esteto.ro

În Argentina s-a deschis prima școală laică de exorcism

Sâmbătă, 10.Dec.2016 00:00 Ritualuri si simboluri, Spiritualitate Lasă un răspuns 1 vizualizari

După ce în urmă cu câteva decenii, pelicula „Exorcistul” dădea lovitura în materie de filme de groază, lumea a început să ia în serios poveștile cu case bântuite și spirite malefice, care se cuibăresc în trupurile bieților muritori, făcându-le viața un coșmar. De altfel, este clar că, în ultima vreme numărul exorcizărilor și al posesiunilor demonice a devenit tot mai mare – fapt confirmat chiar și de oficialii Bisericii. În epoca în care trăim însă, spre deosebire de trecut, nu doar preoții se consideră mandatați a lupta contra diavolului, ci și cei care nu sunt purtători de sutană. Așa se întâmplă în Argentina, unde recent și-a deschis porțile prima școală de exorciști „amatori” din lume.

 

Fiecare demon are un nume

Ați fost vreodată tentați să luptați cu forțele întunericului, dar nu ați putut-o face, din pricină că nu aveați girul dat de religie – pentru că, se știe, până acum doar preoții, fie ei catolici, protestanți sau ortodocși, erau mandatați să facă așa ceva? Ei bine, de acum aveți prilejul să învățați cum se scot dracii din om și fără să aveți Teologia la bază.

În schimb, veți studia o serie de materii complicate, timp de trei ani, plătind suma de 47 de dolari pe lună, la singura ”facultate de exorcism” din lume, inaugurată luna trecută la Buenos Aires.

Este adevărat, școala funcționează pe lângă biserica Bunului Păstor, din capitala argentiniană, dar la cursuri se pot înscrie orice persoane, chiar și agnosticii sau ateii – dacă, desigur, vor să practice exorcizări. Printre materiile predate se numără parapsihologia, angelologia – știința despre îngeri – și, evident, demonologia, pentru ca practicanții de exorcizări să știe… cu cine au de-a face, având în vedere că tradiția medievală susține existența a mii de demoni, fiecare cu un nume propriu. Decanul ineditei facultăți este Manuel Acuna, un episcop luteran care a practicat până în prezent peste 1.200 de exorcizări reușite. ”Am fost acuzat că aș fi șarlatan sau că aș face de râs biserica protestantă, dar vă spun sincer, nu eu am ales să fiu exorcist. Este o chemare de la Dumnezeu”, susține episcopul Acuna.

 

Studenții îmbină teoria cu practica

 in-argentina-s-a-deschis-prima-scoala-laica-de-exorcism-2

Prima experiență de acest gen el a avut-o în anul 2001, când, în timpul unei slujbe obișnuite, o adolescentă din congregația lui a început să se tăvălească pe jos și să urle într-o limbă necunoscută. ”În ziua aceea am făcut cunoștință cu puterile Necuratului, dar nu m-am temut”, mărturisește Acuna, care, în tradiția introdusă de Martin Luther, neagă cerințele Bisericii Catolice, potrivit cărora doar preoții pot scoate demonii din om. Cursanții studiază caracterul diavolului și află cum, când și asupra cui acționează acesta. Absolvenții facultății vor putea, astfel, recunoaște fără greșeală, la finalul cursurilor, dacă au de-a face cu o prezență demonică, o posesiune, un blestem sau, pur și simplu, o problemă psihică.

Inițiativa se bucură de un succes imens și în fiecare săptămână, sute de ”studenți”, dornici de a fi exorciști, iau cu asalt biserica unde predă episcopul Acuna. Nu de puține ori, cursanții au prilejul să vadă și lecții de exorcism susținute ”pe viu”, atunci când în biserică pătrund și persoane despre care se crede că ar fi posedate. Așa a fost, de pildă, cazul unei femei care scuipa sânge și despre care episcopul susținea că ar fi făcut cu diavolul un pact pecetluit cu sânge de animal.

Tudor Gabriel


2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *