azk.ro -cosmetice profesionale pentru saloane

Cele 5 ritualuri tibetane antice pentru sănătate și vitalitate

Miercuri, 16.Aug.2017 00:00 Sanatate, Terapii complementare si Alternative Lasă un răspuns 1 vizualizari

În yoga există o secvență interesantă, care se numește cei 5 Tibetani. Cei 5 Tibetani sau cele 5 ritualuri de întinerire, reprezintă niște exerciții yoghine, care se spune că au mai bine de 2 500 de ani vechime.

Fiecare exercițiu stimulează o anumită chakră sau sistem hormonal, și revitalizează anumite organe. Astfel, cele 5 exerciții sau ritualuri alcătuiesc un adevărat program pentru organism ca întreg.

Această serie de exerciții mai este cunoscută și sub numele de ”Fântâna tinereții”, și i se atribuie abilitatea de a vindeca organismul, de a echilibra chakrele și de a inversa procesul de îmbătrânire în doar 10 minute pe zi.

Conform unei legende, un explorator englez a aflat despre aceste ritualuri într-o mănăstire din Himalaya, de la un călugăr tibetan, care deși era foarte bătrân era în perectă sănătate.  Chiar dacă nu se poate atesta cu siguranță originea acestui ritual, Peter Kelder a fost primul care a publicat beneficiile  în 1939, în publicația ”Ochiul Revelației”. Mai târziu această secvență a fost popularizată de către profesorul de yoga Chris Kilham, care spunea că nu vom cunoaște niciodată originea exercițiilor.

Secvența este simplă și poate fi efectuată și acasă, nu ai nevoie decât de 10 minute pe zi.

Cum se practică cei 5 tibetani

 1. Stai în picioare, cu brațele întinse pe orizontal și depărtate de tine, pe aceeași linie cu umerii. Acum învârte-te în aceeași direcție cu acele ceasului, până devii un pic amețit. Poți adopta o tehnică asemănătoare baletului: ține ochii fixați pe același punct în timp ce te învârți. Singura problemă este că trebuie să te învârți din stânga spre dreapta. Inspiră și expiră adânc în timp ce faci acest exercițiu. 
 1. Stai perfect întins pe podea sau în pat. Poziționează mâinile de-a lungul corpului, pe lângă tine. Nu depărta degetele. Ridică picioarele în sus, până vor fi perfect drepte. Dacă poți, lasă picioarele un pic mai în față, spre cap, dar nu lăsa genunchii să se îndoaie. Menține această poziție câteva secunde, apoi revin-o cu picioarele pe podea ușor, și lasă-ți mușchii din tot corpul să se relaxeze. Apoi  repetă. Dacă poți să faci acest exercițiu fără a atinge picioarele de pământ, adică să îl faci continuu, este cu atât mai bine . respiră adânc pe măsură ce ridici picioarele și expiră când lași picioarele în jos. 
 1. Îngenunchează dar cu corpul perfect drept. Plasează mâinile pe spatele pulpei. Înclină capul spre față, sprijinindu-ți bărbia de piept. Apoi dă capul pe spate în așa fel încât să îți arcuiești coloana. Degetele de la picioare ar trebui să fie sub laba piciorului, ca și cum te-ai sprijini pe ele. În timp ce îți arcuiești spatele te vei sprijini de pulpe pentru susținere. Apoi repetă exercițiul. Vei inspira atunci când îți arcuiești spatele și vei expira când vei reveni în poziția inițială. 
 1. Așează-te în șezut, cu picioarele perfect intinse și desfăcute în fața ta. Sprijină-te în mâini, bărbia să fie în piept și ridică corpul în așa fel încât să stai ca o masă. Trunchiul trebuie să fie perfect drept exact ca blatul de masă, iar picioarele și mâinile să îți ofere suport la fel ca picioarele mesei. După câteva secunde revino în poziția inițială și apoi repetă exercițiul. 
 1. Așează-te pe burtă, cu picioarele desfăcute și cu mâinile lângă umeri. Apoi împinge-te în mâini și labele picioarelor, în așa fel încât să se ridice de la sol. Privirea trebuie să fie sus, spre cer, iar corpul trebuie să fie arcuit. Ai grijă să nu îți întinzi vreun mușchi!  Cei cu probleme de coloană pot arcui genunchii.

Este foarte important în timpul exercițiilor ca respirația să fie sincronizată cu mișcarea. De preferat ar fi ca exercițiile să fie făcute dimineața pentru că îți asigură energia necesară întregii zile. Pentru fiecare poziție este bine să începeți cu câte 5 repetări și să măriți în fiecare zi până ajungeți la 21 de repetări.

Avantajele acestei secvențe

 • Reduce stresul
 • Te simți mai tânăr
 • Încetinește procesul de îmbătrânire
 • Crește vitalitatea
 • Relaxează mintea
 • Crează claritate
 • Îmbunătățește respirația
 • Întărește musculatura spatelui și bazinului
 • Îmbunătățește libidoul
 • Te ajută să slăbești și să îți tonifici mușchii
 • Îmbunătățește digestia
 • Reduce depresia și anxietatea
 • Vei avea o postură bună
 • Întărește sistemul imunitar
 • Vei dormi mai bine.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *