azk.ro -cosmetice profesionale pentru saloane

Conform tradițiilor românești, doar visele din noaptea de sâmbătă spre dum...

Duminică, 13.Noi.2016 11:08 Dictionar de vise, Spiritualitate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Credința în rolul viselor de a prevesti anumite evenimente ce urmează să se petreacă în viitor a fost foarte răspândită, încă din cele mai vechi timpuri. Și tot de atunci au existat oameni care, adunând mărturiile semenilor lor, structurându-le și analizându-le, au creat adevătate coduri  onirice; astfel, ei au ajuns să interpreteze cu mare precizie visele. În tradiția populară românească există o multitudine de credințe privind așa-zisele ”vise profetice” și simbolurile ce le însoțesc. În rândurile ce urmează, vă prezentăm câteva dintre cele mai cunoscute astfel de simboluri.

Care sunt simbolurile care anunță moartea în vis?

Potrivit credințelor moștenite încă de la daci, moartea ar fi prevestită de o întreagă gamă de vise bizare. Astfel, se credea că oamenii care visau pământ proaspăt arat, apă tulbure, vite tăiate sau oameni în veșminte negre aveau să moară curând. La fel, căderea unui dinte în vis semnifica decesul unui apropiat. Cu cât durerea era mai mare, în vis, cu atât se considera că persoana respectivă era mai dragă celui ce avea acest vis. Moartea ar fi fost prevestită și de vise cu mirese – în acest caz fiind anunțată dispariția cuiva aflat încă la vârsta inocenței, deci nu a unui adult.

Adesea însă, cei care visau astfel de lucruri nu se îngrijorau, pentru că, tot potrivit unui eres transmis din moși-strămoși, doar visele avute în noaptea de sâmbătă spre duminică urmau să se împlinească.

Mai mult decât atât, exista convingerea că, dacă cineva avea un vis urât, dar îl desăinuia cuiva, acel vis nu se va mai materializa.

conform-traditiilor-romanesti-doar-visele-din-noaptea-de-sambata-spre-duminica-se-indeplinesc-afla-de-ce

Visele profetice – mit sau adevăr?

O altă tradiție se referea la visele profetice, prin care oamenii încercau să-și afle viitorul. În Oltenia se crede și acum că femeia care a moșit o gravidă la naștere poate visa soarta copilului nou-născut, chiar în prima noapte de viață a acestuia. În Muntenia, ca să-și afle ursita, fetele nemăritate ascund, în seara de Sfântul Vasile, într-un loc numai de ele știut, ramuri de măr  dulce în formă de furcă, așezate peste o ramură dreaptă și apoi le îmbodobesc cu fire de sfoară colorate. Se crede că în acea noapte acele fete vor visa bărbatul cu care se vor mărita.

Se credea că visele cu copii, mai ales copii foarte mici, n-ar fi fost de bun augur. Dacă visai că asiști la nașterea unui copil sau auzeai că s-ar fi născut un copil, era semn că o nenorocire se va abate asupra casei. Copiii mulți în vis prevesteau vremuri de sărăcie, pline de lipsuri.

Descifrarea pe dos a visului

În unele situații, vracii sau babele doftoroaie, care știau semnificațiile ascunse ale viselor, susțineau că acestea trebuie interpretate exact pe dos decât s-ar fi cuvenit. De pildă, dacă visai că ți-e foame însemna că vei avea parte de un mare câștig financiar, venit pe neașteptate. Dacă visai un incendiu în casă, însemna că vei avea o căsnicie fericită. Dacă visai o pisică neagră, urma să ai noroc, dacă visai că plângi însemna că te vei bucura, iar dacă visai că murisei, aveai să ai parte de o viață fericită și îndelungată.

Focul văzut în vis era considerat ca anunțând mari schimbări sociale, războaie sau revoluții. Dacă era mocnit, vestea necazuri sau dușmănie ascunsă din partea cuiva apropiat. Dacă visai însă că s-a stins focul în vatră, era un semn bun, al unui început favorabil legat, de obicei, o nouă relație sentimentală.

__________________________________________________________________________________

Alunga-ti cosmarurile cu Talismanul viselor!

620x286

 

__________________________________________________________________________________

De obicei, animalele sălbatice apărute în vis fie prevesteau un necaz apropiat, fie avertizau asupra prezenței unui dușman nebănuit. Ursul în vis prevestea, de asemenea, boală lungă și grea. Dimpotrivă, visele în care apăreau animale domestice erau considerate de bun augur. Dacă visai oi sau găini, de pildă, însemna că vei avea spor și câștig.

Așadar, românii au o tradiție și o istorie bogată în descifrarea viselor, fiind un popor cu multe superstiții la bază și cu frică de Dumnezeu. Nici în zilele noastre aceste tendințe nu s-au disipat și încă asistăm la o evoluție a imaginarului oniric.

 Tudor Gabriel


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *