Interpretarea și semnificaţiile cărţii de Tarot Magicianul

Caracteristicile cărţii de Tarot Magicianul
Cea de-a doua arcană după Nebun, însă prima carte numerotată, este Magicianul. Acest prim simbol este începutul drumului sacru, persoana care are în grijă intrarea în tărâmul spiritual. Magicianul este în același timp mag înțelept și iluzionist priceput, știe să îmbine poveștile cu tâlc care atrag urechile cu mișcările precise și viclene care atrag ochii. Priceperea mâinilor sale și dexteritatea sa în crearea iluziilor face omul să se oprească și să admire, având prilejul să asculte povestea sa cu înțeles ascuns, înțelepțindu-se fără să știe măcar. Măiestria, priceperea și abilitatea sunt principalele atribute ale magicianului, iar în funcție de direcția pe care poziția sa o impune și de domeniul în care acesta acționează, Magicianul poate revela adevăruri esențiale sau iluzii subtile. În trecut, magicianul sau prestidigitatorul era văzut de public ca un om cu pricepere deosebită în mânuirea obiectelor, însă de publicul ignorant era văzut ca un om cu sufletul vândut diavolului. În vechime, preoții anumitor temple se foloseau de mici trucuri de pirotehnică și hidraulică pentru a realiza veritabile minuni în vremurile de atunci: ușile masive ale templelor se deschideau singure, statuile se mișcau și rosteau oracole, focuri colorate izbucneau neaprinse parcă de nimeni, fum gros cobora din pereți de la focuri nevăzute de nimeni și muzici ciudate se auzeau extrem de aproape fără ca muzicanții înșiși să apară. Toate erau orchestrate de preoții pricepuți atât în tainele spiritului cât și în cele ale mecanicii și fizicii simple, pentru a atrage credincioșii și a-i convinge de miracolele zeului.
Magicianul, indiferent că îl numim iluzionist, prestidigitator, medium, mag, preot, oracol sau șaman, are funcția de a captiva atenția omului simplu prin lucruri surprinzătoare, însă cu un scop bine definit, de a-l apropia de misterele autentice și de a-l atrage în vocația sa spirituală. Iconografia acestei cărți variază, însă cel mai des vedem un magician tânăr, cu o bagetă îndreptată spre cer și o mână spre pământ. Aceasta este o poziție care sugerează prima literă a alfabetului ebraic, Alef, trimițând la axioma hermetică ”Ceea ce este Sus este la fel cu ceea ce este Jos” sau Legea Corespondenței. În fața sa este o masă care cuprinde patru unelte simbolice: toiagul sau bagheta, spada, cupa și pentaclul sau medalia magică. Acestea sunt cele patru simboluri ale Arcanei Minore, cele patru elemente ale lumii naturale, cele patru calități universale, cele patru puncte cardinale și așa mai departe, simbolismul lui quaternarului fiind extrem de bogat. Un evreu poate vedea în această carte pe Moise, înaintea sa având Chivoltul Legământului în loc de masă, cu toiagul lui Aaron în loc de baghetă, Tablele Legii în loc de pentaclu și vasul cu mană în loc de cupă. Un creștin îl poate vedea pe Iisus deasupra celor patru evangheliști, sau poate preotul având pe altar implementele Sfintei Împărtășanii: lumânarea aprinsă în loc de baghetă, farfuria cu anafură în loc de pentaclu, pocalul cu vin în loc de cupă și Sfânta Copie în chip de cuțit. Simbolurile sunt generale și se aplică mai multor religii. Deasupra capului său plutește o lemniscată, adică simbolul infinitului.
În poziție normală, Magicianul semnifică voința, mintea, intelectul, rațiunea, priceperea și abilitatea, dar și magia, știința, arta, diplomația și stăpânirea. Este o carte care arată necesitatea inițiativei și puterii de decizie, nevoia de a lua frâiele situației în propriile mâini pentru a gestiona acțiunile cu mult tact și grijă, nu neapărat pentru a conduce din plăcerea de a conduce.
În poziție inversă, acesta semnifică voința exercitată defectuos, în mod egoist, mintea orgolioasă, ignoranța și persistența în greșeală cuplate cu mândria, dar și iluzia, minciuna, confuzia, nestăpânirea, șiretenia, manipularea și teatralitatea.
În domeniul spiritual, această carte îl reprezintă pe Mag sau pe Adept în planul uman, omul care ne poate învăța cu adevărat calea către adevăratul nostru potențial, cel aflat într-o mai bună legătură decât alții cu lumea superioară. În plan suprauman, Magicianul mai poate reprezenta Sfântul Înger Păzitor, adevăratul nostru maestru în căile spiritului, cu care ar trebui să colaborăm neîncetat și spre al cărui sfat ar trebui să ne îndreptăm încontinuu. Magicianul inversat aici este iluzia, ignoranța, pista falsă și amăgirea. Poate semnifica o persoană care ne înșeală cu bună știință, care profită de noi sau o persoană cufundată în propria iluzie care vrea să ne convingă și pe noi de realitatea ei. Acest timp de om vrea să îl considerăm ceea ce nu este de fapt, un adept, un maestru spiritual sau o figură istorică reîncarnată din domeniul spiritual, însă el poate fi la fel de bine un mincinos abil sau un schizofrenic care crede cu tărie ceea ce spune despre sine. Cartea avertizează și despre propriile prăpăstii, ne anunță că suntem în pericol de a cădea pradă propriilor idei false, fațadelor și aparențelor, putem vedea ceea e nu este acolo de fapt și ne putem îndrepta cu pași repezi spre o imagine butaforică a lumii spirituale. Se cere înțelepciune, imparțialitate și cercetare atentă a tuturor factorilor, pentru a determina ce este real și ce este fals. Anunță mândrie în domeniul activităților spirituale, orgoliul de mare inițiat și pericolele se nasc aici.
În domeniul social indică diplomația, finețea de a relaționa cu oamenii vorbindu-le pe limba lor și priceperea în a cunoaște omul. Magicianul este destul de prietenos și deschis pentru a atrage lumea, însă destul de misterios și tăcut când vine vorba de sine și de alte lucruri încât să păstreze interesul viu. Se cere curaj și decizie în problema despre care întrebăm și un curs de acțiune prompt dar subtil. În poziție inversată, Magicianul anunță falsitate, iluzie, minciună și înșelăciune. Dacă este vorba de noi înșine, ne facem iluzii în ceea ce privește propriul status social, valoarea proprie sau nevoia pe care alții o au de noi. Nu suntem de fapt vitali nimănui, nu suntem de neînlocuit, iar dacă vom continua astfel ni se va dovedi acest lucru în cel mai neplăcut mod posibil. Acestă carte, neurmată de corijarea comportamentului, aduce nefericiri și neîmpliniri profesionale, retrogradări și chiar umilințe, menite să ne scoată din pasa egocentristă în care ne aflăm.
În domeniul financiar anunță câștiguri rapide, cu cheltuieli la fel decrapide. Câștigăm rapid și pierdem la fel de rapid, ne asumăm riscul fluxului rapid de bani și rămânem fără ei la fel de repede, important este să investimbine ceea ce câștigăm. În poziție inversă avem de-a face cu o situație proastă financiară, determinată de o investiție de inspirație slabă sau de o eroare. Greșim în gestionarea banilor și bunurilor, iar acest lucru ne costă. Dacă dorim să facem o anume investiție care prezintă risc, să împrumutăm cuiva bani sau să începem un proiect, este mai bine să ne abținem.
În domeniul erotic și emoțional, Magicianul reprezintă seducția și priceperea, citirea persoanelor și jocul. Reprezintă o persoană seducătoare, jucăușă, neserioasă dar irezistibilă, care știe să se facă iubită sau dorită. În poziție inversă anunță falsitate și manipulare, lipsă de sinceritate, abuz psihologic sau mental, lipsire de liberate în gândire și restricționarea libertăților proprii. În cazul unui cuplu avem de-a face cu prefăcătorie, lucruri ascunse și chiar adulter sau infidelități ocazionale.
În domeniul sănătății, ne bucurăm de vitalitate, sănătate, un sistem imunitar bun și energie. În cazul suferinzilor, se întrevede vindecarea. Cartea reprezintă în același timp doctorul sau videcătorul, iar în funcție de cărțile alături de care cade ne putem da seama mai bine care dintre aceste persoane poate fi, având o orientare mai mult științifică sau mai mult spirituală. În poziție inversă anunță simptome ciudate, care ne păcălesc instictele, probleme de sănătate neștiute sau nemanifestate încă, analize irelevante sau tratamente greșite. Este posibil să suferim de ceva complet diferit de ceea ce suntem tratați și se cere o atenție sporită.
Asterion