Cercetătorii au extras cu succes boala dintr-un embrion uman

Cercetătorii au descoperit cum să șteargă bolile din ADN-ul uman. Evident,studiul a creat noi întrebări etice asupra faptului că putem crea copii așa cum ne dorim, dar și cum ar arăta o lume fără boli?
Cercetătorii au folosit CRISPR, o metodă creată special pentru a șterge ADN-ul deteriorat din embrionii umani. Cercetătorul Shoukhrat Mitalipov, cu ajutporul altor cercetători din Statele Unite și Coreea de Sud, au folosit CRISPR pentru a șterge mutația genetică a cardiomiopatiei hipertrofice din sperma unui bărbat. Cardiomiopatia hipertrofică îngroașă încet dar sigur, pereții inimii, ceea ce duce la moarte subită în adulți.
Această procedură de ștergere a ADN-ului trebuie făcută într-un anumit interval de timp pentru a avea succes ( au existat încercări de acest gen în China în 2015 și 2016, dar rezultatele au fost dubioase). Astfel, Mitalipov a șters mutația înainte de fertilizare, așa că sperma a fost ”reparată” înainte de a se combina cu ovulul. Astfel, zigotul se poate dezvolta fără mutația respectivă.
Genetica viitorul omenirii?
Un lucru interesant este acela că acest procedeu funcționează doar dacă unul din părinți are mutația, nu amândoi; deoarece ADN-ul este copiat din celula sănătoasă în celula cu mutație.
Acest lucru este foarte important de știut, mai ales pentru cuplurile care poartă boala respectivă. De asemenea, femeile care se supun tratamentelor prin FIV ( fertilizare in vitro) vor avea mai mulți embrioni, ceea ce înseamnă că vor face încercări mai puține de fertilizare.
În general, fertilizarea in vitro, la fel ca și inseminarea, poate să nu aibă succes din cauza mutațiilor genetice pe care le poate avea femeia sau/și bărbatul. Prin acest procedeu s-ar putea elimina tratamentele îndelungate cu hormoni, dar și încercările fără succes de a face un copil.
Bineînțeles că apar probleme etice:
- Putem crea copii cum vrem noi?
- Putem altera genele în așa fel încât să creăm copii mai inteligenți, mai atletici, mai frumoși?
Există cei care vor critica această descoperire medicală, la fel cum au existat și atunci când s-a orbit prima oară de inseminare, de fertilizare in vitro, sau de clonare.
Pe de altă parte, există și mulți care consideră că nu suntem într-un stadiu atât de avansat încât să creăm ”copii la comandă”, mai ales că aceste descoperiri medicale sunt și vor fi reglementate prin lege.
În Germania, de exemplu, o femeie singură nu poate face inseminare în cazul în care își dorește un copil. Evident , nici nu se mai pune problema de FIV. Aceste două proceduri sunt reglementate legal doar pentru cupluri, în nici un caz pentru femeile singure.
Și aici s-ar ridica diferite probleme etice și morale, dar nu este încă cazul.
Problema cea mai mare în acest moment, ar fi legată de crearea ”copiilor la comandă” prin inginerie genetică, văzută de unii ca o sabie cu două tăișuri. Și pentru că omului întotdeauna i-a fost frică de necunoscut, frica în acest moment este legată de umanitatea modificată genetic.
Din păcate, nu știm exact ce presupune sau ce va presupune acest lucru. Ceea ce înseamnă că trebuie să fim atât de înfricoșați de un viitor incert, cel puțin nu încă.
Alexandra Dănciulescu