Ronde.ro

7 semne că ești victima unui șantajist emoțional

Sâmbătă, 19.aug..2017 00:00 Inteligenta emotionala, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

Șantajul emoțional este un lucru practicat în mod frecvent. Probabil că fiecare dintre noi, la un moment dat în viața noastră, am șantajat pe cineva. Una e să faci acest lucru întâmplător, fără să realizezi, și una este să o faci în cunoștință de cauză. De aici și până la manipularea emoțională rău voitoare, a unui ”oportunist cronic” mai este doar un pas.

În general, acești indivizi știu exact ce să spună sau cum să te atingă la coarda sensibilă, în așa fel încât să faci exact ceea ce vor ei. Este esențial să recunoști semnele unui ”oportunist” pentru a evita trauma emoțională la care te-ar supune.

 7 semne ale unui șantajist emoțional

  1. Te fac să te simți vinovat de greșelile lor – un șantajist emoțional este un maestru în plasarea vinei. Vor găsi nenumărate modalități de a învinui pe toți și pe oricine pentru greșelile lor. Dacă nu au venit la întâlnire este pentru că nu le-ai dat o anumită oră, dacă nu ți-au adus înapoi ceva ce le-ai împrumutat este clar vina ta pentru că nu le-ai reamintit. Indiferent despre ce este vorba, este vina ta și vei ajunge să te scuzi pentru ceea ce nu au făcut ei.
  1. Întotdeauna ei sunt victimele – așa cum am spus și mai devreme, dacă indiferent de situație, ei sunt victima circumstanțelor sau oamenilor acest lucru se întâmplă pentru că nu vor să își asume nici o responsabilitate.
  1. Acțiunile lor nu corespund cuvintelor – știu să te ”vrăjească”. Îți vor promite ”marea cu sarea”, te vor flata în așa fel încât să îți sporească încrederea în ei , iar apoi nu își vor respecta nici o promisiune. De ce? Tocmai pentru că ăsta a fost planul de la bun început.
  1. Mint asupra lucrurilor care oricum nu contează – înfloresc atât de mult încât și cele mai mici detalii sunt de fapt minciuni, pentru că sunt incapabili să spună adevărul, chiar dacă minciuna nu este necesară.
  1. Sunt medaliați cu aur la olimpiada durerii – dacă te aud că povestești despre ceva dureros din viața ta, atunci vor veni cu o poveste și mai incredibilă, și mai emoționantă pentru a primi toată atenția. Știu foarte bine că simpatia este un instrument puternic, de aceea vor folosi orice oportunitate pentru a atrage cât mai multă simpatie.
  1. Îți crează impresia că negociezi cu ei – aceasta este o tactică foarte populară printre manipulatori. Îți vor adresa o întrebare într-o manieră care te va face să crezi că ați ajuns la un compromis, când, de fapt ai fost de acord cu cerințele lor.
  1. Sunt experți în a arăta încredere falsă – santajistul emoțional are nevoie de încrederea ta pentru a te fraieri. Cea mai bună modalitate este să îți arate ție cât de mult au încredere în tine. Nu se vor da în lături de la nimic pntru a-ți arăta că ești în topul celor mai apropiați prieteni ai lor. Instinctul uman te face să te simți vinovat atunci când cineva îți arată că are încredere în tine și tu nu îi răspunzi.

Șantajistul emoțional este extrem de periculos și este destul de greu să îl identifici. Dacă ești atent și îți cunoști valoarea ca om, atunci nu vei lăsa pe nimeni să profite de tine, și nu vei deveni o victimă.

Alexandra Dănciulescu 


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!