Ronde.ro

Cum ne putem trata cu ajutorul usturoiului?

Miercuri, 16.sept..2015 12:20 Sanatate, Terapii complementare si Alternative Lasă un răspuns 1 vizualizari

Alături de ceapă, este și azi pe masă țăranilor, ca „însoțitor” nelipsit în mâncăruri, cărora le dă un gust deosebit, ca remedii terapeutice (cele mai răspândite sunt tinctura, sucul, siropul și maceratul de usturoi), cu rezultate deosebite în întărirea imunității, pentru tratarea bolilor aparatului respirator și prevenirea aterosclerozei. Nu numai că previne tromboza, dar ajută și la dizolvarea cheagurilor de sânge. Sucul proaspăt distruge virusul gripei, reglează funcționarea inimii, previne infarctul miocardului și favorizează regenerarea țesuturilor. Usturoiul trebuie consumat crud, multe componente terapeutice ale sale dispărând în timpul fierberii.
Usturoiul se adaugă în salate, în sucurile de legume (roșii, castraveți, țelină etc.), în ciorbe răcite (dar nu mai mult de 10 ml), sub formă de mujdei. Pentru conservarea sucului de usturoi se amestecă cantitatea de suc cu o cantitate egală de alcool dublu rafinat și cu 10 părți de apă distilată.
Pentru profilaxia unei game largi de afecțiuni este suficientă consumarea zilnică a unui cățel de usturoi, cu 150 ml lapte prins, sau 25 ml de tinctură de usturoi.

Cum ne putem trata cu ajutorul usturoiului? 2

 Preparate din usturoi

  • Tinctura

Într-o sticlă de 500 ml cu gâtul larg se toarnă 1/3 țuica, se adaugă 2 căpățâni de usturoi pisate și se lasă la macerat 24-48 de ore, la întuneric. Se mai toarnă apă fiartă și răcită, până se umple sticla.
Pentru afecțiunile pulmonare, se prepară tinctura din 40 g de usturoi și 100 ml de țuică. Din ambele remedii se beau câte 10 picături, de 2-3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă.
Pentru curățirea vaselor de sânge se beau câte 5 picături de tinctură, diluate cu o lingură de apă rece, de trei ori pe zi, înainte de masă.

  • Uleiul de usturoi

Se curăță două căpățâni de usturoi, se toacă mărunt și se pisează în piuliță de lemn. Terciul astfel obținut se amestecă cu 150 ml ulei de floarea soarelui presat la rece. Se pune într-o sticlă, se închide bine și se expune la razele soarelui timp de 10 zile. Se agită sau se amestecă de 2-3 ori pe zi. Se filtrează prin 3 straturi de tifon. Se amestecă cu jumătate linguriță de glicerină și se păstrează la rece, într-o sticluță de culoare închisă astupată ermetic, timp de 2 luni. înainte de consumare, uleiul se încălzește pe baie de aburi, până la temperatură de 35 grade. Se bea câte o linguriță, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă.
2. O altă variantă de preparare a uleiului. O căpățâna de usturoi de mărime medie se pisează. Terciul astfel obținut se pune într-un borcan de sticlă, se amestecă cu un pahar de ulei și se pune la frigider. Se administrează o linguriță de ulei amestecată cu o linguriță suc de lămâie proaspăt stors, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă. O cură durează 2-3 luni, iar după o pauză de 30 de zile, se repetă.
Utilizare: se folosește pentru tratarea proceselor inflamatorii din gură, urechi și nas, de asemenea, a spasmelor vaselor sanguine din creier, pentru sufocare și scleroză.

  • Siropul de usturoi (după doctor Heinerman)

Un pahar de usturoi pisat se amestecă cu miere de albine de culoare închisă, se pune pe un foc slab,în crăticioara emailata, și se amestecă periodic, ca să nu se ardă la fund. Când usturoiul se dizolvă bine în sirop, se acoperă cu un capac și se lasă câteva minute pe foc, apoi se strecoară fierbinte. Se păstrează în frigider.

Utilizare: se consumă în cazuri de răceală cu tuse convulsivă, laringită și sinuzită. Adulților li se dă câte o  lingură, iar copiilor câte o linguriță din oră în oră. Siropul se ține cât mai mult în gură, înainte de a fi înghițit.  

Tratamente externe

  • Compresă cu usturoi

O bucată de țesătură moale, naturală (bumbac, în sau prosop flaușat) se îmbibă în decoct fierbinte de usturoi (obținut prin fierberea a 5 căței în 200 ml apă), se stoarce puțin și se aplică pe locul bolnav, uns în prealabil cu ulei de eucalipt. țesătura se acoperă cu celofan, deasupra se așează o pernă electrică sau o sticlă cu apa fierbinte sau un săculeț cu sare încălzită și o pătură.
Utilizare: se folosește în afecțiunile aparatului respirator și în cazuri cu probleme dermatologice (eczeme, ulcere, răni, inflamații).
Pentru o compresă rece, în fiertura răcită se adaugă o linguriță suc de lămâie și câteva cubulețe de gheață. Când compresa aplicată pe corp se încălzește, se schimbă cu o alta mai rece.

  • Cataplasma cu usturoi

Se amestecă părți egale de usturoi pisat, praf de muștar (uscat) și decoct concentrat de frunze de alun. Pasta obținută se unge pe o bucată de țesătură, se acoperă cu un strat de țesătură subțire de bumbac, se aplică pe locul bolnav și se pansează strâns. Când senzația de ardere devine insuportabilă,cataplasma se înlătură, iar pielea se spală cu infuzie de gălbenele.

  • Liniment de usturoi

Se pisează sau se taie mărunt 5-6 căței mari de usturoi. Se pun într-un borcan de sticlă, se amestecă usturoiul cu 2 pahare de oțet de Kombucha sau de mere și 150 ml de țuică de 60 de grade. Borcanul se ține două săptămâni la întuneric. Se amestecă energic, de 3 ori pe zi. Lichidul se filtrează și se amestecă cu o lingură de  ulei de eucalipt.

  • Unguent pe bază de usturoi

O căpățână de usturoi se curăță, se toacă mărunt și se fierbe în 2 pahare de apă, până rămâne un singur pahar.Decoctul se filtrează, se adaugă 1/2 pahar de ulei fierbinte (de preferat nerafinat) și ceară de albine topită, până  unguentul devine că smântâna.

Utilizare: preparatele se folosesc în dureri lombare, reumatice, elongații, inflamarea ligamentelor, frectii articulațiilor bolnave.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!