Cum transformăm mâncarea în hrană spirituală pentru minte și trup

Filozofia de nutriție
O viață sănătoasă este constituită dintr-un cumul de factori pozitivi. Conceptul latin de ‘mens sana în corpore sana’ sau ‘o minte sănătoasă într-un corp sanatos’ este un concept ușor de recunoscut, însă în cadrul Nirvana Yoga face parte din filozofia de viață aplicată.
Cu toate că a fi sănătos nu este un concept per se ci mai mult un obiectiv, putem cădea de acord că sănătatea înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți.
În Sistemul Nirvana sănătatea pornește din interior deoarece deciziile de a face sau a nu face un anumit lucru, de a mânca sau nu un anumit aliment, de a exclude sau de a include categorii de alimente pornesc de la nivel mental.
O minte pozitivă, relaxată, care are cunoaștere și înțelepciune va rezulta în decizii adecvate și acțiuni pozitive. În aceeași măsură, o minte plină de dorințe, de negativ, ignorantă va lua decizii la acel nivel de operare, care mai des decât mai rar vor duce la dezechilibre și boli în corpul fizic.
A mânca sănătos, a slăbi kilogramele care s-au adunat în plus în câțiva ani, a-ți accepta și a-ți iubi corpul așa cum este, a înceta să mai alergi după un etalon care nu te poate încadra este începutul unei călătorii care are nevoie de mai mult decât o dietă restricționată caloric.
Este începutul unei călătorii de descoperire de sine bazată pe cunoaștere și experiență.
Știu că de multe ori ne dorim să depunem zero efort, să ne culcăm seara ca fiind noi și să ne trezim mâine dimineață ca fiind tot ce ne-am dorit, însă lucrurile nu funcționează chiar așa.
Ce trebuie să facem?
În primul rând este necesară cunoașterea despre corp: cum funcționează, care sunt toate funcțiile sale, energia de care are nevoie pentru a le desfășura cu brio în fiecare zi.
Cum își ia această energie și cum se transformă alimentele în combustibil pentru metabolismul celular. Ce sunt macronutrientii, vitaminele și mineralele și care este treaba cu caloriile? Avem cu toții nevoie de ele ?
În al doilea rând, ca să putem integra această cunoaștere în viața noastră avem nevoie să ne înțelegem propriul corp și să ne setăm obiective.
Ce vrem să obținem? În cât timp? Cum putem să transformăm obiectivele noastre într-un stil de viață?
Este necesar să fim realiști în ceea ce privește orice nouă dietă (stil de viață, nu regim de slăbit) pe care vrem să o adoptăm. Să fie în concordanță cu ritmul de viață, cu job-ul, cu efortul fizic depus sau lipsă efortului fizic.
Este necesară și deschiderea și încercarea unei abordări holistice asupra obiectivelor alimentare: să începem să ne privim ca un tot unitar, față de compartimentarea diferitelor activități ca și cum suntem oameni diferiți și avem nevoi diferite în cadrul aceluiași individ.
Filozofia din spatele unei nutriții sănătoase are la bază concepte pe care cu siguranță le-ați mai auzit: mâncare naturală, cât mai neprocesată, cu ingrediente cu cât mai puține pesticide, produse locale, consumate sezonier cu rețete care păstrează cât mai mulți nutrienți.
Pasul foarte important este cum transformăm aceste concepte în realitate, cum să facem să ne bucurăm de fiecare masă creând doar lucruri pozitive pentru noi.
Mâncatul și mâncarea nu ar trebui să fie în centrul existenței noastre. Cu toate acestea a mânca responsabil face parte din datoria noatră față de noi înșine, pentru că fericirea noastră ține și de modul în care ne hrănim.
Trăim într-o societate care este hotărâtă să facă profit din tot, așa că este necesar să învățam cum să selectăm informația corectă din multitudinea de ‘sfaturi binevoitoare’ care ne asaltează în fiecare zi.
Dacă și tu ai întrebări și ești interesat să obții răspunsuri punctuale, sau dacă ai obiective pe care nu știi cum să le setezi sau cum să la atingi, scrie-mi pe yogi@nirvanayoga.ro și putem începe conversația despre cum poți integra o alimentație sănătoasă în viața ta.
Un comentariu
Să mă ajutați