azk.ro -cosmetice profesionale pentru saloane

Sinuciderea este cea mai recurentă formă de şantaj emoţional la care unii ap...

Luni, 09.Noi.2015 16:20 Comunicare si relatii Lasă un răspuns 1 vizualizari

”Îndrăzneşti să mă părăseşti?Mă voi sinucide!”

Sentimentele unui om nu ţin numai de momentele intime, ci şi de comportamentul acestuia. O relaţie nu înseamnă doar sex. O relaţie înseamnă şi ascultare, atenţie, empatie, încurajare şi înţelegere. O relaţie nu înseamnă un meniu de prânz. Nu este un castravete pe care îl feliem după bunul plac luând apoi doar miezul, iar coaja o aruncăm la gunoi fără resentimente. Unii se mulţumesc doar cu coaja şi când dau de gustul miezului, abandonează partenerul. În acest moment, partenerul fiind convins că miezul său e unul aparte, din disperare începe să se agaţe de tot felul de replici-clişeu. La început ele apar sub forma unui avertisment, apoi încep să ia forma şantajului emoţional.

Violencia verbal

Mă părăseşti? O să mă sinucid… vezi cutia asta cu pastile? O voi goli…

Este o formă a unui şantaj emoţional de condiţionare a partenerului folosită imediat după prima discuţie despre situaţia relaţiei. Unul din parteneri decide că a venit timpul să pună capat şi cum i se pare firesc, încearcă să comunice această decizie. Însă, reacţia celui care i se comunică este de neacceptare, acesta decăzând într-atât încât ajunge să recurgă la folosirea unor comportamente de intimidare şi manipulare.

Pe ce se bazează cei care apelează la şantaj emoţional?

Atunci când partenerul este avertizat cu privire la consecinţele părăsirii, şantajistul sentimental se bazează peSinuciderea este cea mai recurenta forma de santaj emotional la care unii apeleaza pentru a evita o despartire 3 elemente cheie. El ştie că folosirea acelui avertisment va reuşi să inducă în subconştientul partenerului teamă, simţul vinovăţiei şi a obligaţiei de a ramâne mai departe în relaţie. Teama care işi face loc în subconştientul partenerului. Teama provoacă şi sentimentul de obligaţie. Teama de a nu a-i face rău la nivel psihic şi emoţional. Într-o primă fază partenerii cei mai slabi vor ceda imediat, în a doua fază intervine dezorientarea şi nehotărârea determinate tocmai de armele celui care şantajeză: manipularea prin vorbe miloase  teama de a nu fi părtaş la o tragedie. Exact pe acest lucru se bazează santajiştii sentimentali şi se simt puternici.În general, şantajiştii sentimentali ştiu să jongleze bine replicele-clişeu şi rareori dau rateu. Teama, sentimentul de vinovăţie, sentimentul de datorie şi sentimentul de vinovăţie sunt ceea ce simte cel care este şantajat la nivel emoţional.

Genul acesta de şantaj emoţional este una din cele mai mari capcană în care putem cădea doar dacă vom permite acest lucru. Indiferent de împrejurări, la prima vedere induceţi în eroare şantajistul lăsăndu-l să creadă că ar fi câştigat prima bătălie, însă nu şi războiul.

Există soluţii pentru a nu rămâne în această relaţie condiţionată

  • Rupeţi brusc orice comunicare şi vă îndepărtaţi brusc de acea persoană care susţine că şi-ar lua viaţa dacă îndrăzniţi să-l părăsiţi.

De regulă, aceşti oameni prezintă urme de mânie, frustrare şi neîmplinire din acest motiv pot continua să vă urmărească până la apariţia altei victime.

  • Nu cedaţi. Sistematic vor încerca să invoce replicile-clişeu, menţineţi pe poziţie aceeaşi strategie a refuzului categoric de a răspunde replicilor, provocărilor, chiar dacă în anumite momente veţi simţi acele sentimente de teamă, vinovăţie şi obligaţie faţă de fostul partener.

Despre sentimentul de vinovăţie într-o relaţie vom discuta în următorul articol până atunci feriţi-vă sufletul de şantajul emoţional şi puneţi capăt acum relaţiei condiţionate şi impuse. Eliberaţi-vă fără teamă sufletul din strînsorile şantajului emoţional. Nu pierdeţi nimic valoros, din contră vă câstigaţi dreptul la libertate şi la linişte sufletească.

Carmen Lupita


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *