arleto.ro

Alfabetul runelor – Eiwaz şi Perthro

Luni, 28.Sep.2015 13:02 Divinatie, Rune Lasă un răspuns 1 vizualizari

Runa Eiwaz

Alfabetul runelor - Eiwaz si Perthro 2

Este cea de-a treisprezecea din cele douăzecişipatru de rune ale alfabetului magic nordic, şi totodată a cincea rună din cel de-al doilea set, aett-ul lui Heimdall. Sunetul pe care îl reprezintă este Ae sau Ai, iar numele său înseamnă „tisă”. În trecut, tisa avea un simbolism deosebit de strâns legat de cel al morţii, al nemuririi deopotrivă, şi o legătură aparte cu viaţa de apoi. Forma sa exprimă dualitatea lumilor aşa cum le percepeau cei vechi: cârligul de sus este lumea noastră, iar cel de jos este lumea de dincolo. Cele două sunt de fapt aceeaşi lume, fac parte din aceeaşi creaţie divină, doar că se află la grade diferite de manifestare şi de soliditate, făcându-ne să credem că ele sunt separate.

Eiwaz este o rună problematică, la fel ca cea de-a treisprezecea arcană a Tarotului, având exact aceleaşi semnificaţii: Moartea, Schimbarea, Iniţierea, şi o putem interpreta în mai multe feluri. Eiwaz nu are o formă negativă, este una dintre acele rune speciale, simetrice, care arată la fel indiferent cum este poziţionată. Este o rună puternică într-un tiraj, întărind semnificaţiile runelor alături de care cade şi anunţând schimbări majore. În funcţie de întrebarea pusă, forţa, motivaţia, tenacitatea şi încrederea oferite de Eiwaz se pot manifesta sub diferite forme.

În domeniul social, prevesteşte o însingurare bruscă sau un exil. Cei cunoscuţi nu ne mai contactează şi suntem lăsaţi în pace mai în toate părţile. Acest lucru nu este nici pe de parte negativ, ci este un semnal că ceva din noi trebuie schimbat, iar acum avem şansa să medităm asupra acestui lucru în tăcere şi retragere pentru a-l putea îndeplini. Este momentul în care putem face cele mai drastice schimbări în viaţa noastră, şi cele mai temerare alegeri. Pot apărea din senin rude îndepărtate sau prieteni demult pierduţi, oameni cu care nu am mai fi crezut a ne întâlni vreodată. Trebuie să fim foarte atenţi asupra circumstanţelor acestor întâlniri, deoarece ele ne pot revela elemente ale vieţii noastre pe care le-am uitat sau le-am marginalizat.

În domeniul financiar, avem de-a face cu o perioadă de lipsuri, de sărăcie sau pur şi simplu, un blocaj major al banilor şi câştigurilor. Acest lucru nu este menit nicidecum să ne pedepsească sau să ne creeze un disconfort, ci în el trebuie să vedem blocajul inerent fiecărui flux normal. Trebuie să vedem bine care este situaţia noastră, să ne mulţumim cu cât avem şi să revenim la umilinţa şi smerenia necesară oricărui om. Problemele financiare vin atunci când ne este atrasă atenţia asupra valorilor şi sistemelor noastre valorice, obligându-ne să ne îndreptăm atenţia atât spre spirit şi suflet, cât şi spre nevoile zilnice. Atitudinea faţă de câştig şi de bani trebuie să fie una corectă, şi cu cât vom încerca să strângem şi să economisim mai mult, cu atât mai greu va fi blocajul.

În domeniul erotic arată o perioadă destul de dificilă, însă foarte importantă şi plină de învăţăminte. Cei singuri se vor confrunta cu o singurătate şi mai accentuată, fiind nevoiţi să-şi reevalueze standardele în căutarea unui partener. Adesea ne dorim prea mult de la oameni care sunt până la urma urmei, la fel de imperfecţi ca şi noi, sau ne concentrăm asupra unor detalii superficiale („să aibă bani, să fie frumos, să fie cutare zodie, etc”) în detrimentul cunoaşterii efective, sufleteşti, a persoanelor cu care ne implicăm. Pentru cupluri, anunţă o perioadă de certuri sau discuţii aprinse, în care fiecare îşi exprimă sentimentele reprimate, supărările ignorate şi problemele „măturate sub preş”. Scopul certurilor nu este nicidecum despărţirea, ci cunoaşterea mai profundă a partenerilor. Când prea multe lucruri sunt trecute sub cheie, lăsate în slujba tăcerii şi uitării, ele nu stau niciodată acolo permanent, ci erup atunci când ultima picătură umple paharul suportabilităţii.

În domeniul sănătăţii, această rună aduce o perioadă de suferinţă sau de convalescenţă. Rareori semnifică moartea, şi numai atunci când întrebarea vizează acest aspect în mod direct.

Runa Perthro

Alfabetul runelor - Eiwaz si Perthro 3Este cea de-a paisprezecea din cele douăzecişipatru de rune ale alfabetului magic nordic, şi totodată a şasea rună din cel de-al doilea Aett. Sunetul pe care îl reprezintă este P, iar numele său (Per-Thro, ca în englezescul throw-a arunca) înseamnă „cupă” sau „vulvă, vagin”. În trecut, destinul era asociat cu un misterios joc de zaruri al zeilor. Norocul părea la fel de întâmplător pentru cel care nu cunoştea legile Universului ca şi jocul de zaruri, însă vechii vrăjitori puteau cunoaşte toate posibilităţile şi probabilităţile de combinări ale zarurilor. Dacă zarul este norocul sau nenorocul omului, cupa cu care cei vechi amestecau aceste zaruri era supremul necunoscut, în care se amestecă, se decantează şi se decid destinele lumii.

Forma sa exprimă o cavitate, o deschidere şi o putem interpreta în mai multe feluri. Paharul sau cupa reprezintă din cele mai vechi timpuri profunzimile iniţierii, cunoaşterea. Pocalul Împărtăşaniei, Sfântul Graal, cazanul ursitoarelor sau sus-menţionatul pahar de zaruri, peşterile vechilor oracole, toate locurile închise, adânci, profunde erau văzute ca porţi prin care omul poate intra şi ieşi, prin care poate dobândi cunoaştere şi înţelepciune. De asemenea, reprezintă alegoria sacră a sexului feminin, vulva şi vaginul fiind întotdeauna văzute ca simboluri ale fertilităţii, fecundităţii, naşterii şi înnoirii. Zeul Mithra se naşte într-o peşteră, Iisus se naşte şi totodată învie în încăperi săpate în piatră, iniţiaţii greci trăiau iniţierile în grote subterane. Ideea este ieşirea din moarte, renaşterea, deoarece Perthro îi urmează lui Eiwaz. Dacă runa de dinainte simboliza moartea, Lumea de Dincolo, Hel, Perthro este revenirea, renaşterea şi învingerea morţii. În poziţie normală, Perthro este benefică, dar misterioasă, ascunsă, revelată numai pe jumătate.

În domeniul social, prevesteşte o renaştere, o reînnodare a unor legături pe care le crezusem demult pierdute. Revenim cu forţe noi, avem multe lucruri de făcut, şi ne simţim renăscuţi, revigoraţi. Avem forţe proaspete şi o putere de muncă ce se potriveşte foarte bine cu noile atribuţii care vin să ne testeze devotamentul şi dedicaţia. În domeniul financiar, au loc schimbări benefice, câteodată neaşteptate. După perioade de stress financiar şi stagnare, banii încep din nou să curgă, confortul sporeşte, datornicii îşi aduc aminte de noi şi îşi onorează promisiunile, câteodată cu dobânzi neaşteptate, spre a recompensa bunătatea şi răbdarea noastră. Puţinul avut devine substanţial mai bogat, şi ne recăpătăm bucuria de a munci.

În domeniul erotic, lucrurile sunt excelente, domneşte armonia, înţelegerea şi pacea. Cuplurile se redescoperă, se îndrăgostesc din nou, descoperind câte ceva nou de fiecare dată când se privesc. Cei singuri sau aventurierii au parte de noi cuceriri, şi o viaţă sexuală deosebit de activă. În domeniul sănătăţii, această rună aduce vindecarea sau recuperarea dintr-o boală mai lungă. Avem toate speranţele de mai bine şi ne recăpătăm optimismul. Ne punem pe picioare şi ne recăpătăm forţele, pofta de viaţă, şi suntem recunoscători pentru vindecarea noastră. În poziţie inversă, Perthro anunţă situaţii mlăştinoase în care ne cufundăm, de cele mai multe ori din vină proprie. În funcţie de întrebarea pusă, schimbările şi învăţămintele sale se pot manifesta sub diferite aspecte.

În domeniul social, Perthro inversat anunţă singurătate şi obscuritate. Nu suntem pe atât de memorabili pe cât ne credeam, suntem puşi dintr-un motiv sau altul într-un con de umbră, părerile noastre sunt trecute cu vederea şi avem impresia că nu suntem nici măcar observaţi de cei din jur. Acest lucru poate duce la stări melancolice, depresive, din care vom putea ieşi numai autoevaluându-ne priorităţile şi scopurile. În domeniul financiar, această rună arată momente de stagnare, de probleme şi de piedici. Cunoaştem într-o măsură mai mică sau mai mare viitorul, şi ştim la ce să ne aşteptăm. De asemenea, această rună inversată arată faptul că ne putem proiecta, din păcate, aşteptările negative asupra viitorului. Mecanismul nu este predictiv, ci proiectiv. Nu cunoaştem rezultatul negativ al acţiunilor noastre, ci îl atragem prin gânduri şi scenarii mentale.

În domeniul erotic, arată o dispoziţie proastă, şi de cele mai multe ori aventuri secrete. Într-un cuplu, Perthro inversat arată de obicei adulterul sau infidelitatea femeii, sau certurile produse de către aceasta.

În domeniul sănătăţii, poate indica boala. Fie că este vorba de afecţiuni venerice sau ale aparatului reproductiv în genere, fie că este vorba de afecţiuni tipic feminine, Perthro arată natura ascunsă a bolii. Este bine să facem un set complet de analize pentru a ne asigura că totul este în regulă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *