dehaine.ro

Pe ce se bazează personalitatea noastră – mască sau adevăr?

Joi, 28.Ian.2016 16:57 Atitudine si personalitate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Una din multele probleme cu care se confruntă omenirea la ora actuală este însăşi personalitatea. Cuvântul personalitate vine de la ”persona”, care în traducere liberă înseamnă mască. Ştim cu toţii că în Grecia şi Roma Antică erau acei actori care jucau teatru folosind măşti. Astfel spectatorii nu vedeau feţele adevăraţilor actori şi auzeau doar cuvintele acestora. În felul acesta a luat naştere cuvântul personalitate.

Pe ce se bazeaza personalitatea noastra - masca sau adevar 2

Orice personalitate are în spate o mască – deci este falsă

Orice personalitate este falsă, chiar dacă este bună sau rea şi purtată de un om obişnuit sau un sfânt tot falsă rămâne personalitatea. Nu contează ce mască purtăm pentru că adevărata noastră esenţă se află la interior. Uitaţi-vă la oamenii primitivi de pe planetă, ei sunt frumoşi, spontani, naturali, adevăraţi am spune, dar lipsiţi de conştienţă de sine. Ei nu cunosc cuvântul personalitate, tocmai de aceea viaţa este o curgere continuă. Am putea spune că trăiesc într-un alt timp feriţi de binefacerile civilizaţiei.

Cu cât o ţară este mai civilizată cu atât efectele personalităţii sunt mai profunde şi din nefericire pe un termen tot mai lung. Există un gol imens în noi cei ce locuim în aceste ţări atât de civilizate. Ţările mai înapoiate încă nu cunosc acest aspect. Omul a devenit tot mai sărac în exprimare, emoţii, sentimente, trăiri… omul nostru din ziua de azi care este atât de civilizat şi educat încât simte că moare, că se sufocă. Pe zi ce trece suntem tot mai îngrijoraţi de ceea ce trăim şi vrem să aflăm cu adevărat (în sfârşit!) care este sensul vieţii, cum putem să ne integrăm în oceanul de energie şi iubire a tot ce ne înconjoară

Ce se întâmplă atunci când ne manifestăm personalitatea în exces?

Acolo unde civilizaţia nu a pătruns atât de adânc, a permis spiritualităţii să asigure un echilibru între ceea ce este material şi ceea ce este spiritual. Sigur că au şi ei problemele lor, dar nu atât de profunde. Poate de aceea în India s-au născut şi apărut atât de mulţi avatari! Pentru că, fiind oameni ai intelectului, trăim fals. Viaţa trece pe lângă noi, dar şi prin noi (noi suntem viaţa!) fără să ne trezească la realitatea supremă. Oare de ce credeţi că se sinucid oamenii? Aşa zisa civilizaţie cu personalitatea ei dezvoltată în exces duce la asemenea acte. Practic este o închisoare! Această greutate a civilizaţiei a devenit chiar insuportabilă! Iar sinuciderea este văzută probabil ca o modalitate de a scăpa, de a ne elibera de civilizaţie, de personalitate. Oare de aceea avem noi acum atât de mulţi nebuni?

Oare nebunia este o cale de scăpare din mâinile civilizaţiei?

Sunt mulţi semeni care au constatat că viaţa nu mai are nici o semnificaţie. S-a ajuns la o răscruce şi multora le este indiferent dacă mai trăiesc sau se sinucid. Trist dar adevărat! Personalitatea este cea care a declanşat cele mai multe revolte, răscoale, războaie mondiale… Numai în interiorul nostru găsim acea esenţă care nu este falsă – acea esenţă cu care ne-am născut şi care a fost întotdeauna din veşnicie în noi! Atunci când vom muri vom lua contact cu propria esenţă, iar măştile vor cade una câte una. Cât timp pierdut, câtă luptă, cât efort pentru a susţine ce…?

Personalitatea ne împiedică de fapt să ne exprimăm liber Pe ce se bazeaza personalitatea noastra - masca sau adevar 3

Personalitatea omului este o barieră, mai devreme sau mai târziu va trebui să renunţe la ea. Nimeni nu ar trebui să îşi facă un merit din a purta o mască! Personalitatea este ca un costum strâmt făcut de un fals croitor! Ştiţi cine este acest croitor? Noi toţi! Aceste armuri le vom scoate atunci când vom creşte în conştiinţă, iar acestea vor rămâne mici.

Moda este o mască pe care de dragul frumuseţii o acceptăm şi am ridicat-o la rangul de valoare estetică care ne pune pe noi într-o lumină favorabilă în faţa partenerului, partenerei. Cu cât avem tocuri mai înalte, fese descoperite care ies în evidenţă, sâni provocatori (eventual cu silicon!) şi la vedere, fuste strâmte şi scurte cu atât suntem mai interesanţi. Aceasta se numeşte societate civilizată – mai mare râsul.

Trebuie să fim capabili să renunţăm la personalitate

Nu este un lucru rău faptul că omul are personalitate, dar el ar trebui să renunţe cu uşurinţă la ea – nu trebuie să o poarte în permanenţă. Un asemenea om care poate renunţa foarte uşor la personalitate este un înţelept. De ce? Pentru că nu a renunţat la esenţa sa din interior, o trăieşte cu fiecare respiraţie, iar în societate se mişcă cu o personalitate puternică. El este stăpânul propriei fiinţe! Societatea mai are încă nevoie de noi ca să purtăm o personalitate. În cazul în care am veni doar cu esenţa noastră am produce o mare tulburare, oamenii nu ne vor înţelege, iar adevărul nostru le-ar produce un gust amar. Le-am arăta cât sunt de singuri şi goi, cât de pustie le este viaţa…

Virgil Marcu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *