Ronde.ro

Prefăcătoria în relaţia de cuplu

Marți, 15.dec..2015 10:22 Comunicare si relatii Lasă un răspuns 1 vizualizari

Dacă ne amintim, discutam în articolul precedent despre minciună. Ca şi minciuna, prefăcătoria este unul din duşmanii relaţiilor reuşite de cuplu. Tuturor ne place să ne jucăm de-a iubirea. Ne construim un sistem de valori mai puțin sau mai mult benefic propriei persoane. Ajungem în anumite puncte ale relației să ne mbrăcăm personalitatea cu un alt veșmânt ce nu ne caracterizează, nu se mulează pe nevoile noastre. Acest veșmânt este cunoscut sub numele de mască. Ne însușim un alt eu, o altă atitudine, alte replici, adoptăm un comportament total opus celui cu care ne afișăm persoana.

Prefăcătoria nu este altceva decât o portiță spre satisfacerea nevoilor personale.

Prefacatoria in relatia de cuplu 2

Când apare prefăcătoria în relația de cuplu?

Prefăcătoria în relație apare de multe ori din lipsa de intimitate absolută. Când unul din parteneri ar vrea să salveze cumva relația de la o posibilă rupere. Este cauzată și de numeroasele conflicte intervenite de-a lungul relației.

Prefăcătoria în relație poate fi benefică doar atunci când unul din parteneri nu are și o viață dublă. Este benefică doar în momentele critice prin care trece unul din parteneri cum ar fi starea fizică afectată de o boală sau un accident. În această împrejurare se admit ca empatia și compasiunea să fie  și ele parte din masca folosită de unul din parteneri.

De ce ar fi prefăcătoria benefică?

Mulţi se gândesc din iubire pentru partener, de a nu-l răni, de a nu-l supăra şi de a nu-l pierde.

Prefăcătoria se învață și se însușește involuntar datorată de numeroasele ipostaze și comportamente de care te lovești de-a lungul relațiilor avute.

Într-o relație de cuplu, indiferent în ce stadiu se află relația, prefăcătoria poate apărea și ca parte dintr-un  compromis acceptat din cauze interne.

Iubirea adevărată nu tolerează prefăcătoria. Prefăcătoria distruge puțin câte puțin sentimentele adevărate a relației. Nu poate coexista. O relație construită de la început din prefăcătorie are o durată scurtă. Când unul din parteneri își transformă atitudinea și gesturile, replicile și comportamentul, iubirea pe care o declarase şi o susţinea că o simte cum creşte, atunci acel veşmânt de care scriam mai sus, numit mască îşi face puţin cate puţin loc în relaţia de cuplu.

De ce acceptăm prezenţa prefăcătoriei înt-o relaţie?

Ne prefacem că e totul bine în relația cu celălalt ca să ne protejăm de conflicte sau să protejăm alte persoane dragi. Ne protejăm sufletul de traume şi de suferinţă. Unii partenerii acceptă cu bună ştiinţă pentru a rămâne într-o relaţie din motive mai mult materiale şi mai puţin din motive de socializare intimă.

Când nu acceptăm prezenţa prefăcătoriei nu se poate lua decât o singură atitudine: ignoranţa împreună cu ruperea relaţiei progresiv.  Altfel, înainte de acest lucru trebuie să meditezi la câteva întrebări:

  • Accepţi prefăcătoria într-o relaţie intimă cu bună ştiinţă?
  • Poţi trece şi de ce?
  • Dar pentru cât timp?
  • Ce câştigi prin prefăcătorie şi acceptarea acesteia?

Care sunt cauzele apariţiei prefăcătoriei într-o relaţie de cuplu?Prefacatoria in relatia de cuplu 3

Cauze interioare

Prefăcătoria se învaţă. Nu ne naştem cu ea. O construim pe îndelete în situaţii de criză şi din disperare de a nu pierde acele lucruri şi acele persoane care ne satisfac anumite nevoi personale. Frustrările adunate ale altor relaţii din trecut pot provoca însuşirea prefăcătoriei atunci când acestea sunt practic încă prezente în sufletul unuia din partener. Puterea de a te preface că iubeşti şi că empatizezi derivă din sentimente negative şi trări sufleteşti din trecut care au marcat într-un fel viaţa partenerului.

Cauze externe

Prefăcătoria apare când ne sunt înşelate aşteptările de la partener şi când dezamăgirile îsi fac loc mai mult sau mai puţin în relaţie. Atititudinile şi replicile primite pot răni sufletul şi schimba starea de spirit aducând cu sine revizuirea a întregului sistem de valori în ce priveşte pilonii de bază a unei relaţii de cuplu.

Ne îmbrăcăm oare în acel veşmânt numit mască şi din egoism? Despre egoism vom discuta în articolul următor.

Temă de gândire: Putem evita apariţia prefăcătoriei în relaţia de cuplu?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!