Ronde.ro

Când şi de ce apare sentimentul de vinovăţie într-o relaţie?

Luni, 16.nov..2015 12:35 Comunicare si relatii Lasă un răspuns 1 vizualizari

Ce este sentimentul de vinovăţie?

Întâi de toate este o emoţie care generează o trăire interioară. Uneori aceasta poate fi negativă, alteori pozitivă. Este o consecinţă a unei acţiuni sau unei atitudini de moment într-o anumită împrejurare. Este o stare de fapt, o emoţie apărută şi simţită în urma conştientizării acelei acţiunii care poate afecta, deruta şi zdruncina nevoile sufletului.

Când apare acest sentiment de vină?

Într-o relaţie de cuplu sentimentul de vină niciodată nu trebuie sa fie resimţit, chiar dacă acesta va fi mereu prezent. Când ne supărăm pe partener, uneori fără să ne dăm seama îi transmitem mesaje care nu sunt compatibile cu respectul şi cu iubirea sau ataşamentul. După acel moment se poate declanşa în noi sentimentul de vină, o emoţie care generează o stare de spirit negativă ce poate agasa inconştient interiorul nostru.

Cand si de ce intervine sentimentul de vinovatie intr-o relatie? 2

Sunt puţini oameni care au puterea de a nu lăsa întâmplările din exterior să-i afecteze interiorul său. De regulă, acei oameni sunt cerebrali si cu o personalitate aparte. Ei au puterea să pună o barieră între ce primesc din exterior spre interiorul lor cu rol de a nu a le afecta echilibrul vieţii. De aceea, sentimentul de vinovăţie la aceşti oameni rareori il resimt.Într-o relaţie de cuplu comunicarea poate suferi un blocaj provocând apariţia sentimentului de vinovăţia, însă uneori acesta nu poate să ajute la găsirea unei rezolvării, ci mai degrabă agravează şi chiar deteriorează relaţia.Sentimentul de vinovăţie într-o relaţie este necesar atâta timp cât acesta nu lezează relaţia ci are rolul de a întări relaţia prin înţelegerea şi găsirea de noi soluţii spre a evita pe viitor repetarea acelei acţiunii cu ecou negativ.

Sentimentul de vină poate fi şi auto-impus sau doar condiţionat?

Sunt partenerii care se simt implicaţi atât de mult încât atunci când celalalt nu îşi asumă o greşeală şi nu se simt vinovaţi pentru acea greşeală, practic prin replici mascate duse uneori la extrem, prin reproşuri repetate le impun o condiţionare mascată să se simtă vinovaţi, să simtă şi să trăiască sentimentul de vină, indiferent despre ce greşeală este vorba. Chiar şi atunci când a întârziat la una din întâlniri.

Cazul X

Ea iese în oraş fără el, se plimbă în parc, se aşează pe bancă, citeşte ceva, apoi se ridică şi pleacă spre casă.  El o sună şi începe să-i pună întrebări, întrebări transformate în reproşuri. Ea începe să simtă sentimentul de vinovăţie apărut în urma repetatelor reproşuri transformate în acuzări.

În acel moment apare acel blocaj al relaţiei dat de lipsa curajului dea  transmite un feedback. Dacă lucrurile ramân aşa, nu se caută o rezolvare a situaţiei, se acceptă aceste reproşuri repetate transformate în acuze şi relaţia va continua spre prăpastia durerii şi distrugerii ei.

Pentru a se evita acest moment al blocajului sentimental şi al deteriorării sistematice este de preferat să se comunice acele nevoi despre care scriam într-unul din articolele scrise anterior: Care sunt nevoile esenţiale într-o relaţie? 

Iertarea poate elimina sentimentul de vină?

După ce greşim faţă de partener conştientizăm acest lucru, căutăm să ne îndreptăm greşeala prin schimbareaCand si de ce intervine sentimentul de vinovatie intr-o relatie? 3 atitudinii şi căutăm validarea iertării exterioare din partea partenerului. Iertarea nu e sinonimă mereu cu împăcarea. Iertarea şi empatia partenerului ajută cu uşurinţă eliminarea acelei emoţii care generează sentimentul de vinovăţie. Însă, de multe ori din cauza mentalităţilor şi a sistemului de valori bine înrădăcinat empatia poate fi doar un artificiu folosit pentru salvarea aparentă a situaţiei. De aceea, iertarea într-o relaţie nu are acelaşi înţeles cu împăcarea, dar despre acest subiect vom discuta în articolul următor.

Cînd ierţi, iertă cu sufletul. Când greşeşti şi conştientizezi, cereţi iertare până nu e prea târziu. Recunoaşte greşelile, chiar dacă nu înseamnă împăcare, ci doar iertare. Iertarea primită vă aduce linişte în suflet şi vindecă o rană. Liniştea în suflet aduce altă şansă la o altă relaţie şi îţi va deschide sufletul pentru a primi şi dărui iubire.

Carmen Lupita


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!