dehaine.ro

Cele mai importante tradiții și obiceiuri de Florii

Vineri, 07.Apr.2017 11:29 Religie si credinta, Spiritualitate Lasă un răspuns 1 vizualizari

În fiecare an, cu o săptămână înainte de sărbătoarea Paștelui se prăznuiesc Floriile. Această sărbătoare simbolizează intrarea în Ierusalim a Domnului Isus Hristos, car întors din cetatea Efraim se hotărăște să meargă în orașul sfânt.

Primele mențiuni despre această sărbătoare, de fapt, provin din secolul IV. În vechime, Duminica Floriilor se mai numea Duminica aspiranților sau a candidaților la Botez. În această zi catehumenii mergeau la episcop pentru a li se da voie să fie botezați. Acesta din urmă le dădea să învețe Simbolul credinței.

Această zi de Duminică, mai purta numele și de Duminica  Grațierilor, pentru că împărații sau marii demnitari acordau grațieri. După acest obicei străvechi, se aduc în biserică  ramuri de salcie care sunt binecuvântate și împărțite credincioșilor, în amintirea ramurilor de finic și de măslin cu care a fost întâmpinat Isus la intrarea în Ierusalim.

În seara acestei duminici încep frumoasele slujbe ale deniilor, din săptămâna Sfintelor Patimi.

Denumirea populară a acestei sărbători vine de la zeița romană a florilor, Flora, peste care s-a  suprapus intrarea Domnului în Ierusalim. În această zi se sărbătorea renașterea naturii, de aceea se păstrează până în zilele noastre simbolul acestei zile ca fiind salcia.

Ramurile de salcie  sunt simbol al castității și al renașterii anuale a vegetației, un substitut al zeiței Flora, dar și ramurile cu care a fost întâmpinat Isus la Ierusalim.

Superstiții sau obiceiuri populare de Florii

După ce se sfințesc la biserică, ramurile de salcie sau mâțișori, capătă virtuți deosebite: apără gospodăriile și animalele de spiritele malefice, previzionează durata vieții omului, tratează bolile și ajută la fertilitate.

După ce sunt sfințite ramurile de salcie, credincioșii le pun împodobesc icoanele cu ele, ușile, ferestrele, intrarea în grajd sau le pun la fântâni și la streșinile caselor. Tot azi, femeile mai obișnuiesc să pună ramuri de salcie pe straturile proaspăt semănate pentru că ajută pământul să rodească, în hrana animalelor sau să le așeze pe morminte.

 • În ziua de Florii se împodobesc stupii cu ramurile de salcie, pentru ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină.
 • În această zi își sărbătoresc onomastica cei cu nume de flori.
 • În anumite sate dacă bate grindina se aruncă mâțișorii în curte, iar dacă te doare spatele se spune că este bine să te încingi cu ei peste șale.
 • Ramurile păstrate la icoane se aruncă pe foc vara când vine o furtună, în anumite zone din țară.
 • În general salcia este binecuvântată și se zice că ferește oamenii de duhurile rele, dar este folosită și în vrăji sau descântece.
 • Se spune că așa cum va fi în ziua de Florii așa o să fie și în ziua de Paște, iar dacă în ziua de Florii ies broaștele, atunci vara va fi frumoasă.
 • În Muntenia există superstiția conform căreia, în ziua de Florii nu este bine să ne spălăm pe ap, deoarece există riscul să albim.
 • În Oltenia, dar și Muntenia fetele se strâng în grupuri și cântă colinda Sălcioara și Lazarea, colind dedicat zeiței vegetației Flora.
 • Cei care se împărtășesc de Florii au mari șanse ă li se împlinească dorințele atunci când se apropie de preot.
 • În această zi, femeile coc plăcinte de post pe care le dau de pomană săracilor.
 • Un alt obicei, spune că fetele nemăritate își vor găsi jumătatea dacă dacă își pun sub pernă o oglinjoară și un pieptene.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *