Ronde.ro

Cea mai bună ”rețetă” împotriva bârfei

Marți, 07.feb..2017 12:45 Comunicare si relatii, Psihologie Lasă un răspuns 1 vizualizari

Cei mai mulți dintre noi, dacă nu majoritatea o facem. Bârfim pentru că putem, pentru că avem impresia că nu facem nimic rău, și pentru că dacă este adevărat nu se numește bârfă. Este ca minciuna prin omisiune, dacă nu m-ai întrebat atunci nu am cum sa te mint :).

Noi, oamenii avem diferite mecanisme pe care le folosim pentru a ne scuza și minți pe noi înșine.

Eu personal, am ajuns la o concluzie: ceea ce nu mă interesează direct se numește bârfă.

Ce este bârfa?

Tuturor ni s-a întâmplat să bârfim și să fim bârfiți, ceea ce nu realizăm însă, este că deși pare inofensivă la prima vedere afectează într-un mod negativ viețile oamenilor.

De fapt, prin bârfă nu oferim dragoste ci ură, resentimente , în esență sentimente negative. Dacă stăm să ne gândim puțin, bârfa nu îl afectează pe cel despre care se vorbește ci tot pe noi, pentru că Universul este ca un Boomerang (prin prisma mea) : el primește ceva și acel ceva va face cale întoarsă către noi. Deci trimițând sentimente și gânduri negative tot pe noi ne lovim.

Bârfa apare  atunci când comentăm viețile altora. Ceea ce nu realizăm, este că povestind viața altuia, aducem la viața energia acelei povești, indiferent că este negativă sau pozitivă. Astfel, energia respectivă se va materializa cumva și în viața noastră.

Știu că te gândești acum că nu ai bârfit niciodată. Nu trebuie neapărat să spui ceva ca să fie considerat bârfă, și simplul fapt că asculți, tot bârfă se numește.

”Adevărul este undeva la mijloc”, de ce să te încarci cu lucruri care pot să nu fie adevărate? Bârfa este o poveste. Nu ai de unde să știi dacă motivele persoanei respective sunt valide sau nu, nu ai de unde să știi ce viață are, prin ce momente grele trece sau care este experiența de viață care l-a făcut să acționeze în maniera respectivă.

Niciodată nu ”ne pică bine” când alții ne bârfesc și atunci de ce să o facem și noi altora?

M-am gândit da, dar ce o să mai vorbesc cu prietenii, cum o să mai relaționez cu alți oameni?

Am observat că bârfa mă împiedica să fiu un mai bun ” comunicator”, pentru că acum :

  • Doar ascult, în loc să mă gândesc la ce o să povestesc la rândul meu;
  • Când răspund o fac spontan, ceea ce mă face să mă simt mai apropiată de persoana respectivă, pentru că pot trăi experiența la maxim;
  • Când povestesc ceva o fac din experiența personală, ceea ce mă ajută să mă conectez cu persoana respectivă mult mai ușor.”Îmi pare rau, nici nu pot să-mi imaginez prin ce treci” este mult mai onest decât dacă aș povesti de alt prieten care a trecut printr-o situație similară.
  • Pot comunica mult mai clar. În momentul în care nu suntem atenți nu înțelegem exact toată povestea, dar ascultând eliminăm toate aceste lucruri, devenim mai altruiști, mai empatici;
  • Înainte când îmi spunea cineva o bârfă aveam tendința să povestesc și eu ceva legat de persoana respectivă, dar acum aduc în discuție prezentul. Bârfa pornește, de obicei, de la un sentiment de frustrare, gelozie, frică, astfel că poți relaționa cu persoana care bârfește înțelegând de la ce pornesc toate aceste sentimente și ajutându-l să treacă peste ele.

”A greși e omenește”, tocmai de aceea este bine să ne ferim pe cât posibil de bârfele mondene sau sociale, pentru că deja trăim într-o lume haotică, rea, care ne împiedică să ne relaxăm și să intrăm în contact cu energiile pozitive ale Universului.

Ce să faci:

  • Fi recunoscător pentru calea pe care ai ales-o, pentru faptul că ești conștient că acțiunile tale nu sunt pozitive;
  • Fi recunoscător că îți asumi consecințele faptelor și vorbelor tale, chiar dacă ți-a scăpat ”bârfa”, conștientizează și încearcă să revii în prezent. Tot ceea ce putem cere în viață este să ne bucurăm și să trăim în prezent, nu în trecut și nu prin viețile altora.
  • Chiar dacă ai greșit încearcă să transformi energia negativă în energie pozitivă atunci când te afli în prezența persoanei respective, încearcă să elimini sentimentul de vinovăție pe care l-ai putea avea față de acea persoană. Transformă orice sentiment neplăcut în dragoste, iar dacă consideri că nu poți înseamnă că persoana respectivă are o influență negativă asupra ta, ca atare îndepărtează-te de ea.

Viața este mult prea scurtă pentru a o irosi cu persoane care nu au ce căuta în viața ta. De aceea vă propun o ”rețetă” împotriva bârfei, care sper să vă ajute:

  • Scrie o listă de mulțumire față de persoana pe care ai bârfit-o;
  • Înconjoară-te pe tine și persoana respectivă de lumină, dragoste și iertare;
  • Scrie despre ceea ce iubești la persoana respectivă;
  • Închipuie-ți că amândoi faceți parte din aceeași conștiință, și că vorbind de rău de fapt te vorbești pe tine de rău.

Iertarea este cea mai importantă ”armă” a Iubirii.  Iubiți, nu bârfiți!

 Alexandra Dănciulescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te prin email!

Aboneaza-te si vei primi direct pe email cele mai noi articole!