azk.ro -cosmetice profesionale pentru saloane

Rolul terapiei şi al consilierii în cuplu

Luni, 02.Noi.2015 13:03 Comunicare si relatii Lasă un răspuns 1 vizualizari

Sunt momente într-o relaţie când totul parcă nu mai are sens, parcă intervine acea plictiseală şi când nimic nu ar mai fi de făcut. Sunt momente într-o relaţie când unul din parteneri simte că focul pasiunii a ars şi ar avea nevoie de altceva. Sunt momente într-o relaţie când certurile şi scenele de gelozie par că nu au finalitate. Deşi, partenerii încă se iubesc şi încă nu vor să pună capăt relaţiei lor, ei continuă şi nu reuşesc să găsească modalitatea de a pune capăt acestor momente de tensiune.

Rolul terapiei si al consilierii de cuplu 2

Când este  momentul potrivit pentru a apela la terapia de cuplu?

Rolul terapiei a cuplurilor e benefică doar atunci când sentimentele celor doi sunt încă acolo intacte în suflet, chiar dacă la prima vedere par că s-ar fi risipit.  Dacă sentimentele nu sunt sau au dispărut, rolul terapiei în acest caz ar putea ajuta şi uşura încheierea relaţiei.

Terapia este un instrument necesar rezolvării blocajelor emoţionale şi a problemelor interioare a relaţiilor între parteneri. 

Înainte de a apela la acest serviciu specializat sunt necesare întrebările: mai simt ceva pentru partener? Ce simt? Ceea ce simt îmi dă o stare de bine sau de rău?

Primul lucru pe care ambii partenerii trebuie să-l facă este să fie deschişi la comunicare sinceră şi fără ezitări atunci când li se pun întrebări referitor la nevoile proprii.

Al doilea este să fie consecvenţi în ceea ce îşi doresc de la partener.

Ce pot avea de câştigat în urma consilierii în cuplu?

Într-o relaţie ambii parteneri trăiesc momente şi momente. La terapie, ambii partenerii trebuie să-şi amintească acele momente care i-au apropiat şi au dat startul relaţiei. De multe ori, niciunul dintre noi nu avem răbdare să-l ascultăm cu atenţie pe celălalt, să empatizăm şi să căutam soluţii. Aici intervine rolul terapiei şi a terapeutului. Îi ajută să se întoarcă în timp, să găsească momentul când s-a declanşat blocajul relaţiei.

Esenţa terapiei constă, ca în urma şedinţelor ambii parteneri să reuşească să conştientizeze, să vizualizeze şi să simtă tot ceea ce s-a întâmplat de-a lungul relaţiei. După toate aceste etape, ambii parteneri să aibă curajul şi încrederea totală de a pune în aplicare ceea ce au asimilat la şedinţele de terapie. Consilierea cuplurilor nu este acceptată şi privită ca un lucru firesc. Mentalitatea românească a rămas la stadiul vremurilor când, nici prin cap nu aveai voie să-ţi treacă să părăseşti familia, copiii sau chiar ţara.

Mentalitatea veche conform căreia divorţul sau despărţirea sunt inacceptabile încă persistă

Când ceva simţiţi că nu mai merge, niciodată să nu spuneţi un nu categoric şedinţelor de consiliere. Nu refuzaţi poate salvarea unei relaţii sau ieşirea dintr-o relaţie fără viitor. Oricum ar fi, terapia sau consilierea vă poate scoate din atmosfera tensionantă în care, fără să vreţi aţi alunecat.

Rolul terapiei si al consilierii de cuplu 3În articolul viitor, discutăm despre şantajul emoţional într-o relaţie în care, cea mai clasică replică pe care o auzim de la anumiţi parteneri este aceea: „dacă mă părăseşti, mă sinucid”. Aceasta replică cheie reprezintă exact acea manipulare verbală precedată automat de condiţionare verbală. În acest caz, nu mai încape îndoiala că este necesară nu doar consilierea, dar şi terapia de cuplu.

Despre aceasta frază cheie care pentru şantajiştii sentimentali reprezintă cea mai uşoară cale de a ţine legat partenerul de ei, vom discuta în articolul următor, până atunci, dacă cunoaşteţi persoane care au în bagajul lor verbal această replică încercaţi cu blandeţe să-i îndrumaţi către terapia de cuplu. Dacă eşti chiar tu cel care foloseşte această replică, încearcă doar să te vizualizezi în postura celui care i-ai spus-o, vizualizează trăirea acelui moment, simte şi reacţionează.

Carmen Lupita


Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *