margaretei, îngropat într-un mormânt de marmură.
Așadar, se spune că în orice legendă stă și un sâmbure de adevăr și că adevărul nu se poate afla nicicând. Oamenilor le rămâne să aleagă ce cred: să fie trovanții de la Bozioru niște simple pietre sau uriași adormiți? Oare în Cheile Nerei chiar există fenomene bizare, ce nu pot fi deloc explicate? Și cum rămâne cu Troița Miresei? Să fie oare adevărat că spiritul Margaretei încă mai bântuie pe acolo sau e doar o simplă coincidență că acolo au loc numeroase accidente de mașină?
Un comentariu