arleto.ro

Alfabetul runelor – Dagaz şi Othila

Luni, 28.Sep.2015 15:01 Divinatie, Rune Lasă un răspuns 1 vizualizari

Runa Dagaz

  Alfabetul runelor - Dagaz si Othila 2

Este cea de-a douăzecişitreia din cele douăzecişipatru de rune ale alfabetului magic nordic, şi totodată, a şaptea rună a setului lui Tyr. Numele său înseamnă „zi” sau „zori”. Sunetul pe care îl reprezintă este dat ca D deseori, însă reprezintă un anumit sunet. Acesta se găseşte în limbile germanice, transcris Dh, iar in engleză este acel TH din cuvintele „this, that, the”. Românii îl pot rosti ca pe un Z în rostirea căruia se ating dinţii din faţă cu limba (sună amuzant, dar este chiar Zău cu limba scoasă!). În trecut, zorii simbolizau speranţa şi lumina: ziua era văzută ca apărarea omului şi siguranţa asigurată. În vechea Europă nordică, ziua era timpul când omul putea vedea natura şi tot ceea ce îl confruntă, în timp ce noaptea era timpul nesigur, în care nimeni nu trebuia să se îndepărteze de obşte, în care animalele sălbatice umblau nestingherite şi în care duşmanul putea ataca pe nevăzute.

Forma sa exprimă echilibrul forţelor, egalitatea, comunicarea Pământului cu Cerul, şi o putem interpreta în mai multe feluri. Daggaz seamănă destul de mult cu Gifu, runa harurilor şi iubirii, X-ul în care se întrevede echilibrul. Dar Daggaz are două linii suplimentare, care unesc punctele superioare cu cele inferioare, altfel spus, lucrurile sunt în echilibru atât în natură şi în om, cât şi în Ceruri. Trasată, Daggaz uimeşte prin circularitate: poate fi desenată la nesfârşit. Acest lucru semnifică echilibrul etern, nesfârşitul, firescul schimbării. Dacă stăm să ne gândim, este chiar o variantă runică a lui Lemniscatus, simbolul infinitului ca un 8 culcat. Din cele patru linii care o formează, două urcă şi două coboară, într-un ritm inegal, dar înţelept. Pornind de sus, din stânga, lucrurile coboară rapid şi brusc (întunericul), apoi urcă încet (lumina), după care coboară din nou brusc, urmând să ne ridicăm din nou cu grijă.   Pornind pe direcţia oblică, putem coborî lent şi urca rapid. Toate sunt parte din alegerile noastre. Daggaz este ultima rună simetrică, şi aşa cum ne-am obişnuit, îi vom prezenta aspectele în mod general, deoarece poate fi influenţată în bine sau în rău de celelalte rune alături de care este extrasă.   

  • În domeniul social, Daggaz prevesteşte mult succes, fericire şi creştere. Suntem la capătul unui drum, la sfârşitul unei munci sau la finele unei perioade de investiţii intelectuale şi emoţionale, şi suntem răsplătiţi cum se cuvine. Munca noastră este în sfârşit apreciată la adevărata sa valoare şi ne bucurăm că am sacrificat atâtea resurse neavând decât speranţă. Suntem într-un mediu propice creşterii şi mai mult, avem puterea de a decide şi de a schimba lucrurile după cum dorim.
  • În domeniul financiar, această rună este deosebit de benefică, anunţând ieşirea din criză, plata datoriilor sau ştergerea lor, prosperitatea recâştigată şi belşugul în general. Lucrurile arată destul de optimist, şi ne putem bucura de fructele muncii noastre. Câştigăm bine iar planurile noastre financiare se materializează cu bine. Este timpul încheierii vechilor socoteli şi începerii unor noi proiecte, iar investiţiile făcute sub auspiciul acestei rune vor da întotdeauna rezultate bune.
  • În domeniul erotic, suntem mulţumiţi şi satisfăcuţi. Cei solitari găsesc pace şi echilibru în sine şi pot deveni chiar mai înţelepţi înţelegând necesitatea şi utilitatea singurătăţii, iar cei aflaţi în cupluri sunt fericiţi unul lângă celălalt şi descoperă chiar noi profunzimi ale relaţiei. Există multă claritate în comunicare, multă înţelegere reciprocă, empatie şi spirit de sacrificiu, lucruri care nu numai că fac relaţia stabilă, dar o ajută să înflorească aşa cum nimic nu o poate ajuta.   
  • În domeniul sănătăţii, Daggaz aduce alinare şi recuperare în cazul suferinţelor, dar mai presus de toate, armonie şi echilibru. Un om sănătos şi pe dinăuntru, şi pe dinafară, care se află într-un schimb armonios cu câmpurile de energie din jurul său, aceasta este semnificaţia runei luminii. În cazul unui tratament, este recomandată lumina, helioterapia, bioenergoterapia sau reiki, dar poate semnifica de multe ori şi expunerile repetate la o anumită categorie de raze.

Runa Othila 

Alfabetul runelor - Dagaz si Othila 3Este ultima din cele douăzecişipatru de rune care au făcut subiectul studiului nostru, cea de-a opta rună a setului lui Tyr. Sunetul pe care îl reprezintă este vocala O, iar numele său poate fi un nume propriu sau o referire la proprietatea ancestrală. În trecut, deşi vitele, simbolizate de prima rună, Fehu, erau semnul cel mai vizibil al bogăţiei, adevărata bogăţie era pământul. Anonim, nevăzut, rar luat în seamă, colbul curţii sau mocirla de după ploaie, pământul era cel mai important bun al omului. Fără proprietate, un om degeaba avea vite, neputând să le hrănească şi să le îngrijească. Degeaba avea bogăţii, dacă nu îşi ridica o gospodărie. Degeaba avea renume, dacă nu îşi cunoştea strămoşii. Toate acestea sunt aspecte ale lui Othila: pământul, glia, proprietatea, moştenirea, zestrea, strămoşii. Putem vedea mai multe lucruri în forma runei: grinzile şi acoperişul unei case, chipul şi umerii unui strămoş, sau armele încrucişate pe piept ale unui înaintaş trecut dincolo, împreună cu coiful acestuia. În poziţie normală, Othila este o rună de bun augur într-un tiraj, anunţând o perioadă de stabilitate, certitudine şi câştig. În funcţie de întrebarea pusă, moştenirea şi valorile semnicate de Othila se pot manifesta sub diferite forme. În domeniul social, prevesteşte fundamentul, fundaţia, baza situaţiei noastre. O rună foarte puternică pentru cel interesat de poziţia socială, arătând locul cuvenit într-o ierarhie sau într-o filiaţie.   

Suntem urmaşii cuiva şi trebuie să ne dovedim destoinici  de acest lucru, acumulând la rândul nostru valori pertinente  pentru a le lăsa mai departe moştenire urmaşilor noştri.  Othila arată proiecte durabile, pe timp îndelungat, din care  vor profita cel puţin câteva generaţii, nu lucruri mărunte şi  meschine cu care îşi ocupă de obicei oamenii viaţa. Chiar  dacă nu este vorba de moştenitori genetici, lucrurile începute  de noi vor fi lăsate unora la fel de potriviţi, pe care trebuie  să îi alegem cu mare prudenţă.

  • În domeniul financiar, Othila semnifică situaţia fermă, prosperitatea care provine  din întreprinderi durabile şi din investiţii înţelepte. Nu este  o rună a norocului, a riscului, a câştigului nemeritat, ci a  fructificării muncii omului, a investiţiilor certe şi bine gândite.  Este timpul să ne punem banii la lucru pentru noi în  mod corect, ajutând inclusiv dezvoltarea altora. Nici agoniseala  oarbă nu este prea bună aici, doar solidificarea  proiectelor de viitor. În domeniul erotic, această rună arată  familiaritatea şi buna înţelegere în cuplu. Cei implicaţi  emoţional se pot decide acum dacă pot face mişcări mai curajoase,  precum locuinţa comună sau întemeierea unei  Familiile celor implicaţi sunt binevoitoare şi chiar  nerăbdătoare în acest sens, însă cei care au puterea de a decide  rămân tot cei doi membri ai cuplului. Othila reprezintă  relaţia solidă, de durată, matură sau în proces de maturizare. 
  • În domeniul sănătăţii, această rună aduce rezistenţă, imunitate şi o sănătate impecabilă, moştenită probabil din familie. Poate semnifica faptul că sănătatea este cel mai de preţ  avut al celui care face extragerea, şi trebuie păstrată şi respectată  ca atare. În poziţie inversă, Othila este runa datoriilor  şi rătăcirilor, dar şi a proastelor obiceiuri şi tarelor  moştenite.
  • În domeniul social, moştenirea neplăcută a celor dinaintea noastră ne dă de furcă. Ne confruntăm cu  prejudecăţi în ceea ce ne priveşte, în special de sex, rasă, naţionalitate sau provenienţă. Trebuie să muncim mult pentru  a ne ridica deasupra aşteptărilor negative pe care le producem  în mod involuntar.
  • În domeniul financiar, această rună arată lipsa, năpasta, sărăcia şi austeritatea în general. Suntem puşi în situaţii neplăcute, moştenind datoriile celor dinaintea noastră. Ne vedem puşi să îndreptăm ceea ce au  făcut înaintaşii noştri, să le plătim datoriile şi să ţinem piept  celor ce vor cere retribuţii. În domeniul erotic, această rună arată fie asuprirea, fie rutina. Unul din membrii cuplului se impune în mod abuziv asupra celuilalt, privându-l de  alegeri şi de libertăţi. De asemenea, poate însemna că relaţia  stagnează, că obişnuinţa a atins cote alarmante pentru  prospeţimea relaţiei şi că există o problemă de comunicare.  Împreună cu o rună financiară, Othila întoarsă poate  însemna probleme în cuplu din cauza casei, moştenirii şi banilor. În circumstanţe rare, împreună cu rune atribuite  magiei, semnifică legăturile sexuale sau farmecele de  În domeniul sănătăţii, poate indica lipsa vitalităţii  şi o sănătate şubredă. Acest lucru poate să fie moştenit din  familie: bolile ereditare sunt semnificate de această rună  destul de des. Rune adiţionale pot fi extrase pentru a investiga  din ce parte a familiei provin, de unde anume, din ce  motiv, şi ce tratament trebuie aplicat pentru a fi eliminate.

Asterion


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *