arleto.ro

Învață să desenezi o mandală – exercițiu practic de autocunoaștere

Vineri, 21.Oct.2016 15:36 Ezoterism, Spiritualitate Lasă un răspuns 1 vizualizari

În marea de necunoscut pe care o așterne simplu fapt de a fi în viață, cu toate semnele de întrebare pe care le ridică minunea și misterul de a fi aici și acum, rămâne limpede nevoia umană de armonie, ca o ancoră menită să ne ghideze pașii.

Cum să descoperim sensul în situații care, aparent, sunt de nedezlegat?

Carl Gustav Jung nu se sfia să afirme că „în fiecare haos există un cosmos”, așteptând să fie descoperit. Cu alte cuvinte, ceea ce pare de neînțeles conține o ordine inerentă, ca o lecție ce așteaptă să fie citită, din clipa în care îi aflăm cheia. Vă propun să reflectăm asupra mandalelor și să le privim ca pe niște chei ale experiențelor.

Mandalele poartă o marcă de sacralitate, încă din cele mai vechi timpuri. În acest sens, găsim exemple multiple în tradiția buddhistă.

Călugării tibetani obișnuiesc să construiască mandale pe nisip, pe care ulterior le șterg tocmai pentru a nu se atașa de rezultat. Practica lor este un elogiu adresat nonatașamentului față de formele materiale ale experienței.

Termenul mandală este de proveniență sanscrită, înseamnând cerc, ceea ce l-a inspirat pe Carl Jung (fondatorul psihologiei analitice) să asocieze mandalele cu arhetipul central al pshicului uman (așa cum l-a perceput el), anume Sinele, respectiv scânteia de divinitate din fiecare dintre noi. Simbolismul mandalelor atrage numeroase interpretări, însă cel mai bun mod de a descoperi efectul mandalelor asupra propriului psihic este, desigur, experiența.

Practica desenului de mandale 

Revin la contextele provocatoare din viețile fiecăruia dintre noi și vă propun un exercițiu inspirat din opera Susanei Buchalter, artterapeut și psiholog clinician. Aveți nevoie de câteva materiale: o coală de hârtie pe care ați desenat în prealabil un cerc, creion, culori, compas (opțional).

  1. Alegeți o situație pe care doriți să o soluționați și observați-o cu atenție, de data aceasta fără a da curs scenariilor negative. Fiți introspectivi pentru câteva clipe și observați-vă emoțiile, gândurile, senzațiile fără a vă autocritica. Dacă se întâmplă, reveniți cu blândețe la observația dvs. Secretul constă în a vă acorda câteva momente de atenție.
  2. Conectați-vă la ritmul dvs. interior și, în momentul în care simțiți că sunteți pregătit/ă să creați propria mandală, lăsați trăirea dvs. să se exprime pe coala albă, pornind din centrul cercului desenat. Aveți ocazia să transformați activitatea de a desena/colora într-un act conștient. Fiți prezent/ă! Lăsați mâna liberă și fiți atent/ă la emoțiile dvs., la gândurile care vă trec prin minte pe măsură ce mandala se… întâmplă. Acordați-vă suficient timp pentru a o realiza.
  3. Dacă ați finalizat mandala, vă propun să citiți în continuare, pentru a afla câteva repere de interpretare. În primul rând, nu există o interpretare universal valabilă, fiind esențială semnificația personală pe care dvs. o acordați. Vă sugerez să observați simbolurile folosite, culorile și structura generală a desenului și să vă întrebați: Oare ce înseamna asta pentru mine? Cu ce asociez acest simbol? Dar această culoare? Ascultați-vă vocea interioară, ea este cel mai bun reper. Încercați să fiți atenți la primul răspuns care se aprinde în minte, fără a analiza prea mult. Puteți chiar să acordați un titlu mandalei sau să descoperiți o temă.
  4. Acum conectați interpretarea dvs. cu problema sau procuparea de la care ați pornit. Oare ce mesaj pot desprinde din acest desen? Dacă ar fi să aleg o resursă interioară pentru a depăși impasul, care ar fi aceea? Ce calitate am nevoie să exprim pentru a rezolva problema? Fiți deschiși la răspunsurile care emerg din subconștientul dvs.
  5. Pasul următor implică, bineînțeles, aplicarea insighturilor (informațiilor nou dobândite) în viața dvs. de zi cu zi, într-un mod cât se poate de natural, fără a forța. Două atitudini vitale în procesul de schimbare sunt răbdarea și încrederea, în primul rând față de noi înșine.

Explicațiile psihologice ale mandalei desenate de tineinvata-sa-desenezi-o-mandala-exercitiu-practic-de-autocunoastere-2

 

Sper că ați fost îndeajuns de curioși să încercați exercițiul și că v-a adus insighturi de folos. Totuși, care este explicația psihologică din spatele exercițiului? Există una sau este doar mambo jambo? Desenul mandalelor poate fi privit ca instrument de autocunoaștere. Scopul nu este atașamentul față de tehnică, ci starea de prezență pe care o accesăm prin practica tehnicii. Am pornit de la ipoteza că fiecare om știe, în adâncul sufletului său, ce este mai bine pentru Sine.

Cheia stă în conectarea cu acele răspunsuri, care adesea sunt blocate prin autocritică, analiză excesivă, stări de frică. Nu vi s-a întâmplat niciodată să aveți un lapsus, iar în momentul în care v-ați focusat pe altceva (respectiv, v-ați relaxat în privința căutării) să apară spontan răspunsul? A desena o mandală oferă un cadru favorabil conectării cu subconștientul, care se exprimă simbolic (nonverbal). De asemenea, mandalele favorizează contactul cu Sinele, prin simetria lor și raportarea la centru. Desenul curge din centru către exterior, așa cum răspunsurile apar ascultându-ne vocea interioară. Practic, ele structurează psihicul. Jung spunea că „o mandală poate exprima fie totalitatea individului (experiențe interioare și exterioare) fie punctul său central de referință”.

Exprimarea simbolică prin mandală se integrează verbal prin  realizarea asocierilor între simbolurilor, culorilor și experiență. O integrare superioară apare atunci când mandala transformă experiența, iar persoana aplică soluțiile descoperite în activitatea sa de zi cu zi.

Cred că avem posibilitatea de a crea și re-crea propria experiență, de aceea am încredere într-un sens mai cuprinzător al experienței, o armonie ce așteaptă să devenim conștienți de ea.

Surse bibliografice

Buchalter, Susan I. (2009). Art therapy techniques and applications. London: Jessica Kingsley Publishers.

Jung, C. G. (1959). Mandala Symbolism. Trans. R. F. C. Hull. Princeton: Princeton Univeristy Press.

Jung, C. G. (2014). The Archetypes and the Collective Unconscious. Routledge.

Ioana Olărașu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *