arleto.ro

Este admisă minciuna într-o relație sau nu?

Luni, 07.Dec.2015 12:13 Comunicare si relatii Lasă un răspuns 1 vizualizari

Învăţăm involuntar să preluam de mici obiceiul de a ne ascunde în spatele unor argumente verbale care maschează uşor realitatea din motive variate.

Ce înseamnă minciuna?

Minciuna, după cum știți desemnează un enunț comunicat verbal al cărui înțeles nu rezonează cu realitatea.

De ce apare minciuna într-o relație?

Sinceritatea în anumite ipostaze omoară progresiv sentimentele pure. Sună bizar, însă aceasta este realitatea. Când ai un partener care vrea să știe secundă de secundă unde ești și ce faci, minciuna se strecoară involuntar din motive de autoapărare interioară. Acele lucruri pe care le faci şi locurile unde mergi îți sunt permanent criticate și judecate, transformându-se uneori în ceea ce se numeşte hărțuire verbală. Din aceste considerente, ajungi cu timpul să folosești minciuna inofensivă în relație.

Partenerii care simt nevoia de a controla partenerul permanent au o problemă cu sentimentele interioare de teamă, neîncredere, autosubestimarea și chiar relaționarea cu propria persoană.

Categorii de minciuni folosite într-o relație

  • Minciuni inofensiv folosite care nu afectează sentimentele.
  • Minciuni spuse intenționat cu scopul de a răni partenerul sau cu scopul răzbunării propriului orgoliu.
  • Minciuni de apărare a sentimentelor proprii.
  • Minciuni de seducție a partenerului.
  • Minciuni pentru controlul partenerului.
  • Minciuni care să păstreze relația.
  • Minciuni din comoditate, cu rol de a evita numeroasele explicaţii cu privire la anumite atitudini avute într-o anumită împrejurare.

Cel puțin una dintre aceste categorii de minciuni sunt folosite de unul dintre parteneri, daca nu chiar de amândoi în orice tip de relație, indiferent de stadiul relației.

Care sunt cauzele apariției minciunii într-o relație?

De regulă, minciunile folosite într-o relație apar în urma unui conflict cu partenerul sau în cazul apariției unui alt partener în viața unuia dintre ei.

Conflictele de gen certuri, comunicări, pe care eu de obicei le numesc hărțuiri verbale şi replicile acuzatoare sunt cele care determină folosirea minciunii. Minciuna poate salva uneori o relație, dar tot aceeași minciună descoperită poate distruge definitiv o relație. Minciuna doare şi poate distruge un sistem de valori construit din anii copilăriei. Minciuna nu face casă bună cu empatia şi cu compasiunea şi nu ar trebui să existe sub nici o formă în orice tip de relaţie. Pe scurt, nu are niciun rol pozitiv, indiferent unde am plasa-o, indiferent ce scop sau finalitate ar avea. Uneori conştiinţa este cel mai mare judecător. Dacă îl puteţi ignora, învinge probabil că a folosi minciuna într-o relaţie vi se pare ceva firesc şi normal. Nu. O relaţie adevărată cu sentimentele pure nu ar trebui să facă loc vreodată folosirii minciunii, indiferent ce categorie de minciună ar fi.

Partenerii care obişnuiesc să facă joc de cuvinte, de regulă nu omit folosirea minciunii mascată în replici frumoase. Mai sunt şi acei parteneri care în loc sa mintă, ascund. Dar această atitudine este un subiect diferit despre care vom vorbi în urmatoarele articole. Pentru a fi un bun jongler al cuvintelor, trebuie să fii şi un bun actor. Prefăcătoria şi minciuna, două elemente cheie fără de care nu ai putea să duci până la final scopul propus sunt folosite simultan. Despre prefăcătorie vom discuta în articolul următor.

Temă de gândire: Ce trăiri sufleteşti mă încearcă în timp ce mint şi după ce am minţit partenerul? Cum m-aş simţi eu dacă aş descoperi că m-a minţit partenerul?

Carmen Lupita


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *