azk.ro -cosmetice profesionale pentru saloane

Intr-o relatie greselile sunt prezente la tot pasul – cand putem ierta gre...

Luni, 23.Noi.2015 12:45 Comunicare si relatii Lasă un răspuns 1 vizualizari

Pornim la drum cu ideea că în orice relaţie trebuie să existe şi compromis şi sacrificiu. Crezi că e bine să mai treci cu vederea anumite lucruri care-ţi par marunte şi nesemnificative, dar tocmai acelea îţi vor încurca relaţia pe parcurs, iar atitudinea pe care o iei faţă de partener raportată la compromis şi sacrificiu în anumite ipostaze poate avea conotaţii negative. În ideea că partenerul te va ierta şi împăcarea e firească, mai ales dacă este artificială, nu sesizezi că la un moment dat toate duc uşor la fisurarea relaţiei.

Este iertarea sinonimă cu împăcarea?

Intr-o relatie greselile sunt prezente la tot pasul - cand putem ierta greselile partenerului si cand nu 2
Nu. Iertarea înseamnă acceptarea unei situaţii, unor mesaje cu efect negativ pe care partenerul ţi le-a comunicat într-o anume împrejurare. Unele mesaje pot fi transmise sub impulsul unei stări sufleteşti şi nu poate reflecta sentimentele reale din interiorul său.

Iertarea trebuie să vină din suflet şi fără resentimente. Odată ce am iertat o acţiune sau o anume atitudine venită din partea partenerului sau a fostului partener, ne vom simţi pregătiţi pentru a începe o altă etapă a relaţiei sau o altă relaţie.Iertarea trebuie să nu reprezinte sacrificiu, să nu fie parte din compromis şi să fie făcută atunci cand eşti pregătit pentru asta.A ierta nu înseamnă să treci cu vederea, să te complaci în relaţie mai departe, lăsând de la tine sau pentru că nu vezi acum altă alternativă. Prin iertare găsim puterea de a vedea altfel lucrurile, de a înţelege ce este greşit şi ce se poate repara sau nu într-o relaţie. Iertarea trebuie să fie parte din sistemul de valori al fiecărui partener implicat în relaţii de cuplu.

Împăcarea poate însemna iertarea partenerului şi continuarea relaţiei, întărind-o şi facilitând o comunicare mai deschisă şi mai sinceră, rezolvând conflicte interioare ajutând la analiza şi validarea sentimentelor. Dar, de multe ori aparenţele înşală. Mulţi parteneri acceptă iertarea urmată de împăcare şi din motive de comoditate. De multe ori, împăcarea nu are înţelesul acela al valorificării sentimentelor, ci al sentimentutlui de reunire a unor stări negative ascunse în suflet, care la următorul conflict sentimental cu partenerul ies la suprafaţă. De aceea, iertarea nu trebuie să fie superficială.

De ce este benefic să iertăm greşelile şi atitudinea partenerului?

Intr-o relatie greselile sunt prezente la tot pasul - cand putem ierta greselile partenerului si cand nu? 3

  • În primul rând pentru sufletul nostru. Îl încărcăm cu energie, gânduri şi stări cu efecte negative. Elemente care pot insesizabil să ducă la provocarea unei uşoare depresii.
  • În al doilea rând pentru a putea merge mai departe cu relaţia sau începând o altă relaţie.
  • În al treilea rând iertarea tranformă o relaţie. O modifică, o distruge sau o întăreşte. 

Iertăm pentru că iubim partenerul, ne respectăm sufletul şi persoana proprie. Respectându-ne pe noi automat respectăm şi partenerul, chiar dacă, considerăm că nu ar merita acest lucru. Ceea ce dăm, primim înapoi. Dincolo de acestea, iertarea poate consolida sau poate  lăsa neîncrederea să se strecoare în sufletul celui care iartă.Ierţi. Însă, greşelile iertate pot lăsa relaţia să meargă mai departe sau nu. Despre aceste greşeli si ce atitudini poţi tolera vom discuta în articolul următor.

Iertarea dă o stare de bine. Eliberează sufletul şi-l întăreşte. Iartă fără resentimente cu sufletul şi cu gândul. Ceva se va schimba în starea ta de spirit. Vei privi altfel lucrurile si vei putea să mergi mai departe în relaţia actuala sau în altă relaţie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *