arleto.ro

3 metode simple de comunicare care îți aprofundează intimitatea și conexiune...

Luni, 28.Aug.2017 00:00 Comunicare si relatii, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

Societatea din ziua de azi nu știe decât să ia cât mai mult, dar nu și să dea. Nu mai știm să fim generoși, altruiști, am pierdut aceste lucruri pe măsură ce tehnologia a progresat. Am devenit , nu pot spune mai zgârciți ci mai degrabă mecanici. Ca și cum generozitatea și altruismul nu s-ar regăsi în comenzile actuale.

Pentru a putea avea aceste 2 calități, ar trebui să fim în primul rând să fim capabili să comunicăm ceea ce avem nevoie. Atunci când ne proiectăm realitatea noastră asupra altora există posibilitatea să creăm confuzii în relații. Dar, așa cum știm pentru o problemă există o mie de soluții.

În prezent, oamenii nu mai discern (sau nu vor să facă acest lucru) între ceea ce sunt cu adevărat și ceea ce proiectează în societate. Evident, fiecare dintre noi își dorește să aibă un statut social mai bun decât vecinul, sau să aibă mai mulți bani, sau mai bine amândouă.

Câți dintre noi sunt autentici și originali, în ceea ce fac și în modul în care se prezintă altora?

Din păcate, nu căutăm autenticitate, nu căutăm originalitate. Căutăm cea mai bună modalitate de a ne lăuda.

În momentul în care interacționăm cu ceilalți, primul lucru pe care trebuie să îl facem corect este comunicarea. Când comunicăm trebuie să fim responsabili  și să discernem între ceea ce este real și ceea ce nu este.

Există și comunicare fără efort, dar de cele mai multe ori trebuie să perseverăm pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Cele 3 modalități de a întări o relație

  1. Folosește afirmații care încep cu EU – nu știu dacă ai observat, dar atunci când povestim ceva folosim prea multe ticuri verbale, printre care : ”cineva„. ”Știi când cineva face ceva și altcineva face altceva…”. În primul rând este frustrant pentru că nu înțelegi nimic din conversația respectivă, iar apoi, s-ar putea să te simți tu acel ”cineva” de care se vorbește. Însă, atunci când folosești EU în conversație, îți asumi responsabilitatea a ceea ce spui; dialogul se va muta din mediul extern într-un mediu al auto-exprimării. În loc să spun ”m-ai supărat”, încearcă să spui: ”m-am supărat, aș avea nevoie de  ajutorul  și susținerea ta”.
  1. Observă înainte de toate energia pe care o au cuvintele pe care le vei rosti – în momentele în care ne enervăm, este foarte simplu să scăpăm de energia negativă dacă țipăm, urlăm, înjurăm, ne vărsăm toate frustrările pe interlocutorul nostru. Plus că, primul lucru pe care îl facem, indiferent de circumstanțe este să judecăm persoana respectivă. În loc să ne asumăm responsabilitatea sentimentelor și emoțiilor noastre, noi dăm vina pe celălalt. Dacă m-am lovit din greșeală și s-a întâmplat ca celălalt să fie în preajma mea, sigur a fost vina lui. În loc să facem acest lucru, cel mai bine este să vorbim calm și să explicăm ceea ce ne deranjează, dar fără să arătăm cu degetul.
  1. Explorează impactulfii curios. Folosește cuvinte ca: ”mi se pare”, ”am observat”, ”mi-am imaginat”, deoarece aceste cuvinte te pot ajuta să articulezi percepția ta despre lume, astfel încât vei putea vedea realitatea fără să proiectezi.

Exact ca un copil, primii pași sunt cei mai grei, dar dacă perseverăm lucrurile se vor îmbunătăți.

Alexandra Dănciulescu


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *