arleto.ro

Fabula societăţii din zilele noastre

Joi, 29.Oct.2015 13:32 Povesti de viata Lasă un răspuns 1 vizualizari

Era odată o Furnică harnică şi veselă… În fiecare zi, în zorii zilei, sosea la serviciul său Furnicuţa productivă şi fericită în felul ei. Acolo îşi petrecea zilele Furnicuţa. Muncea, muncea cu spor şi cânta veselă. Ea era fericită şi firma mergea foarte bine.

Fabula societatii din zilele noastre 2

Dar… BONDARUL, director general la firma unde lucra Furnicuţa, a considerat că nu era posibil ca Furnicuţa să lucreze de capul ei, aşa că a creat postul de Supraveghetor. Pentru acesta l-a angajat pe SCARABEU, care avea multă experienţă. Prima preocupare a Scarabeului supraveghetor a fost să organizeze munca Furnicuţei, şi a pus-o să facă rapoarte de activitate zilnice. În curând a fost necesară angajarea unei Secretare pentru a-l ajuta pe Scarabeu la citirea şi înregistrarea rapoartelor Furnicuţei.

Aşa că au angajat o PĂIENJENIŢĂ care organiza actele şi răspundea la telefon. Între timp, Furnicuţa productivă şi fericită muncea, muncea, muncea… BONDARUL, directorul general, era foarte mulţumit de rapoartele date de SCARABEU, aşa că a mai cerut statistici, indicatoare de gestiune şi pronosticuri.

Atunci a fost nevoie de angajarea unui GÂNDAC, asistent pentru supraveghetor… şi a mai fost nevoie de un nou calculator şi de o imprimantă color. Curând, Furnicuţa productivă şi fericită a început să se plângă de toată hârţogăraia şi de toate rapoartele pe care trebuia să le facă. Cântecul ei nu mai era la fel de vesel ca înainte. BONDARUL, directorul general, văzând aceasta, a considerat că trebuie să ia măsuri. Aşa că a creat postul de şef de departament, acolo unde lucra Furnicuţa productivă şi fericită.

Postul i-a revenit unui GREIERE, care şi-a făcut un birou nou, modern şi echipat corespunzător. Noul şef de departament avea nevoie de un asistent, care să îl ajute în pregătirea planului strategic şi al bugetului pentru departamentul la care lucra Furnicuţa productivă şi fericită. Aceasta nu mai cânta ca înainte, şi era din ce în ce mai stresată. Într-o zi, directorul general, uitându-se peste cifre, şi-a dat seama că departamentul unde lucra Furnicuţa nu mai era la fel de rentabil ca înainte.

Aşa că a angajat- o pe BUFNIŢĂ, consultant de specialitate, pentru un diagnostic. Bufniţa a stat 3 luni la firmă; în urma studiilor făcute a tras următoarea concluzie: “Departamentul are prea mult personal…” Aşa că, urmând sfatul specialistului, s-a făcut o reducere de personal. FURNICUŢA a fost prima pe listă, deoarece era nemulţumită mereu…

Morala: acolo unde există competenţă, există şi prosperitate, de care cei care nu ştiu să facă mai nimic în viaţăFabula societatii din zilele noastre 3 profită, iar cei în mâinile cărora se află frâiele lucrurilor, din ignoranţă produc pagube mai mari decât ar fi crezut vreodată, punând în locurile respective pe cei nepotriviţi, aceştia la rândul lor consumând mereu tot mai mult pentru a supraveghea prosperitatea. Cam aşa se întâmplă la noi în România şi nu degeaba Bondarul – ca un trântor – era director… Căci în jurul celor care muncesc şi prosperă întotdeauna se vor aduna alţii care jinduiesc să ia şi ei o bucăţică din prosperitatea aceea fără să merite.

Cornel Nicula


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *