Cum ne dăm seama când vine momentul să ieşim dintr-o relaţie?

Când şi de ce trebuie să ieşim dintr-o relaţie?
În articolul precedent, scriam despre libertatea într-o relaţie şi revin asupra ei. Dacă acest lucru nu a existat într-o relaţie sau o căsnicie, acesta e unul din motivele pentru care este momentul să te eliberezi dintr-o relaţie. Fără compromisuri, sacrificii şi regrete.
Se spune că, iubirea ţine atât cât există respect, sinceritate, dorinţă, compatibilitate sexuală şi sentimente între cei doi parteneri aflaţi într-o relaţie. Însă, cu timpul o parte dintre acestea dispar, altele parcă nici nu au existat. După cum se ştie, ca o relaţie să fie numită relaţie şi aceasta să funcţioneze este nevoie de doi parteneri, nu de unul singur.
Vine un moment în viaţă când, simţi că cel partenerul tău de viaţă nu mai este prezent şi atent la ce-i comunici prin vorbe şi gesturi. Începi să simţi pe zi ce trece că peretele camerei în care te afli e mai interesat de ceea ce comunici şi faci. În acel moment, partenerul tău pare absent şi distant. Deşi, te atinge şi îţi vorbeşte, tu îl simţi absent. Pare că, ar fi în altă lume.
Vine un alt moment în viaţă când aştepţi vorbe şi gesturi de la partener, însă ele întârzie să apară. Începi să te gândeşti că ai greşit cu ceva faţă de el. Te aduni şi începi să-l chemi, să-i transmiţi semnale prin mesaje, prin gesturi şi vorbe. Nimic nu pare să-l aducă la realitate.
Şi, vine şi clipa adevărului când, după toate astea găseşti şi răspunsul la absenţa permanentă a partenerului: un apel, un mesaj sau o fotografie cu o alta/ul.
Este momentul să ieşi din această relaţie?
Când un om începe să nu mai fie prezent într-o relaţie şi sentimentele încep să dispară e timpul să faci ceva. Este cel mai bun moment de a te întreba:
Să ies din relaţia asta acum sau să caut o rezolvare? Dar de ce ar trebui să ies? Voi fi mai fericit? Merită sacrificiul şi compromisul? Dacă o nouă relaţie o să-mi aducă mai multă nefericire? Dar dacă istoria se va repeta cu vechea relaţie?
Aceste întrebări apar din teama de a nu mai simţi ceea ce ai trăit cu vechea relaţie.
Răzvan Costea – Life Coach spunea într-un interviu acordat emisiunii WomenTV că: ,,atunci când partenerul nu ne mai satisface anumite nevoi ale sufletului şi trupului, nu are sens să mai ramânem în aceea relaţie şi trebuie să căutam în alte împrejurări sau contexte alţi oameni…,,
Sunt de părere că, nevoile sufletului şi trupului pot fi împlinite şi de un singur om. Însă, fiecare trebuie să-şi stabilească care sunt acele nevoi permanente pe care partenerul să i le împlinească. Acele nevoi pentru care începi o altă relaţie sau continui vechea relaţie.
Atunci când, ţi-ai stabilit cu exactitate acele nevoi fără de care nu poţi trăi şi pe care le pretinzi de la partenerul tău, vei ştii când e momentul potrivit să închei vechea relaţie şi să începi una nouă.
O nouă relaţie te poate ajuta să ieşi din cea veche?
Sunt oameni care nu pot să se elibereze din vechea relaţie decât cu începerea alteia. Această acţiune este şi nu este benefică pentru noua relaţie. Multe din obiceiurile şi comportamentele din vechea relaţie vor fi purtate în noua relaţie. Nu o nouă relaţie te poate salva de vechea relaţie. După ce ai încheiat cu vechea relaţie, indiferent ce ar reprezenta aceasta, îţi laşi o pauză, un timp de meditaţie, de gândire sau chiar un moment de reculegere. Ce poţi face? Să te întrebi cum va arăta viaţa ta daca continui sau închei această relaţie. Poate fi vorba şi de căsnicie, chiar dacă aceasta a început de 15 ani sau 25 de ani. Nu are vreo relevanţă durata relaţiei. Ce s-a întîmplat în acea relaţie? Ce a fost frumos? Ce a contat? Cum te-ai simţit în momentele de: discuţii, sex, cumpărături, plimbare şi alte momente comune. Nu te amăgi cu ideea că, lucrurile se pot aranja de la sine. Nu. Nu încerca să ocoleşti realitatea, să-ţi minţi inima. Nu închide ochii. Nu încerca să trăieşti într-o lume ireală.
Carmen Lupita