Cum să meditezi fără să depui nici un efort

Meditația este acea stare de liniște interioară pe care o experimentăm atunci când nu avem nimic de realizat, adică mintea în starea ei naturală, fără dorințe, fără frică, și implicit fără gândurile generate de acestea.
Sau cel puțin așa ar trebui să fie. Dar și atunci când nu avem nevoie de nimic, când nu există nici un pericol imediat, mintea noastră nu se liniștește. Dacă nu avem nimic de făcut, cei mai mulți dintre noi se plictisesc sau ne putem petrece timpul îngrijorându-ne de ceea ce ar putea avea loc, dar rareori se întâmplă.
Odată cu aceste sentimente vin și o grămadă de gânduri. Ironia este că ființa umană se îngrijorează dacă o să aibă un viitor liniștit, dar nu își dă voie să fie liniștită în prezent.
Cum să îți controlezi gândurile
- Când realizezi că te-ai gândit la ceva în timpul meditației, acceptă acest fapt. Nu te invinovăți. Li se întâmplă și celor mai experimentați meditatori.
- În loc să acorzi atenție acestui gând, întoarce-ți atenția către un lucru din prezent: respirație, mantra, o imagine sau un sentiment de iubire.
- Menține-ți atenția pe acel lucru. Nu încerca să te concentrezi pe acel lucru. Ideea este să te întorci în prezent nu să înveți să stai în prezent. Dacă gândurile o iau razna de 100 de ori, există 100 de modalități să te întorci ușor către prezent.
Chiar și așa, există riscul să îți apară alte gânduri. Unele apar așa de subtil că nici nu ne dăm seama. Și faptul că vrem să avem o ședință de meditație bună se poate interpune în calea acestui lucru.
Mintea noastră nu este obișnuită ”să stea degeaba”, de aceea gândurile apar foarte repede. Nu știu dacă ai observat dar atunci când nu vrem să ne gândim la ceva neplăcut, sau să ne aducem aminte de o experiență neplăcută facem orice altceva care să ne distragă atenția:
- Fie ascultăm muzică ( cu sonorul la maxim)
- Fie ne uităm la un film
- Fie urmărim o emisiune la televizor.
Orice numai să nu ne aducem aminte.
Problema apare tocmai acum, deoarece credem că avem nevoie să controlăm totul pentru a ne simți confortabil. Nu este chiar așa.
De câte ori am încercat să trecem peste probleme evitându-le? De prea multe ori sau mai degrabă tot timpul.
Cel puțin pentru mine acest lucru este adevărat. Dacă nu vreau să mă gândesc la ceva dau drumul la muzică și spăl vase sau dau cu aspiratorul, orice doar ca să îmi umplu timpul.
Revelația am avut-o atunci când am spălat prima oară vase fără muzică. Mâinile fac toată treaba dar mintea nu stă în loc. Nu este meditație propriu zisă, dar poate fi un început. M-am concentrat pe activitate în sine, pe felul în care mâinile țineau farfuria. La finalul acestei activități mi-am dat seama că eram foarte calmă și liniștită. Am realizat că nici un alt gând nu îmi invadase mintea, tocmai pentru că nu făcusem decât un singur lucru: spălasem vase și ATÂT.
Gândurile, ca și viața nu se pot controla. Le poți lăsa să curgă în voie sau le poți întâmpina pe rând. Nu trebuie să te gândești la meditație ca la încă o treabă de făcut, ci ca la o relaxare. Și cu cât perseverezi mai mult cu atât o să fii mai liniștit!
Alexandra Dănciulescu