azk.ro -cosmetice profesionale pentru saloane

Alfabetul runelor – Thurisaz si Ansuz

Vineri, 25.Sep.2015 17:04 Divinatie, Rune Lasă un răspuns 1 vizualizari

Runele cu numerele 3 şi respectiv 4 din setul nostru, şi în acelaşi timp din Aett-ul Freyei (a se vedea articolul introductiv) se numesc Thurisaz (în anglo-saxonă: Thorn) şi Ansuz (a-s: Os).

Alfabetul runelor - Thurisaz si Ansuz 2

Runa Thurisaz

Este cea de-a treia din cele douăzecişipatru de rune ale alfabetului magic nordic. Sunetul pe care îl reprezintă este TH, un sunet specific limbilor germanice, inclusiv englezei. Este un T pronunţat cu limba atingând dinţii de sus, semănând mult cu sunetul S. În engleză, acest sunet apare în cuvinte precum thing, think, thorn sau thunder, însă este foarte diferit de sunetul Th din the, there, this, care seamănă mai mult cu sunetul Z. Numele Thurs înseamnă „gigant, uriaş” iar Thorn înseamnă „spin”. În tradiţia scandinavă, Thurşii erau giganţi ai gheţii, fiinţe primordiale de o imensă putere care sălăşluiau în tărâmurile îngheţate. Thurisaz semnifică forţa lor distructivă, puterea brută şi violenţa reactivă. În acelaşi timp, runa este asociată zeului tunetului, Thor, o forţă a binelui şi a apărării. Runa Thurisaz poate avea semnificaţii extrem de diferite, însă întotdeauna drastice.

Simbolul are forma unei linii verticale, în a cărui parte dreaptă se formează un triunghi. Forma sa exprimă un ghimpe sau un spin, însă şi o armă. O putem interpreta benefic sau malefic. Forţa benefică este ciocanul lui Thor, numit Mjollnir, cu ajutorul căruia acesta genera tunetele şi apăra oamenii şi zeii de forţele răului. Forţa malefică este toporul de luptă, barda ascuţită a giganţilor gheţii, al cărui tăiş nimicitor era temut de toţi. În funcţie de orientarea runei, putem interpreta forţa în mai multe feluri.

În poziţie normală, Thurisaz simbolizează puterea brută, bruscheţea, schimbarea, suferinţa necesară. Este o rună defavorabilă într-un tiraj, anunţând o perioadă de tulburări, schimbări rapide, relativ neplăcute, lupte, certuri şi nelinişte. În funcţie de întrebarea pusă, această forţă violentă se poate manifesta sub diferite forme. În domeniul social, prevesteşte certuri, schimbări de situaţie defavorabile şi tulburări. Este indicatorul luptei pentru supravieţuire, al supremaţiei şi a rebeliunii. Situaţia cere să luptăm pentru a obţine ceea ce dorim, să animăm eroul interior şi să-i aducem la suprafaţă forţa, curajul şi elanul belicos. În domeniul financiar, Thurisaz este riscul enorm bazat pe instinct, care poate duce la câştiguri substanţiale sau la ruină. De obicei această rună atrage atenţia asupra impetuozităţii şi lipsei de raţionament, şi este bine să ţinem seama de ea atunci când apare. Se cere o domolire a caracterului, o calmare şi o răbdare mai mare. În domeniul erotic, Thurisaz prevesteşte relaţii pasionale, la marginea dintre distracţie şi animalic. Este semnul dominării instinctului, a forţei brute şi a poftelor de nestăpânit. Unul dintre parteneri, de regulă bărbatul, este extrem senzual, activ sexual până la limitele obsesiei, brutal şi chiar violent în pat, posesiv şi gelos. Certuri dese şi fulminante curmate nu de comunicare sănătoasă, ci de sex.

În domeniul sănătăţii, această rună aduce multă forţă vitală, activitate intensă şi energie. Pot exista excese şi epuizare.

În poziţie inversă, Thurisaz este extrem de negativă. În domeniul social, Thurisaz inversat anunţă dezastru, scandal, lupte pierdute, cauze trădate şi declin rapid dintr-o poziţie de autoritate. În domeniul financiar, această rună arată pierderea subită a unor bunuri sau lichidităţi, înşelăciunea, falimentul, paguba şi câteodată chiar furtul. Nu este recomandat să facem nimic din punct de vedere financiar atunci când în tiraj apare acest semn, este un excelent indicator al dezastrului. În domeniul erotic, arată chiar certuri extreme, despărţiri furtunoase însoţite sau poate chiar cauzate de manifestări brutale sau violente ale unuia dintre parteneri, în special ale bărbatului. Thurisaz inversat arată frustrări, vinovăţie, remuşcări, dar şi învinuiri, reproşuri şi ameninţări. Este indicatorul răzbunării şi urei între doi foşti parteneri. În domeniul sănătăţii, poate indica excesul, suprasolicitarea urmată de epuizare sau boală. Activitatea susţinută în mod nesănătos poate duce la dereglări majore, atât fizice şi hormonale, cât şi psihice şi energetice. Persoana este susceptibilă atacurilor de orice tip, factorilor patogeni şi chiar acţiunilor violente ale altor persoane. Pot exista leziuni corporale în urma unor lupte sau chiar atacuri.

Runa Ansuz

Alfabetul runelor - Thurisaz si Ansuz 3Este cea de-a patra din cele douăzecişipatru de rune ale alfabetului magic nordic. Sunetul pe care îl reprezintă este A, iar numele său înseamnă „Zeu” sau „Ancestral”. În mitologia scandinavă, Asenii erau o rasă de zei, asemănătoare întru totul olimpienilor din vechea Elladă. Forma sa este o linie verticală, din a cărei dreaptă coboară două linii. Este forma analogă runei Fehu, şi o putem interpreta în mai multe feluri. Dacă Fehu reprezenta un om cu braţele ridicate spre Cer, Ansuz este Zeul cu braţele coborâte spre Pământ. În timp ce Fehu este cerinţa şi rugăciunea, Ansuz este harul zeiesc, darul cerului, ocrotirea divină şi împlinirea rugăciunilor. Forma sa aduce aminte de silueta unei entităţi care îşi coboară braţele pentru a binecuvânta şi pentru a oferi protecţie şi învăţătură. Dacă am asocia forma sa unui copac, acesta ar fi bradul, a cărui cetină coboară dinspre trunchi, ocrotind pe cei de dedesubt şi oferind adăpost.

De asemenea, forţa bradului, creşterea sa verticală perfect dreaptă şi aparenta sa perenitate (neveştejindu-se şi rămânând verde mereu) sugerează tot puterea Zeului, nemurirea şi adevărul.

În poziţie normală, Ansuz este runa comunicării, inspiraţiei, binelui, adevărului, bucuriei şi bunăstării. Este o rună foarte benefică într-un tiraj, anunţând o perioadă de bucurie, deschidere şi progres. În funcţie de întrebarea pusă, comunicarea, deschiderea şi inspiraţia se pot manifesta sub diferite forme. În domeniul social, prevesteşte o ascensiune bună, lentă şi sigură, câştigată prin muncă şi diplomaţie. Suntem onoraţi de către cei din jurul nostru, ne sunt recunoscute meritele şi lăudaţi pe bună dreptate. Culegem roadele muncii grele şi putem să ne bucurăm de ele în tihnă, atât timp cât preţuim aceleaşi principii morale şi spirituale pozitive. În domeniul financiar se anunţă câştiguri şi realizări. Este vorba mai degrabă de alegeri inspirate şi de direcţii favorabile, în special în investiţii, decât de câştiguri spectaculoase. Arată afaceri profitabile şi câştiguri oneste, dar şi înţelepciunea economică.

În domeniul erotic, runa zeilor este cât se poate de benefică. Partenerii trăiesc în armonie, înţelegere, manifestând multă iubire, compasiune, înţelegere şi sinceritate. Relaţia se bazează pe corectitudine, pe adevăr, pe fidelitate şi pe o potrivire nemaipomenită între cei doi. Sunt adesea sortiţi unul altuia şi consideră că şi-au găsit perechea. Încearcă din răsputeri să-şi facă partenerul comod, să îşi ofere totul unul celuilalt şi să-şi arate afecţiunea în orice împrejurare. În domeniul sănătăţii, această rună aduce multă sănătate, stări de bine, imunitate crescută şi linişte. În cazul unor boli curente, prevesteşte însănătoşirea.

În poziţie inversă, Ansuz manifestă viciile comunicării şi problemele care reies de aici. În funcţie de întrebarea pusă, neînţelegerea, lipsa de inspiraţie sau confuzia se pot manifesta sub diferite aspecte. În domeniul social, Ansuz inversat anunţă piedici, încetiniri şi perioade de stagnare. Aşteptăm să primim ceva sau chiar să începem un nou proiect, dar suntem traşi înapoi.

Pot exista confuzii, deziluzii, comunicare defectuoasă şi chiar vorbe maliţioase la adresa noastră. În domeniul financiar, această rună inversată arată o piedică sau o pierdere minoră. În domeniul erotic, arată plictiseala, lipsa de inspiraţie, lipsa de comunicare, rutina, stressul. Poate indica de asemenea şi natura duplicitară, interesele meschine, manipularea, lucrurile ascunse, bârfa, minciuna şi adulterul. În domeniul sănătăţii, Ansuz inversat poate indica lipsa entuziasmului şi energiei, boli minore sau alergii trecătoare.

Asterion


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *