Uleiul de cocos: Beneficii și întrebuințări

beneficiile uleiului de cocos
Luni, 26.Mar.2018 16:54 Frumusete, Sanatate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Uleiul de cocos, recunoscut pentru proprietățile sale nutritive, își poate găsi utilitatea în mai multe domenii de la industria alimentară până la industria cosmeticelor. Iată o listă cu beneficiile și întrebuințările uleiului de cocos:

  • Poate fi utilizat în bucătărie

Uleiul de cocos poate fi utilizat la gătit deoarece compoziția sa rămâne aceeași la temperaturi ridicate. În comporație cu alte uleiuri utilizate la gătit, nu produce efecte nocive.

  • Poate fi un înlocuitor de succes al untului

Acest ingredient poate înlocui cu succes untul din rețete, fiind utilizat la prepararea oricăror mâncăruri – negrese, foi de tartă, sosuri ș.a.m.d. Acesta are proprietatea de a se solidifica la temperatura camerei, păstrând totodată rețetele închegate și conferindu-le preparatelor – textură și gust. De asemenea, este potrivit pentru persoanele care adoptă regimuri paleo și vegane.

  • Constituie un aport nutritiv important

Poți utiliza ulei de cocos la prepararea smoothie-urilor pentru a determina asimilarea nutrienților din fructe și legume, contribuind în același timp la reglarea zahărului din sânge. De asemenea, atunci când gătești legume la aburi, poți folosi ulei de cocos și sare de mare deoarece vitaminele solubile în grăsimi se absorb mai repede în acest fel.

  • Este inhibator de apetit fără stimulanți

Înainte de mese, poți lua o linguriță de cocos pentru apariția senzației de sațietate. Ultimele cercetări au demonstrat că datorită ketonelor care sunt produse în urma consumului de ulei de cocos, apar efectele de reducere a apetitului.

  • Ajută la echilibrarea hormonilor

Uleiul de cocos este hrănitor pentru glandele suprarenale și tiroidă îmbogățind nivelul hormonilor.

  • Oferă energie și stimulează metabolismul

Uleiul de cocos are în componența MCT (medium chain triglyceride) – un tip de acizi grași care nu se depozitează în corp sub formă de grăsimi, ci sunt utilizați imediat de organism ca sursă de energie. Așadar, uleiul de cocos eliberează energie pe termen lung și în acest fel înlesnește pierderea grăsimilor.

  • Stimulează activitatea creierului

Studiile arătă că uleiul de cocos poate avea efecte puternice asupra sănătății creierului, iar unele cercetări arată că este foarte util în tratarea și prevenirea afecțiunii Alzheimer, sporind capacitatea de concentrare și atenție.

  • Contribuie în procesul de vindecare al afecțiunilor asociate cu răceala

Compușii antivirali din uleiul de cocos ajută la vindecarea mai rapidă a răcelilor și calmează durerile de gât. Pentru tratarea iritațiilor din gât, se  recomandă un mix format din apă caldă cu lămâie și o lingură de ulei de cocos.

  • Poate constitui un tratament pentru Candida Albicans

Candida Albicans este un parazit care se hrănește cu energia din corp. Anumite substanțe existente în uleiul de cocos precum acidul lauric pot omorî candida.

  • Stimulează activitatea sistemului imunitar

Acidul lauric se transformă în monolaurin, o monogliceridă care poate anihila virușii înveliți în lipide și protozoarele. Poate constitui un remediu eficient și pentru calmarea unor dureri cauzate de herpes etc.

  • Uleiul de cocos poate stimula activitatea procesului digestiv

Uleiul de cocos consumat la o masa ajuta digestia pentru ca actionează ca un lubrifiant pentru tractul digestiv permițând alimentelor digerate să fie asimilate de organism cu o mai mare ușurință.

  • Are proprietatea de a combate paraziții

Acidul lauric care este conținut în uleiul de cocos are capacitatea de a combate paraziții, este antifungic și antibacterian, creează un mediu neprielnic pentru paraziții nocivi.

  • Are proprietăți vindecătoare – poate facilita vindecarea arsurilor

Poți utiliza ulei de cocos pentru a trata mai rapid și mai eficient arsurilor. De asemenea, acest produs își găsește utilitatea și în ceea ce privește calmarea durerilor.

  • Poate constitui un remediu pentru ulcer sau alte afecțiuni gastrice

Uleiul de cocos reface pereții intestinali și are un efect mucilaginos ajutând activitatea sistemului digestiv și contribuind cu succes și la tranzitul intestinal.

  • Uleiul de cocos poate fi un ingredient care poate fi utilizat cu succes la prepararea ciocolatei de casă

Mod de preparare: Realizează o mixtură pudră de cacao, miere pentru un sos de ciocolată natural sau îl poți lăsa la frigider în forme pentru gustări de ciocolată de casă sănătoase.

  • Poate fi utilizat la prepararea unor săpunuri homemade

Poate spăla fața mai bine decât un săpun, datorită proprietăților antimicrobiene pe care le posedă acidul lauric, așada îl puteţi încorpora într-o rețetă de săpun făcut în casă.

  • Poate fi folosit pe post de balsam de păr

După baie, se masează cu el părul şi apoi se limpezește. De asemenea, are un rol de combatare a mătreții și poate fi un adjuvant dacă avem gumă de mestecat lipită de firele de păr.

  • Poate fi aplicat pe piele în timpul masajelor.

Catifelează și hidratează pielea, așadar este unul dintre cele mai utile uleiuri.

Sursă foto: medicalnewstoday.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *