dehaine.ro

Trăim într-o libertate aparentă

Miercuri, 28.Oct.2015 16:11 Povesti de viata Lasă un răspuns 1 vizualizari

Suntem oare cu adevărat liberi?

Traim intr-o libertate aparenta 2

Avem convingerea, unii dintre noi, că suntem liberi şi independenţi fiindcă nu slujim sistemul. Această aparenţă este extrem de înşelătoare şi mai tot timpul depindem de „N” factori.

Gândirea noastră este prima care se opune independenţei noastre de acţiune. „Ne invadează lenea unui vis / Pe care-l amânăm c-o şovăire” spune poetul Romulus Vulpescu. Trăim într-un cerc mai larg sau mai strâmt, după cum ne permite mintea noastră. Dependenţele noastre sunt înfricoşătoare, dar noi nu dăm atenţie acestora fiindcă le considerăm „prelungirile” noastre. Unii sunt sclavii cafelei sau ai tutunului, alcoolului, mâncării, cumpărăturilor inutile, ataşamentelor faţă de animale ori părinţi, copii sau prieteni, sau ai tipicăriilor de toate felurile. Dacă mintea îţi porunceşte când te scoli să-ţi faci cafea şi să-ţi aprinzi ţigara, sclavul din tine se execută cu mare plăcere. Dacă ai ieşit la pensie şi vrei să dormi sau să trândăveşti în pat, mintea îţi ordonă să te mişti, să ai grijă de nepoţei pregătindu-i pentru şcoală sau chiar ducându-i acolo! Ne condiţionăm mai mereu şi ne umplem timpul ca să nu vedem cât suntem de singuri şi de nefericiţi.

Un om fericit şi liber nu depinde de nimeni şi de nimic

Îşi educă mintea, îşi struneşte timpul şi face numai lucrurile de care are nevoie. Toţi suntem „roboţei” dependenţi de ceva sau cineva! Minţim şi ne minţim ca să ne facem viaţa suportabilă, acceptând tot timpul compromisul în viaţa noastră! Noi nu ne străduim să fim ca noi, ci să fim în pas cu lumea aceasta, ca să ne accepte. Unii îşi poartă anomaliile ca pe un stindard, alţii le ascund cu străşnicie pentru că au nevoie de aparenţe! Femei frumoase care îşi irosesc darul de la Dumnezeu prostituându-se moral şi fizic ca să nu muncească cinstit. Bărbaţi zdraveni care fac acelaşi lucru pentru că nu îşi găsesc un loc sub soare „pe măsura” lor. Femei care îşi înşeală bărbaţii cu seninătate, profitând numai de statutul şi banii lor. Şi bărbaţi care îşi ţin femeile „de servitoare”, neînţelegând nici unii şi nici alţii ce programe energetice mizerabile atrag asupra copiilor şi casei lor.

Când nu suntem capabili să fim liberi stăm tot timpul „sub umbrela” cuiva pe care de regulă îl speculăm cum vrem! Osho spunea că „ne naştem lei şi devenim oi” şi aşa este! Părinţii bătrâni nu-şi urmează programul lor pentru că îl au pe cel făcut de nevoile copiilor. Pe copii îi şlefuim şi-i înghesuim în tipare în care nu prea încap sau dimpotrivă le acceptăm libertinajul stupid cu resemnare. Cumpărăm mai mult decât ne trebuie, ne îmbrăcăm scump, dar prost şi caraghios, suferim de mania grandorii, ne uităm originile şi suferim să ni le modificăm, facem case mari şi fără rost ca să ne arătăm „puterea şi banii”, dar nu mai avem nici un pic de iubire în suflet. Vilele noastre stau închise în timp ce mii de oameni stau afară în frig şi ger. Megalomania noastră, setea noastră de „a fi cineva”, ne consumă multă energie, timp şi bani. Bani pe care i-am putea folosi altcumva, şi cu mai multă trecere în faţa lui Dumnezeu. Suntem condiţionaţi de viciile noastre (care trebuie întreţinute cu efort constant), de neputinţele noastre, de dependenţele noastre de unii sau de alţii şi nu mai permitem orizontului nostru să se mărească şi să privească şi altceva.

De ce permitem jocurilor de orgolii să ne îngrădească libertatea?

Traim intr-o libertate aparenta 2Pentru că la origini spiritele noastre sunt sublime, au tot ce le trebuie şi noi aici jos simţim asta, dar nereuşind să ajungem la o părticică din frumuseţea şi perfecţiunea lor inventăm tot felul de „jocuri” care ne creează iluzia falsă că suntem cineva, că facem ceva ca să fim demni de luat în seamă. „Bufonul regelui” (mintea noastră) este extrem de inteligent, persiflează, ironizează, face tot felul de tumbe, e mai liber să spună lucrurilor pe nume, dar tot vasalul regelui este! Şi regele la rândul său se supune altor reguli şi tot înrobit este! În fond toată această libertate este falsă şi subordonată minţii noastre care este stăpânul. Un Maestru este un om liber, pentru că nu depinde de nimeni, nu are nevoile unui corp nestrunit, nu este îndrăgostit de cineva anume, ci de toată suflarea, sfârşitul şi dezastrul le priveşte la fel, ştie de unde a venit, pentru ce a venit şi când se va întoarce înapoi, nu face favoruri nimănui şi nu acceptă favoruri, laude şi ploconeli, nu minte, nu înşeală, nu acceptă compromisuri, nu favorizează pe nimeni, primeşte la sincronicitate tot ce are nevoie de la Univers pentru că este una cu acesta. Nu are nevoi care să-l înrobească, struneşte mintea şi n-o foloseşte să-i îndobitocească pe alţii, nu-i trebuie mărire şi putere, nici recunoaştere şi laudă. Este sublim şi liber pentru că nu are nici un ataşament! Asta înseamnă să fi liber şi spre asta ar trebui să tindem fiecare! Un Maestru nu scrie, el lasă pe alţii să scrie despre el şi înţelepciunea lui! Şi cum toţi Suntem Maeştrii la origine, ce-ar fi să încercăm fiecare să redevenim ce-am fost?!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *