azk.ro -cosmetice profesionale pentru saloane

Alfabetul runelor – Isa şi Jera

Luni, 28.Sep.2015 12:11 Divinatie, Rune Lasă un răspuns 1 vizualizari

Runa Isa

Alfabetul runelor - Isa si Jera 2

Este cea de-a unsprezecea din cele douăzecişipatru de rune ale alfabetului magic nordic, şi totodată a treia rună din Aett-ul lui Heimdall. Sunetul pe care îl reprezintă este I vocalic sau I deschis, precum în cuvintele imens, clipă, pildă, etc. iar numele său înseamnă „gheaţă”. În trecut, în ţările scandinave, gheaţa era elementul omniprezent al iernii, simbolul stagnării. Deşi nu ştim cum vedeau cei vechi gheaţa, fie feminină, fie masculină, ea este în mod cert opusă focului. Fără perioada de îngheţ, natura nu s-ar mai odihni iar ciclurile vieţii ar fi perturbate, fără odihnă munca nu ar mai da roade. Gheaţa este simbolul materiei, masa inertă şi lipsită de viaţa căreia Focul îi dă impulsul vital. Dacă focul nu ar exista, gheaţa ar rămâne veşnic solidă, iar dacă gheaţa nu ar exista, focul nu ar avea ce să topească şi astfel, nu ar exista primăvara.

Este una din cele nouă rune simetrice, care arată la fel indiferent dacă este poziţionată normal sau invers. Forma sa exprimă cea mai mare simplitate: o linie verticală fără niciun alt element, şi o putem interpreta în mai multe feluri tocmai din pricina faptului că este atât de simplă. În primul rând, majoritatea runelor conţin cel puţin o linie verticală, deci este drept să spunem că acele rune conţin potenţialul static al lui Isa sau provin din acţiunea unor forţe asupra materiei. Linia verticală este simbolul gheţii şi pentru că pare dreaptă, nemişcată, solidificată, ideile principale din spatele acestei rune. Este o rună neutră într-un tiraj, care tinde să accentueze semnificaţiile runelor alături de care este extrasă.

În funcţie de întrebarea pusă, stagnarea, pauza sau „îngheţarea” se pot manifesta sub diferite forme. În domeniul social, prevesteşte o oprire a planurilor, o întârziere la care se ajunge în mod natural şi previzibil. Deşi poate fi asociată frustrărilor interioare şi grijilor făcute pe marginea întârzierilor, Isa reprezintă mai degrabă punctul static, liniştit şi calm, în care ar fi bine să ne reorientăm cursul acţiunilor, să reevaluăm situaţia şi să căutăm claritatea şi înţelepciunea în interior. Dacă nu suntem solicitaţi de familie sau prieteni nu înseamnă că aceştia ne părăsesc sau că nu le pasă de noi, ci că ne dau răgaz pentru a fi singuri cu gândurile noastre.

În domeniul financiar, Isa este la fel de neutră ca şi în domeniul social. Finanţele noastre stagnează, indiferent în ce stare sunt. O stare materială precară stagnantă este un lucru aparent negativ, în timp ce câştigurile mari care stagnează sunt considerate doar constante. Trebuie să trecem dincolo de judecăţile subiective şi să vedem îngheţarea fluxului economic ca pe un semnal al schimbării. În domeniul erotic, lucrurile stau la fel, însă cu o uşoară tentă negativă. Viaţa de cuplu este monotonă, plină de rutină, şi pare la fel de nesatisfăcătare pentru ambii parteneri. Comunicarea este la pământ iar comportamentul este rece, distant. Anunţă schimbări majore în perspectivele fiecărui partener, însă natura acestora se poate defini numai analizând runele alături de care Isa este extrasă.

În domeniul sănătăţii, această rună aduce un exces de rece, boli ale iernii (indiferent de anotimp) sau o convalescenţă. Putem fi imobilizaţi la pat sau constrânşi la un exil temporar în propria locuinţă. Cazurile mai grave implică internarea pentru câteva zile într-o instituţie medicală sau cel puţin restrângerea libertăţilor cu care ne-am obişnuit.

Starea sănătăţii este precară, există o lipsă de vitalitate, de poftă de mâncare şi chiar o depresie marcantă. Isa aduce cu sine tot ce înseamnă retragere, izolare, recluziune, orice situaţie în care devenim conştienţi în mod puternic de solitudine. Acest lucru poate fi fizic, real, precum în cazul internărilor şi izolărilor, sau mental sau psihic, precum în cazul depresiilor în care omul se simte singur indiferent de câţi apropiaţi are în jur.

Runa Jera

Alfabetul runelor - Isa si Jera 3Este cea de-a douăsprezecea din cele douăzecişipatru de rune ale alfabetului magic nordic, şi totodată a patra rună din cel de-al doilea Aett. Sunetul pe care îl reprezintă este notat în limbile nordice cu J, însă acesta este mai degrabă un I închis, mai mult Y decât J. În engleză este sunetul Y, aşa cum apare în cuvintele yes, young, yahoo, iar în limba română este acel I consonantic, precum în cuvintele iarbă, iute, caiac. iar numele său înseamnă „an” sau „recoltă”.

În trecut, şi mai cu seamă în ţările scandinave, progresul, abundenţa şi lumina erau asociate cu anotimpurile mai calde, primăvara şi vara, care veneau după iarnă exact aşa cum Jera vine după Isa. După stagnarea anunţată de Isa urmează recoltele, căldura, bucuria, răsplata muncii. Este una din cele nouă rune simetrice, care arată la fel indiferent dacă este poziţionată normal sau invers. Forma sa exprimă ciclurile naturale, cele două anotimpuri nordice care se succed. Din punct de vedere hermetic, forma lui Jera este deosebit de importantă, desemnând cele două forţe eterne: Masculinul şi Femininul, Caldul şi Recele, Staticul şi Dinamicul, etc.

Este important deoarece ele nu se află într-un echilibru perfect, una fiind întotdeauna deasupra celeilalte. Când se întâmplă acest lucru, Legea Vibraţiei determină schimbarea locurilor, elementul predominant devenind dominat, şi astfel ia naştere mişcarea. Luând ciclurile climatice drept exemplu, în anotimpul rece predomină frigul şi partea feminină, iar caldul şi partea masculină sunt dominate. În anotimpul cald se întâmplă exact opusul, cele două fiind rareori în echilibru. Vedem, în această rună inclusiv succesiunile de gen patriarhatul care urmează matriarhatului, care la rândul său fusese precedat de un alt patriarhat, etc. Până şi viaţa de cuplu are astfel de accente, unul din parteneri fiind întotdeauna la vârf mai devreme sau mai târziu, şi invers. Jera are o mulţime de semnificaţii, şi în funcţie de întrebare, o putem interpreta în mai multe feluri. Este o rună benefică într-un tiraj, anunţând o perioadă de abundenţă, bogăţie, fertilitate şi satisfacţii, însă şi de întoarceri ale proverbialei roţi.

În domeniul social, prevesteşte schimbări mari, de obicei benefice. Cei apropiaţi ne văd într-o lumină nouă, colegii de la serviciu ne observă eforturile şi succesele şi ne felicită, iar şeful ne observă critic, dar plăcut surprins, evoluţia la locul de muncă. Ne bucurăm de roadele muncii noastre şi suntem „pe val”, aşa că trebuie să ne bucurăm. Succesul social aduce prosperitate şi mulţumire, atât din punct de vedere personal, cât şi în viaţa familială. În domeniul financiar, se întrevăd răsplăţile efortului depus şi fructele muncii noastre. Pot exista schimbări de câştig, precum o mărire de salariu sau o primă, câştiguri neaşteptate, precum moşteniri, poturi de loterie, succese la bursă, sau pur şi simplu o stare financiară favorabilă şi mulţumitoare.

În domeniul erotic, lucrurile merg dinspre bine spre excelent. Tensiunile dintre parteneri dispar, intervin micile jocuri delicioase de-a şoarecele şi pisica, tachinările între iubiţi şi acele inegalităţi ale caracterului care fac o relaţie unică. Deşi un partener poate domina acasă, în societate rolurile se schimbă, la fel şi în alte domenii ale vieţii de cuplu: când unul este în detriment, celuilalt îi va veni în curând rândul să fie dominat. Lucrurile merg bine, partenerii se înţeleg, se completează reciproc şi toate inegalităţile şi dezechilibrele se transformă într-un mozaic diversificat de emoţii şi trăiri.

În domeniul sănătăţii, această rună aduce însănătoşirea, recuperarea şi victoria asupra bolii. În cazuri extreme poate fi un semnal de alarmă, anunţând recidiva unei afecţiuni.

Asterion


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *