arleto.ro

Iubirea şi înţelegerea unesc oamenii şi creează legături puternice

Luni, 08.Feb.2016 16:22 Comunicare si relatii Lasă un răspuns 1 vizualizari

Pentru a le înţelege trebuie să explorăm puţin dinamica acestor două vechi concepte, înţelegerea şi iubirea.

Pentru firea umană, cele două sunt strâns legate. Omul deseori se găseşte în imposibilitatea de a iubi ceva sau pe cineva atât de des pe cât se găseşte în situaţia de a nu înţelege o persoană sau un concept. Iubirea şi înţelegerea merg mână în mână, iar folosirea uneia poate duce la descoperirea celeilalte. Pentru a putea cunoaşte ceea ce nu este accesibil minţii, trebuie mai întâi să iubim. Şi invers, pentru a putea iubi ceva ce nu putem, trebuie mai întâi să înţelegem.

Iubirea si intelegerea unesc oamenii si creeaza legaturi puternice 2

În calea iubirii şi acceptării se pune deseori piedica înţelegerii

Oamenii nu se iubesc între ei pentru că nu se înţeleg. Chiar aceasta este expresia folosită când nu există iubire între doi oameni, spunem “nu mă înţeleg cu X.” V-aţi pus vreodată întrebarea de ce? Războaiele, schismele, certurile, tot ce înseamnă lipsă de iubire şi de armonie, au provenit de fapt din lipsa de înţelegere a omului faţă de aproapele său. Discuţiile în contradictoriu create de lipsa de înţelegere sau de deschidere faţă de alegerea celui de lângă noi s-a soldat întotdeauna cu resentimente, durere, ură, şi chiar mai rău. Nu putem să iubim decât dacă înţelegem.

Este foarte uşor să îi iubim pe cei din jurul nostru, cei care sunt la fel ca noi, cei care au aceleaşi idei, credinţe, convingeri şi aceleaşi caracteristici ca şi noi. De ce? Pentru că pe ei îi înţelegem… Dar pe cei care sunt radical diferiţi de noi? Pe cei care au alte valori, alte principii, alte sisteme de credinţe, de ce este uşor să nu îi iubim sau chiar să îi învinovăţim de tot felul de lucruri? Pentru că nu îi înţelegem.

Empatia este cheia înţelegerii

Odată ce noi ne vom pune în locul lor, odată ce vom privi lumea prin intermediul ochilor lor şi din punctul în care ei se află, îi vom putea înţelege. Când acest lucru se întâmplă, are loc ceva minunat: înţelegerea lor devine înţelegerea noastră iar înţelegerea noastră devine înţelegerea lor, iar pentru un moment, vom fi una cu ei. A fi una cu cineva nu înseamnă decât a iubi. Înţelegerea deschide astfel posibilitatea Iubirii. Dacă eu sunt una cu cel de lângă mine, fie că este vorba de o rudă, de un duşman sau de un om care ne-a greşit, eu îl înţeleg, iar înţelegându-i motivele, bucuriile, durerile, felul de a acţiona şi felul de a fi, fiinţa mea va radia iubire, pentru că ceea ce a despărţit iubirea dintre mine şi acea fiinţă, a dispărut.

Diferenţele ne despart, dar asemănările ne unescIubirea si intelegerea unesc oamenii si creeaza legaturi puternice 2

Nu iubesc pentru că am motive de a nu iubi, spune omul. Acele motive sunt diferenţele dintre noi, sunt lucrurile care ne separă. Odată eliminate acele diferenţe, barierele impuse iubirii sunt şi ele eliminate, iar iubirea poate curge liberă şi neconstrânsă de absolut nimic. Odată ce înţeleg de ce catolicul este diferit de ortodox, înţeleg şi de ce este, în acelaşi timp, la fel ca ortodoxul. Nu numai diferenţele pot fi cunoscute şi înţelese, ci şi asemănările. Dacă eu, creştinul, mă pun în pielea unui musulman, nu înţeleg numai că există diferenţe între cultul unuia şi cultul celuilalt, ci şi asemănări între cele două. Vom vedea în acel moment că musulmanul este om ca şi noi, se roagă la fel ca noi, îngenunchează şi este umil la fel ca şi creştinul, şi mai ales, iubeşte şi venerează acelaşi Dumnezeu. Dacă înainte, fiind separaţi, vedeam mai mult diferenţele care ne despărţeau, acum văd doar lucrurile care ne unesc. Şi ce poate exista între doi devotaţi care slăvesc împreună, cu aceeaşi iubire, acelaşi principiu divin, decât acceptare şi iubire? Ce putere mai mare decât iubirea poate descătuşa înţelegerea reciprocă? Înţelegând pe cei din jurul nostru, îi putem iubi. Lăsând la o parte diferenţele, putem lăsa iubirea să curgă liber, aşa cum este firea ei să facă. Dar oare, putem iubi pentru a înţelege mai bine?

Mihai Vârtejaru


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *