arleto.ro

Cum defineşte psihanalistul Carl Jung mandala din punct de vedere psihologic?

Joi, 04.Feb.2016 13:26 Meditatie Lasă un răspuns 1 vizualizari

Despre mandale ştim că sunt forme concentrice ale Sinelui interior care ni se arată în vise, sintetizate sub diferite forme şi culori ce conţin concepte revelatoare pentru propria persoană.

Principiul mandalei se bazează pe simetria universului care îşi are toată forţa într-un punct concentric şi care îşi împarte suprafaţa în 4 laturi egale, reprezentând în sine natura.

Cum defineste psihanalistul Carl Jung mandala din punct de vedere psihologic 2

Care este definiţia psihologică a mandalei din perspectiva lui Carl Jung?

Mandalele mele erau criptograme privitoare la starea sinelui care mi se prezenta mereu alta, zilnic. În ele am văzut sinele – adică, întreaga mea fiinţă – activînd. Mai precis, la început abia întrezăream semnificaţia lor; dar mi se păreau în cel mai înalt grad importante şi le-am păstrat ca pe nişte perle preţioase. Aveam sentimentul clar că ele erau ceva central iar, cu timpul, am căpătat prin ele o concepţie vie despre sine. M-am gîndit că sinele este ca o monadă care sînt eu – lumea mea. Mandala reprezintă această monadă, şi corespunde naturii microscopice a psihicului. (Memories, Dreams, Reflections, Vintage Books, 1989, p. 196)

Folosindu-se de principiile mandalei Carl Jung reuşeşte să descopere că aceste imagini ne ajută să ne concentrăm asupra personalităţii noastre şi că pot fi un pilon al dezvoltării personale, în principal datorită faptului că mandala, în mintea noastră, se află la confluenţa inconştientului cu arta, sau cel puţin cu percepţia noastră despre artă.

Astfel, dacă pornim pe drumul auto-cunoaşterii şi al dezvoltării personale putem folosi imaginea mandala ca exerciţiu de meditaţie. Este o imagine pe care o putem vizualiza după ce ne eliberăm planul mental de problemele cotidiene, de stresul acumulat peste zi şi mai ales de energiile negative care provin din stările empatice sau din situaţiile dificile care survin în viaţa noastră.

Care sunt beneficiile mandalei în meditaţie?

Meditaţia cu ajutorul mandalelor înainte de a fi considerată o practică ezoterică, aceasta poate reprezenta o experienţă psihologică ce poate aduce numeroase beneficii asupra săntătăţii noastre mentale.

  • Stimulează imaginaţia prin diversificarea formelor şi culorilor vizualizate
  • Creşte capacitatea de concentrare asupra a ceea ce este esenţial în mintea noastră
  • Relevă principalele noastre probleme şi frământări
  • Ne ajută la rezolvarea dilemelor legate de personalitatea noastră

Ce este mandala tibetană?

Cel mai important aspect al mandalei este conştientizarea prezentului,Cum defineste psihanalistul Carl Jung mandala din punct de vedere psihologic 3 a momentului pe care îl trăim. În timpul meditaţiei nu contează trecutul, nici viitorul ci doar momentul trăit. Tibetanii adoptă acest principiu în filosofia lor de viaţă şi privesc mandala ca pe un exerciţiu de conştientizare a sinelui, motto-ul lor fiind: “Totul este trecător.” Ei construiesc mandale magnifice în nisip după care lasă vântul să le spulbere efectiv. Concluzia? Nu contează atât de mult ce rămâne în urma noastră, atâta timp cât reuşim să oferim spiritului nostru cele mai frumoase experienţe pe care le putem trăi.

Fiţi deschişi şi îndrăzniţi să experimentaţi, nimic nu este mai important decât puterea prezentului!

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *