Ronde.ro

Care sunt barierele libertăţii într-o relaţie?

Luni, 05.oct..2015 18:03 Comunicare si relatii Lasă un răspuns 1 vizualizari

Știaţi că fiecare dintre noi avem nevoie să simțim prezența unei forme de libertate într-o relație?

De ce avem nevoie de libertate și care sunt limitele acesteia?

Care sunt barierele libertatii intr-o relatie? 2

Ne aruncăm de multe ori în relaţii uitând de propriile nevoi, fie de natură psihică sau fizică. Una din aceste nevoi se numeşte libertate. Este o nevoie a omului care trebuie să existe obligatoriu într-o relaţie. Dacă această nevoie dispare odată cu începerea unei relaţii, automat dispar şi nevoile sufletului. Dispărând nevoile sufletului și starea de euforie relația armonioasă capătă cu timpul forme negative care va afecta sufletul, starea de spirit și odată cu acestea libertatea interioară. Poate te întrebi care sunt acele nevoi ale sufletului. Nevoile sufletului şi le ştie fiecare.  Poate că, tu simți să dai sufletului un moment de meditaţie în timp ce priveşti cerul sau în timp ce priveşti bulevardul oraşului tău în drum spre serviciu.

Când te-ai oprit ultima oară să dai sufletului un moment doar al lui?

Fără să ne dăm seama, de multe ori, libertatea interioară este afectată de cea exterioară.  Libertatea va exista şi o vei simţi doar atunci când nu există un control excesiv, posesivitate, hărţuială verbală și șantaj emoțional din partea partenerului cu care te afli într-o relaţie intimă. Aceste stări și comportamente nu au voie să fie lăsate să se strecoare într-o relație de cuplu De asemenea, cuvîntul libertate nu ar trebui să fie confundat cu acea libertate totală: fac ce vreau și când vreau.

Comunici sentimente. Exprimi prin gesturi acele cuvinte care sunt de ajuns pentru a dărui iubire necondiționată, respect față de nevoile partenerului. Să înţelegi că a fi liber într-o relaţie înseamnă să dăruieşti în același timp o parte din sufletul tău. Ca să înțelegi nevoia de libertate într-o relație trebuie să știi că, partenerul tău are nevoie de respect și înțelegere. Respectă-i dreptul la libertate. Respectă-ți dreptul tău la libertate.

Libertatea implică şi o doză de egoism?

 Poate că, unii așa o percep. Egoismul într-o relație nu trebuie confundat cu lipsa de încredere în partener.  Și, sigur vă puneți întrebări de genul:

Cum adică să se plimbe singură pe malul Damboviței și să privească cladirile de o parte și de alta? Cum adică să se ducă la o terasă cu baieții la o bere? Ce să caute singură prin magazine și la cafele? Întâlniri cu prietene fără soț sau iubit? Sigur merge cu gândul la agățat. 

Libertatea într-o relaţie poate fi percepută precum un pericol sau o necesitate?

Mulţi dintre noi percep existenţa libertăţii într-o relaţie ca fiind un pericol. De multe ori nu ne dăm seama că libertatea într-o relaţie este necesară pentru durata ei. Libertatea nu este un pericol atâta vreme cât sentimentele de iubire sunt reale şi fixate în suflet. Pericol devine atunci când într-o relație nu există trăirea interioară care dă starea de euforie, acea sinceritate exterioară, acele momente de tandreţe fără opreliști. Fiecare ştim că pericolul derivă din lipsa de încredere în propria persoană şi nu în partener. Când nu ai suficientă încredere în sufletul tău si în sentimentele pe care le susţii că le ai, mereu vei considera existenţa libertăţii în relaţie ca fiind un pericol.

Libertatea presupune un sacrificiu sau un compromis?

Care sunt barierele libertatii intr-o relatie? 3O relaţie adevărată nu pleacă la drum în valiza ei cu sacrificii sau compromisuri. Nu pleacă încărcată cu minciuni, interese şi măşti. Relaţia într-un cuplu are nevoie de dăruire şi iubire. Are nevoie de libertate emoţională, de liberă exprimare a dorinţelor interioare şi de curaj. De acel curaj de a spune stop sacrificiului, stop compromisului. Când sacrifici ceva din viața ta, din sufletul tău relația se va destrăma sistematic.

Ideea că: ne iubim şi e de ajuns nu mai e demult ceva care să reprezinte o relaţie stabilă și lipsită de fisuri. Se întâlnesc vorbe de genul: Împărţim totul dacă suntem împreună/Facem totul împreună/Mergem peste tot împreună.

Toate aceste comportamente duc inevitabil la aşa-zisa sufocare a relaţiei. Pierderea propriei identităţi, a hobby-urilor. Pasiunea sufletului se va pierde cu timpul.

Faceți o evaluare a relaţiei. Să vă opriți din acea relație în care lipsește libertatea. Libertatea într-o relație este una din nevoile necesare sufletului.

Carmen Lupița


Niciun comentariu

  • summer hold on says:

    Mai intai te felicit, draga Carmen pentru articol. Eu cred ca libertatea in cuplu se realizeaza la nivel mental doar atunci cand fiecare partener constientizeaza ca reprezinta o personalitate diferita. Nu gandim la fel, nu suntem la fel, nu actionam la fel decat daca ne guverneaza iubirea, respectul, devotiunea. Si nici atunci pe de-a-ntregul.. putem avea afinitati ori preferinte comune la un moment dat…care pot crea iluzia unui suflet pereche.
    Cand partenerii inteleg ca nu pot avea aceleasi preocupari si aceleasi placeri innascute ci doar dobandite in primul rand printr un trai in comun pe urma datorita a ceea ce spuneam mai sus, dar dovedesc sustinere spirituala unul pentru celalalt, atunci sunt „exemplare” demne de orice: admiratie, invidie, naduf …insa fericite inlauntrul lor dar si in miscari, ca traiesc liber in cuplu. Nu mersul de unul singur la un eveniment denota libertate in cuplu. Ci, mai degraba dezinteresul partenerului si lipsa de sustinere a acestuia fata de ceva ce face placere consoartei ca sa nu mai zic..
    lipsa de bun simt. Am parerea mea cum ca familia, ce izvoraste neindoielnic din cuplul initial prins in vartejul dragostei si al sexualitatii, capata cu fiecare zi ce trece forma unui iglu batatorit bine cu zapada sa nu iasa caldura, iubirea adica, dar prevazut fin loc in loc cu guri de aerisire, supape prin care sa se evite sufocarea.- aceasta libertate de gandire si manifestare a proproei individualitati, cu respect si bun simt. See you around . Betty Holdon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!