arleto.ro

Legătura dintre nivelul spiritual şi alimentaţia pe care o alegem fiecare din...

Luni, 20.Iul.2015 13:20 Diete, Sanatate Lasă un răspuns 1 vizualizari

Legătura dintre nivelul spiritual şi alimentaţia pe care o alegem fiecare dintre noi  se manifestă prin aspecte care ne determină mai mult sau mai puţin forţat să ne adaptăm la cerinţe de tot felul. Din această cauză în repetate rânduri suntem nevoiţi să recurgem la diferite tactici prin care reuşim să îmbinăm cerinţele profesionale, cu cele lumeşti şi de sănătate, deşi deseori asemenea modalităţi de a face faţă activităţilor pot duce la degradarea stării de sănătate.

Cum alegem să ne hrănim în funcție de nivelul spiritual pe care îl cultivăm?

În cele ce urmează vă propun o interesantă incursiune în domeniul alimentar, din perspectiva nivelului de evoluţie spirituală, pentru a înţelege că maniera în care mîncăm este direct legată de stadiul dezvoltării spirituale individuale. Vom vedea astfel că există o corelaţie clară între ce mâncăm, cum mâncăm şi nivelul spiritual atins în această viaţă. Asemenea conexiuni arată fără niciun dubiu ce fel de mental avem şi cum înţelegem noi ceea ce trăim.

Din ce se cunoaşte la ora actuală sistemul oriental de distribuire a elementelor ce compun alimentaţia conţine trei nivele: sattva, tamas şi rajas. Primul aparţine celor spirituali şi cu tendinţe spirituale majore, cel de-al doilea este al oamenilor la care amestecul de calităţi şi defecte se prezintă în diferite proporţii, iar cel de-al treilea reprezintă o preponderenţă a defectelor. Dacă am raporta aceste trei aspecte la modul în care este alcătuită fiinţa umană, putem considera că lucrurile ar sta în felul următor: corpul fizic aparţine de rajas, mintea aparţine de tamas, iar sufletul cu spiritul implicit aparţin de sattva. Din acest punct de vedere vorbim despre o trinitate ce acţionează simultan în cele trei planuri de existenţă umană – organic, mental-intelectual, şi sufletesc-afectiv. Vechile scripturi spirituale, care conţin informaţii extrem de valoroase pentru dezvoltarea fiinţei umane, afirmă faptul că pentru fiecare dintre cele trei componente ale omului există câte un fel de hrană. Astfel corpului fizic îi este necesară hrana fizică – alimentele pe care le ştim cu toţii, mentalului şi intelectului fiindu-le necesar ca hrană cunoaşterea, iar sufletului fiindu-i necesar ca modalitate de hrănire schimbul de energii care se numesc sentimente.

Hrană pentru suflet, nu numai pentru trup!Legătura dintre nivelul spiritual şi alimentaţia pe care o alegem fiecare dintre noi

La ora actuală, dacă stăm şi ne uităm cu sinceritate la noi înşine, putem să ne întrebăm: ne hrănim noi fiinţa corect? Răspunsul este unul simplu – NU! Şi asta deoarece din trei componente una nu este hrănită chiar deloc, şi mă refer aici la partea sufletului, care în prezent şi datorită condiţiilor pe care tot noi ni le-am creat, este practic dată la o parte, deoarece, nu-i aşa? în ziua de azi este considerat ruşinos să-ţi mai manifeşti deschis şi sincer sentimentele. O a doua componentă nu este hrănită aşa cum este corect, fiind vorba de corpul fizic, şi ţin să spun că nici măcar nu ţinem seama cât sau ce mîncăm. Singura componentă care încontinuu este hrănită e cea a mentalului, citim şi vizionăm tot felul de documentare, filme şi alte chestii, încît parcă am devenit de-a dreptul bulimici mental, nu ne mai săturăm de atâta citit şi filme. Cel puţin telenovelele sunt o otravă lentă şi extrem de eficientă care acţionează asupra mentalului uman într-un mod atît de insidios, încît nu ne dăm seama. Burduşim astfel mentalul zilnic cu tot felul de informaţii care în realitate nu ajută nici corpul, nici sufletul, adunându-se într-un balast care odată cu trecerea anilor se transformă într-un „bolovan” care riscă să ne strivească cu greutatea sa.

Tocmai de aceea haideţi să vedem ce e de făcut pentru a ieşi din acest cerc vicios. Nimeni nu spune să nu citim şi să nu ne uităm la filme, dar a venit timpul să cunoaştem despre sufletul şi spiritul nostru, aflate în noi înşine. Pentru că adevărata hrană în privinţa lor sînt sentimentele şi legătura cu Dumnezeu. Este foarte important de ştiut faptul că modul în care mîncăm şi mai ales ce mâncăm se reflectă în legătura noastră cu Dumnezeu şi în felul în care ne exprimăm personalitatea şi sentimentele.

Marea majoritate a oamenilor mănîncă de toate, dar nu orice om care consumă de toate poate fi considerat spiritual în adevăratul sens al cuvântului. De ce stau aşa lucrurile? Să explicăm…

Există oare vreo diferenţă, din punct de vedere fizic, între un om obşinuit şi unul spiritual?

Legatura dintre nivelul spiritual si alimentatia pe care o alegem fiecare dintre noi 4Dacă amândoi mănîncă de toate, şi când spun de toate mă refer inclusiv la carne, cafea, alcool şi orice este trecut prin foc, nu este nicio diferenţă. Ceea ce îi face diferiţi între ei, chiar dacă ambele persoane mănîncă la fel, este nivelul de evoluţie spirituală care există în conştiinţa fiecăruia dintre cei doi. În timp ce primul poate fi un om care trăieşte pe baza legilor lumeşti şi consumă alimentele preparate prin foc – prăjeală, coacere, fierbere, nefiind prea conştient de el însuşi şi de ce se află pe lumea asta, cel de-al doilea chiar dacă se hrăneşte la fel, este o fiinţă conştientă de ceea ce reprezintă şi cunoaşte adevăratul motiv pentru care trăieşte pe lumea asta. Cei care spun că trăim doar pentru a ne face o familie, a munci, a avea nişte bani, o casă poate şi o maşină, şi ca să ne distrăm, aceia sunt departe de Adevăr. Cele enumerate fac parte desigur din viaţa noastră, dar cu certitudine în existenţa omului pe Pământ sunt cu mult mai multe lucruri. Şi deci pentru cel spiritual nu e o dificultate să continue să mănînce la modul obişnuit hrană preparată prin foc, la fel de bine poate consuma alimente netrecute prin foc. Depinde de alegerea pe care o face. Însă omul obişnuit care nu-şi dă seama de diferenţă nu va înţelege asta niciodată. Şi în timp ce acesta se poate îmbolnăvi pe parcursul anilor, cel spiritual care mănîncă la fel, rămâne sănătos.

Şi atunci ne dăm seama de fapt că răspunsul nu stă în a mînca neapărat alimente netrecute prin foc, ci în gradul de trezire al conştiinţei.

Numai cunoscând ceea ce eşti, atunci emani energii pozitive şi întreaga structură energetică proprie se transformă, iar metabolismul se modifică în sensul bun, permiţîndu-i celui spiritual să ardă tot ce este impur în procesul digestiv, în vreme ce la omul neştiutor, chiar necunoaşterea îi aduce boala.  

 Mahatma


Niciun comentariu

 • Cristao says:

  Foarte interesant articolul. Bravo echipei redactionale.

  Cristi.

 • Leonard Chesca says:

  Discutabil, Nu hrana te face mai spiritual, dar un om spiritual își va schimba cu siguranță stilul alimentar.
  Un om care conștientizează aceste aspecte și continuă, își face mai mult rău decât cel inocent care nu conștientizează încă.
  Cred că atunci când omul conștientizează în mod real, nu doar declarativ (mecanic, fără susținere emoțională), nu are cum să continue, face schimbări imediate și nu-i vine să creadă că a fost ”orb” până atunci.

  Articolul e mai mult un pretext pentru cei care pun preț pe etichete, nu pe esență. Ceva de genul , hai să caut o explicație care să împace autoproclamata mea poziție de evoluat spiritual cu obiceiurile agățate adânc în carnal (material, fizic, vibrație joasă).
  Nu am vrut să fiu răutăcios, dar nu cred că e normal să se propage astfel de pretexte.
  Dja e plină lumea de tot felul de maeștrii spirituali, inițiați sau mai știu ei ce luptători ai luminii, majoritatea falși, care nu numai că se mint singuri, dar mai abat pe căi greșite și pe alții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *