arleto.ro

Interpretarea şi semnificaţia cărţii de Tarot Pustnicul

Vineri, 05.Iun.2015 12:20 Divinatie, Tarot Lasă un răspuns 1 vizualizari

Care este semnificaţia cărţii de tarot Pustnicul?

Cea de-a zecea carte după Nebun, însă cartea numerotată cu cifra 9 (IX) în setul Arcanelor Majore este Pustnicul. Mai este numit și călugărul, sihastrul, ermitul sau hermitul, în funcție de perioada de referință și de manualul folosit, însă toate desemnează același personaj misterios. Cartea ne arată un om ajuns la bătrânețe, însă neîmpovărat sau gârbovit, ci suplu, drept și vertical, doar cu capul plecat în semn de smerenie. În mâna stângă are un toiag, iar în dreapta o lampă, cu care luminează și caută. Este în mijlocul unui pustiu dezolant, în a cărui depărtare se văd slab conturați munții. Toiagul este simbolul înțelepciunii și ghidajului din cele mai vechi timpuri, aducându-ne aminte de funcția de păstor a oricărui personaj religios, un om care știe să conducă. Felinarul este simbolul cunoașterii și căutării, al luminii și iluminării, semnul celui care știe că este cufundat în întuneric și dorește să vadă lumina. Înconjurat de lume, acest personaj cu aceleași simboluri am fi crezut că este cineva care caută pe ceilalți și îi conduce, un om de o forță și o importanță deosebită, însă în jurul lui nu se află nimeni. Mai au sens oare aceste simboluri? Desigur. Toiagul este nu numai semnul pelerinului și călătorului, ci și al celui care se știe prea mic pentru a duce totul singur, omul care își pune puterea și voința în slujba lui Dumnezeu, știind că de unul singur nu va răzbi. De asemenea, simbolul conducerii la un om singur simbolizează faptul că el cunoaște înfrânarea, răbdarea și smerenia și își poate porunci sieși, corpului, minții și inimii, la fel cum un rege poruncește supușilor și îi ghidează spre bine, la fel cum un păstor își duce oile pe pajiști bune. Felinarul ce anume luminează, dacă nu e nimic de luminat? Acesta este apropiat de față, nu de drumul din pustiu. Se luminează pe sine. Un om nu poate tânji să cunoască tot ce este de cunoscut dacă nu s-a cunoscut pe el însuși: toate lucrurile, bune și rele, slăbiciuni și tării, vicii și virtuţi, trebuie cunoscute, pentru a nu fi pradă lor. Pustnicul este înțeleptul care înainte să cunoască lumea se cunoaște pe el însuși și totodată împăratul care înainte să supună neamuri și seminții sub sceptrul puterii, se supune pe sine sub toiagul înfrânării. Este simbolul cumpătării, înțelepciunii și cunoașterii, dar și al singurătății și înstrăinării.

În poziție normală, semnifică în primul rând partea spirituală a vieții și solitudinea necesară descoperirii de sine. Pustnicia înseamnă liniște, tihnă, rugăciune, retragere și calm. Poate semnifica deasemenea o instituție sau o organizație.

În poziție inversă, acesta semnifică fie o singurătate nesolicitată, neplăcută sau forțată, fie blocaje în evoluția sufletească din pricina unor idei preconcepute.

Ce reprezintă în viziune spirituală cartea de Tarot Pustnicul?

Interpretarea si semnificatia cartii de Tarot Pustnicul 2În domeniul spiritual, această carte îl reprezintă pe om ajuns la stadiul alegerii înțelepte, la răscrucea dintre lume și el însuși, la proba sacrificiului de sine. Pentru a ajuta pe ceilalți, trebuie să se ocupe mai mult de sine însuși, deși pare paradoxal, iar pentru a se ajuta pe sine trebuie să îi ajute pe ceilalți. Ca un doctor care dorește să   vindece și să ajute, omul nu poate ajuta și nu poate vindeca decât dacă s-a dedicat ani buni învățării și cunoașterii și dacă a trecut probele necesare. Un om care dă sfaturi nu trebuie neapărat să se nască înțelept, ci să se înțelepțească odată cu experiența. În poziție inversată indică stagnare spirituală din pricina individualității și a ideilor preconcepute. Aici intră persoanele care se amăgesc singure, cultivând anumite idei despre cine au fost în viețile anterioare și despre ceea ce au de făcut în această viață. Acordă multă atenție spuselor și părerilor celorlalți despre ei și caută admirația și ascultarea altora când vine vorba de poveștile pe care le-au dezvoltat pentru a se justifica. Dacă putem spune că un cuvânt cheie pentru Pustnic în general este Căutare, cuvântul cheie pentru poziția dreaptă ar fi Găsire, iar cel pentru poziția inversată ar fi Rătăcire.

Ce înseamnă din punct de vedere social această carte de Tarot?

În domeniul social indică nevoia scăzută de interacțiune cu ceilalți. Poate fi o perioadă bună pentru retragere, indiferent că scopul este unul spiritual sau lumesc, cheia este izolarea temporară de ceilalți pentru a ne putea reconecta cu noi înșine și pentru a ne reface rezervele de energie. În poziție inversată indică singurătate. Suntem marginalizați de ceilalți, ne simțim dați la o parte sau chiar ostracizați. Motivele pot fi multiple, de la dinamica proastă a relațiilor sociale până la rațiuni personale. Nu ne găsim locul iar singurătatea pare să înrăutățească lucrurile și mai mult.

Ce simbolizează cartea de tarot Pustnicul în ceea ce priveşte aspectul banilor?

În domeniul financiar anunță independență. Dacă până acum am depins de un șef, de o corporație, de un partener sau de un investitor, acesta este momentul prielnic pentru a deveni independenți și a lua frâiele afacerii sau câștigului în propriile mâini. Acest lucru necesită mult tact și diplomație, însă cu siguranță este mișcarea cea mai logică și mai benefică în momentul actual. În poziție inversă, avem de-a face cu o excludere temporară din locul de muncă sau o stagnare a finanțelor. Poate fi cauzată de deciziile noastre din trecut, de riscurile asumate fără a lua în considerare sfatul celorlalți și de lipsa de înțelepciune. În momentul în care punem profitul pe primul loc, minimizând impactul celorlalte aspecte integrante ale muncii noastre, avem șanse mari de a pierde.

Ce semnifică în plan emoţional şi sexual această carte de Tarot?

În domeniul erotic și emoțional, reprezintă nevoia de singurătate sau cel puțin de independență. Suntem destul de maturi din punct de vedere emoțional pentru a realiza că fericirea nu constă neapărat într-o relație reciproc posesivă și ne-am câștigat dreptul de a alege între singurătate și implicare cu detașare. Putem acționa în domeniul sentimental cu mai multă înțelepciune și chiar diplomație, luând în calcul cel mai mult fericirea celor de lângă noi, nu numai propria fericire. De obicei cartea semnifică persoana care nu dorește relații și este mult mai mulțumită singură, iubind libertatea, liniștea și lipsa antagonsimelor relaționale. În poziție inversă anunță singurătatea și însingurarea, câteodată chiar răcirea unei relații sau terminarea ei.

Care este interpretarea cărţii de Tarot Pustnicul în ceea ce priveşte sănătatea?

În domeniul sănătății, Pustnicul sugerează o stare constantă a sănătății și o formă bună, însă păstrată cu grijă de echilibru și cumpătare. Nu sunt indicate excesele și festinele, sunt recomandate controalele medicale și multă grijă în cazul afecțiunilor de care știm că am putea suferi sau la care am putea deveni vulnerabili. În poziție inversă anunță o sănătate precară și afecțiuni cauzate de propria persoană. Sunt foarte posibile internările și separarea de ceilalți (convalescență, carantină etc).

Asterion


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *