Libertatea și spațiul personal în iubire sunt esențiale pentru supraviețuir...
“Toţi avem nevoie de un loc pe care nu îl judecăm niciodată, care nu e nici bun, nici rău, căci există deasupra greşelilor noastre şi îl iubim fără obiecţii.” (Octavian Paler, Scrisori imaginare)
Fiecare om are un loc al său în care se simte protejat, natural, creativ, liniştit. Acest loc reprezintă spaţiul personal în care ne găsim identitatea. Cum modifică iubirea spaţiul personal? Cât la sută din amestec reprezintă “eu” şi cât reprezintă “noi”?
În cadrul unui workshop susţinut de trainerul Diana Vasile am aflat că este normal şi sănătos să avem un spaţiu personal. Nu este o formă de egoism, ci una de stabilire a valorilor personale.
Mediul personal poate să fie creat de un colţ din casă, o bancă din parc, un oraş sau poate nişte lucruri, cuvinte care ne definesc personalitatea.
De foarte multe ori nu ne dăm seama că felul în care ne aranjăm lucrurile comunică ceva despre noi. Culorile, formele şi alte aspecte aparent nesemnificative ne reprezintă.
Să nu renunţăm la valorile noastre de dragul nimănui
Octavian Paler a grăit un mare adevăr: “Avem nevoie de prietenie, de afecţiune de tandreţe, mângâiere mai mult decât orice promisiune într-o împărăţie ulterioară.”
Această necesitate de conexiune cu alţi oameni este sănătoasă, dar reprezintă în acelaşi timp şi un risc.
Dacă înlocuim valorile personale cu valorile cuplului, ajungem să ne rătcim în spaţiile altora şi să nu mai ştim cine suntem cu adevărat.
Trebuie să facem diferenţa între compromis şi iubire. Trebuie să conştientizăm că suntem unici, iar fericirea noastră este strâns legată de contactul cu sinele.
Respectarea spaţiului personal ne oferă o stare de bine
Ar trebui să ne întrebăm mai des:
Cine sunt?
Ce îmi place să fac?
Cum mă simt acum?
Sfatul Dianei este “să ne scanăm corpul şi să stabilim care parte o trupului o simţim mai apăsătoare, mai tensionată, să observăm dacă ne simţim străini de noi înşine, să ne conectăm la spaţiul personal, încercând să ne privim din interior şi din exterior.”
Cum simţi că te-ai conectat la lumea ta interioară?
Rămâi în linişte câteva momente. Gândeşte-te la câteva lucruri, locuri, amintiri care îţi dau o stare de bine. Concentrează – te asupra stării de bine. Poate părea o utopie la început, dar dacă eşti deschis să faci o călătorie prin corpul şi prin mintea ta, vei găsi starea de bine. Vei simţi relaxare şi comfort.
Un specialist îţi poate da repere mai clare în găsirea bunăstării, însă în realitate tu controlezi totul.
Spaţiul personal înseamnă delăsare?
Atunci când ne simţim vulnerabili, trişti, obosiţi, ne vom vom căuta spaţiul personal în care să ne regăsim.
Fiecare decide cât de mult rămâne în mediul său. Putem să ne întoarcem mai des la “ascunzătoare”, pentru a ne recăpăta puterile, dar să nu uităm să mai ieşim şi afară din când în când.
Relaţiile contribuie la sănătatea mintală. Să lăsăm graniţele deschise către lume! Să găsim armonia în interior şi exterior!