azk.ro -cosmetice profesionale pentru saloane

Ce nu știai despre ziua de 1 Mai

Luni, 01.Mai.2017 00:00 Povesti de viata Lasă un răspuns 1 vizualizari

Ziua de 1 Mai a devenit în ultimii ani, dintr-o sărbătoarea a muncii, o sărbătoare a grătarelor cu mici și a evadări la mare, cel puțin în România. Puțini mai știu ce reprezintă această zi; și încă mai puțini își amintesc.

ce reprezinta Ziua de 1 Mai 1

Începutul

Ziua muncii are la bază reducerea normei zilnice de lucru, devenind astfel Ziua Internațională a Muncitorilor. Pe 1 Mai 1872, aproximativ 100 000 de muncitori din New York, majoritatea din domeniul construcțiilor au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore  pe zi, dar fără să se reducă și salariul.

Trei zile mai târziu, în Chicago, 65. 000 de greviști au dus lupte adevărate cu polițiștii. În urma acestor  violențe stradale au rezultat destule victime. În 1889, Congresul  Internaționalei Socialiste a decretat această zi, drept Ziua Internațională a Muncii, în amintirea victimelor din 1872.

Data de 1 Mai apare prima dată în legătură cu adunarea din 1886, a Federației Sindicatelor din SUA și Canada. George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor și Tâmplarilor, a inițiat introducerea unei rezoluții care spunea  că începând cu ziua de 1 mai 1886, ziua de lucru să aibă 8 ore, iar organizațiile muncitorești trebuiau să o respecte.

Încet, încet, aceasta a devenit sărbătoarea muncii, în aproape toate țările lumii, iar manifestațiile au luat amploare atunci când autoritățile au convenit cu sindicatele ca  ziua de 1 Mai să devină liberă.

În 1904, Internațional a II-a, a chemat toți sindicaliștii și socialiștii să demonstreze pentru : ”stabilirea prin lege a zilei de muncă de 8 ore, cererile de clasă ale proletariatului și pentru pace universală.”

Ce nu știai despre ziua de 1 Mai 

 • La scurt timp, Federația Americană a Muncii a uitat de tot de ziua de 1 Mai, celebrând în schimb, Labour Day ( ziua Muncii) anual, în prima zi a lunii septembrie.
 • Pe 28 iunie 1894, Congresul SUA a adoptat un act prin care se confirma această dată ca sărbătoare legală. Această decizie fiind luată pentru a repara ofensa adusă greviștilor de la Sindicatul American al Căilor Ferate, și al cărui protest fusese înăbușit prin trimiterea de trupe.
 • În Australia, Elveția și Statele Unite, 1 Mai nu mai este sărbătoare oficială.
 • Naziștii au avut tendințe de uzurpare a acestei tradiții. Ziua de 1 Mai fusese transformată într-o sărbătoare a comunității naționale Naziștii promiteau construirea unui socialism național, în centrul căruia nu se mai aflau muncitorii ci arianul, considerat prototipul celor care muncesc.
 • Naziștii susțineau că : ”1 Mai trebuie să devină o sărbătoare a întregii națiuni și nu poate fi transformată într-un simbol al luptei proletare și decadenței”.
 • În România, această sărbătoare a fost adusă de regele Carol al II-lea, în 1890, dar a luat amploare abia în epoca comunistă. 
 • În perioada interbelică, în Romania, această sărbătoare era considerată a fi tolerată ca zi de repaus.
 • În 1920, în ziarele vremii, cenzurau această sărbătoare.
 • În timpul celui de-al II-lea Război Mondial, ziua muncii a fost sărbătorită prin muncă.

Ce reprezinta Ziua de 1 Mai

 • În perioada regimului comunist, de 1 Mai se organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde.
 • După 1990, importanța propagandistă a acestei zile s-a minimizat, dar românii încă se bucură de acest eveniment, sărbătorindu-l în aer liber ( în special la mare).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *